9 Comments

Hvorfor du trenger FUCK YOU MONEY!

Etter å ha blitt skreket til i ca 5 minutter kjente jeg det var på tide fortelle sjefen hvor han kunne stappe paragrafrytteriet sitt.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Finansnerden.

Men fornuften slo dessverre inn. Jeg var nyutdannet og i en jobb på veien til selveste drømmejobben, og hadde bolig- og studielån på slep. Å avslå sjefens lite fornuftige anmodning kunne i dette tilfellet fort ødelegge alt. Som relativt fersk i arbeidslivet og med sekken full av gjeld, var jeg fullstendig avhengig av lønnsinntekten. Tro ikke et øyeblikk at sjefen ikke var klar over dette.

Les også: Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

Med et pennestrøk hadde han all makt til å kvitte seg med “vanskelige” ansatte.  Alternativt svarteliste meg fra et fremtidig karriereløp med stadig nye og spennende utfordringer, slik jeg fra begynnelsen var forespeilet. Jeg var fullstendig i hans vold og han visste det.

Verdien av penger

Problemet var ikke at sjefen var en dust. Det var heller at jeg hadde latt meg selv frivillig bli låst inn i en posisjon hvor jeg var fullt og holdent avhengig av inntekten fra jobben. Fordi jeg var som nordmenn flest, så hadde jeg mye gjeld i forhold til inntekten. Det betød at jeg rett og slett ikke hadde råd til å stå opp for mine egne meninger når det virkelig gjaldt.

Der og da bestemte jeg meg for å ta mer ansvar for eget liv. Aldri igjen skulle jeg sette meg selv i en situasjon hvor min økonomiske fremtid lå i hendene på en enkelt beslutningstaker

Kanskje unødvendig å si, men jeg hater den følelsen av avmakt!

Der og da bestemte jeg meg for å ta mer ansvar for eget liv. Aldri igjen skulle jeg sette meg selv i en situasjon hvor min økonomiske fremtid lå i hendene på en enkelt beslutningstaker. Jeg begynte med å nedbetale aggressivt på boliglånet og å kutte ned på champagne livsstilen.

For lever man lønnslipp til lønnslipp så er man ikke annet enn en slave. Jeg visste det kanskje ikke da, men dette ble starten på min besettelse etter å besitte FUCK YOU MONEY. 

For penger kan kjøpe så mangt, men det aller viktigste det kan kjøpe er frihet. Frihet til og høflig kunne avslå eventuelle mindre fornuftige anmodninger fra sjefen, uten å måtte bekymre meg for de økonomiske konsekvensene av det å få sparken. Kall det gjerne frihet til å leve livet på ens egne premisser.

 

Fuck You Money

Hva pokker er egentlig FUCK YOU MONEY?Som du sikkert allerede har skjønt, så handler det om penger og friheten det kan gi oss.

For meg personlig betyr det å ha nok penger investert slik at den årlige inntekten fra mine investeringer er lik mine årlige kostnader. Først da vil jeg kunne  kalle meg selv økonomisk uavhengig, og det er nettopp hva jeg mener med å besitte FUCK YOU MONEY.

Slik jeg ser det, så vil det vil gjøre meg bedre i stand til å leve det livet jeg ønsker, fremfor å måtte gjøre hva jeg må for å leve. Jeg er ikke interessert i å bygge en haug med penger bare for å kunne si opp jobben og sitte under solen og nippe rosa paraplydrinker. Til det er jeg altfor nysgjerrig og glad i business, men jeg synes det er viktig å ha muligheten hvis situasjonen skulle kreve det.Umulig å oppnå sier du?

Det meste er mulig å oppnå her i livet, så lenge man ønsker det nok og er villig til å jobbe hardt for det. Selv har jeg satt meg det store hårete målet om å besitte FUCK YOU MONEY innen april 2026. Jeg skal ikke legge skjul på at det blir tøft og jeg har et godt stykke igjen. Men gjennom en kombinasjon av å:

1.    Øke egen inntekt
2.    Redusere kostnader
3.    Investere overskuddet

Så mener jeg at det er fullt oppnåelig for min egen del. For en mer detaljert plan for hvordan jeg har tenkt å oppnå dette kan du lese her i innlegget “min plan for økonomisk frihet“. 

Alltid ha en exit strategi

Nå er det ikke slik at jeg er veldig bekymret for fremtiden, men av erfaring vet man aldri hvor lenge idyllen varer. At ting  kan endre seg raskt er noe jeg har fått oppleve selv i det siste.

Over de siste månedene har nemlig selskapet hvor jeg jobber fått utfordringer med salget. Slikt er ikke noe stas for ledelsen å presentere for styret må en vite, så følgelig ble sparekniven hentet frem for å skvise opp lønnsomheten. Med et pennestrøk ble årets budsjett kuttet i filler og stillingen jeg var lovet til høsten forsvant. Dermed står jeg plutselig igjen i en konsulentstilling med 4 måneder igjen til å finne meg en ny jobb.

…det er skremmende hvor fort man kan gå fra “trygg” karriere til fortauskanten

Tenk om jeg ikke hadde lagt om livsstilen for flere år siden. Da hadde jeg sittet der med gjeld oppetter ørene og i full panikk. Litt som i filmen “Fun with Dick & Jane”, hvor Jim Carry må ut på ranstokt for å redde familiens hus fra å bli tvangssolgt etter at selskapet han jobbet i gikk konkurs.

Heldigvis har jeg allerede kvittet meg med brorparten av gjelden og aksjeporteføljen vokser raskt, så noen kriminell løpebane blir det nok ikke for min del. Men jeg synes likevel det er skremmende hvor fort man kan gå fra “trygg” karriere til fortauskanten.

Derfor sier jeg som James Altucher, selv om du elsker jobben din, ALLTID ha en exit strategi! Man vet nemlig aldri hvor lenge moroa varer. FUCK YOU MONEY er min exit strategi. Hva er din?


Dette innlegget er et gjesteinnlegg skrevet av Finansnerden.

– Finansnerden er en 30(pluss litt til) åring med altfor lang utdannelse(innen noe helt annet enn finans) som skildrer sin ferd på vei til økonomisk frihet.

Les mer på Finansnerden.no!

 

9 Comments

 1. Akkurat dette jeg også jobber mot. Jeg har ikke noe hastverk dog og jeg jobber mot å få andre inntektskilder og bli mer selvstendig og mindre avhengig. 🙂

  Flott innlegg!

 2. Takk for kudos på innlegget mister 🙂 Enig med deg i at man bør ha flere ben å stå på. For min del vil inntektsdelen av porteføljen hovedsakelig bestå av inntekter fra utleie. Samtidig har jeg satt som mål for året å øke egen inntekt bla. gjennom biinntekter ved siden av fulltidsjobb, så blir spennende fremover!

 3. Bra artikel!

  Själv jobbar jag precis som flera andra med att sampla ihopa FUM.

  Det räcker egentligen med att man börjar tänka att man har FUM för att ens liv ska börja ändra sig till det bättre. Kedjorna som man sätter pâ sig själv är alltid större/tyngre än vad som kommer ifrân andra.

 4. Hei Aksjebloggeren,

  Hadde nesten glemt at det var for deg jeg skrev dette innlegget. Har tatt litt av med skrivingen, men jeg har ingen planer om å gi meg før privatøkonomi settes skikkelig på dagsorden til folk flest. Å tro man kan surre i vei med gjeld til oppetter ørene i en A4 jobb uten å gå på en smell, slik mannen i gata gjør er bare naivt. På tide å ta ansvar folkens! Samtidig er det med en stadig normalisering av norsk økonomi at folk vil innse at de må ta mer ansvar for egen økonomisk fremtid. Hvordan vet mange ei og de vil (sannsynligvis) søke nettet for informasjon. Og det er her vi kommer inn 😉

  Takk for at jeg fikk muligheten til å gjesteblogge hos deg tilbake i 2015 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *