12 Comments

Hvorfor jeg på død og liv sparer så mye

Over halve lønningen spares, hva er vitsen? Størst mulig formue når jeg dør? Hvorfor ikke bare bruke alt nå? Det hele handler om balanse og prioriteringer, om å leve både nå og planlegge for et langt og godt liv full av trygghet, frihet, muligheter og gode opplevelser.

Les også: Raid økonomien med disse 100 sparetipsene

Det spares mye her i huset, over halve lønningen går hver måned til nedbetalinger i bolig, BSU, aksjesparing m.m, men hva er egentlig vitsen med å spare så mye? Er det for å ha mest mulig til den dagen jeg dør, slik at jeg kan begraves omringet av gullskatter som en vikinghøvding? Hvorfor ikke bare leve i nuet og bruke alle pengene på å leve?

Det kan jo være lett for å bli litt for ivrig i sparesporten, og kanskje kan det ta litt overhånd til tider. Det er det viktig å sette en fot i bakken i blant, trekke pusten, se livet i et litt større perspektiv og kjenne etter om prioriteringene er riktige. For min del, med et nylig dødsfall i familien, var tiden inne nå for å reflektere litt over døden og prioriteringene jeg gjør i livet. Er det slik jeg vil ha det? Prioriterer jeg riktig? Eller holder jeg egentlig bare på å sløse bort livet og spare meg til fant så jeg kan dø med en formue på konto?

Å leve med tom konto eller dø med formue på bok?

Det sies at det er kun i øyeblikket en virkelig lever, det er kanskje sant, men hvis jeg bruker alle pengene i øyeblikket nå så ignorerer jeg det faktum at de aller fleste øyeblikkene jeg skal leve befinner seg i framtiden. Balansen mellom forbruk og sparing er litt som å balansere mellom det øyeblikket jeg har nå og resten av øyeblikkene gjennom livet. Valget mellom å leve og dø med tom eller full konto. 

Les også: 18 råd for å styrke din økonomi, spare mer og få mer økonomisk trygghet

Jeg skal ikke lyve, det er jo en spennende tanke å bare ta ut alle pengene jeg har på bok og reise jorden rundt til pengebunken går tom. Veldig morsomt de øyeblikkene turen varer, desto mindre morsomt for alle øyeblikkene som kommer etter (Bortsett fra alle de gode historiene og minnene selvsagt). Når reisen er over hadde jeg kommet hjem til økonomisk utrygghet, mindre frihet og med færre muligheter.

Men skal jeg knipe lommeboken helt igjen og spare alle kronestykkene til framtiden? Absolutt ikke! Det hele handler om prioriteringer og balanse, og jeg prioriterer jo allerede halve lønningen til øyeblikket nå, den andre halvparten går til resten av hele mitt liv. Det jeg søker etter å oppnå med å spare så mye som jeg gjør er å etablere en livsstil som gir trygghet, frihet, muligheter og mange gode opplevelser gjennom et langt og godt liv. 

Ved å ha klare prioriteringer vil ikke sparingen bety at jeg ofrer noe i øyeblikket, tvert imot betyr det at jeg gir meg selv det jeg egentlig ønsker å prioritere. Det gir en bevissthet rundt hva jeg tenker er viktig i livet og i samme slengen en større takknemlighet over det vi allerede har. Det å ikke være på søken etter å oppgradere eller stadig ha lyst på nye duppedingser som krever plass og vedlikehold, er for meg en frihet i seg selv.

Det vi ønsker oss aller mest kan rett og slett ikke kjøpes på butikken, spises på en dyr restaurant eller kjøres rundt i. Det vi ønsker oss alle mest er trygghet, frihet, muligheter og gode opplevelser, en tom konto gjennom livet bidrar lite til dette. 

Og joda, det hele kan jo absolutt ta slutt i morgen, men jeg satser nå på at sannsynligheten her liten nok til at det er meningsløst å planlegge for dette…

Så med foten i bakken og hånden på hjertet slår jeg meg til ro med at det er helt riktig å fortsette den ambisiøse sparingen for et godt liv nå og i framtiden. 

De 4 grunnene til at vi sparer så mye

Trygghet

Trygghet kan være litt diffust, og kanskje er vi allerede veldig trygg her i landet, men de siste årene har samboeren og jeg fått føle på hvordan helsen plutselig kan snu opp ned på alle planer og gjøre tilværelsen mer utrygg, også økonomisk. Samboeren ble langtidssykemeldt fra deltidsjobb og studier og jeg stod på randen av å miste jobben pga nedgangstider i bransjen. Dette har gjort oss bevisst på viktigheten av å bygge en trygg og solid økonomisk ramme rundt oss selv. På den måten kan all energi og krefter brukes til å løse situasjoner som oppstår som å bli frisk og finne ny jobb, framfor å bekymre seg for økonomien. Dette er også en av grunnene til at vi prioriterer å betale raskt ned på boliglånet.

Muligheter

Foruten en trygg økonomisk ramme som beskytter mot negative tilfeldigheter og hendelser så handler vår sparing også om å gjøre det mulig å gripe de gode mulighetene som dukker opp gjennom livet. For livet er jo tross alt fulle av tilfeldigheter og muligheter som dukker opp når en minst venter det. En solid økonomi gir mye større rom for å gripe det som måtte dukke opp, framfor å være låst til neste lønningspose for å betale gårsdagens forbruk. Dette punktet henger forøvrig tett sammen med ønsket om å fylle livet med gode opplevelser.

Frihet

En annen grunnleggende drivkraft vi har til å spare og investere, er søken etter en større frihet i livet. Frihet til å kunne styre egen tid og virkelig kunne velge hva en ønsker å gjøre uavhengig av størrelsen på en lønningspose, frihet til å kunne ta sabbatsår og reise litt rundt om vi plutselig skulle føle for det, ta seg tid til å prøve seg som hobbygründer, aksjetrader eller kanskje trappe ned i jobben for å prioritere noe annet (Barn?). Økonomisk frihet er ikke ensbetydende med å slenge oppsigelsen på sjefens pult og reise til en avsidesliggende strand for å drikke strawberry daquires resten av livet. Økonomisk frihet handler først og fremst om friheten til å velge gjennom livet.

De gode opplevelsene

Dette punktet handler egentlig nettopp om det å leve i øyeblikkene og oppleve det vi ønsker å oppleve gjennom livet. Å spare for oss betyr nemlig ikke å kutte opplevelsene ut av livet. Heller tvert imot, vi ønsker oss mer opplevelser! Sparing for oss betyr å prioritere de opplevelsene vi ønsker oss aller mest ovenfor opplevelser som egentlig ikke gir oss så mye, som et restaurantbesøk i hverdagen. Da sparer vi heller opp til en større reise og prøver attpåtil å få mest mulig reise og opplevelse for pengene.

Så der har du det altså. I våre øyne, unner vi oss akkurat det vi ønsker oss og vi lever allerede i nuet og planlegger å fortsette å leve gjennom alle “nuene” gjennom et langt og godt liv. 

 

 

12 Comments

 1. Hei, bra innlegg. Kan jeg spørre hvor mye du får pr mnd netto i lønn? Mao hvor mye går rett til sparing (har du autotrekk på lønn rett inn på investeringskonto?)? 🙂

 2. Hei og takk for det 🙂 Det er bare å spørre ja, får utbetalt i midten av 30-tallet, hvorav ca 40% går rett inn i boliglånet og 10-20 % til annen sparing (Aksjer, BSU etc).

 3. Kjempefint innlegg! Likte spesielt godt det du skriver om å leve for øyeblikkene i livet, både det som er her og nå og de som kommer senere????

 4. Meget godt innlegg, er veldig enig i det du skriver. Selv om man sparer og investerer mye av inntektene, tviler jeg egentlig om livet hadde blitt særlig bedre ved å betale “minimumsavdraget” på boliglånet og latt resten gå til tilfeldig forbruk? Er noe med det å se de lange linjene med trygghet og frihet i horisonten et stykke der fremme 🙂 Det er ikke synd i oss som driver med dette 😉

 5. Hele poenget er jo at du ikke blir noe lykkeligere av å bruke noe mer penger :-). Driver jo med det samme som deg sjøl, og de beste øyeblikkene får man relativt gratis. Har allikevel tatt meg noen friheter de siste tre årene vi har spart. Tok 4mnd fri og reiste Aus-New Zealand med Fam. Kjøpt piano til 40000,- som ungene har veldig mye glede av. Også kjøpt en motorsykkel som jeg bruker litt til transport, men mest til å se på. Den er fra jeg var 18-20år gamle, så veteran motorsykler synker ikke i pris og koster nesten ikke noe å ha. Tryggheten er fantastisk å føle på underveis. Kunne levd i årevis på det man har spart opp. Det gir en ro i hverdagen som er verd mye ;-). Stå på. Vært artig å visst hvor langt du har kommet, nomminelt og relativt ift ditt mål :-).

 6. Veldig bra innlegg. 🙂

  Den enkelte må selv finne ut hvilken sparerate man ønsker å ha. Det finnes ikke noe fasitsvar. For meg er rundt 50 % sparerate et greit nivå per i dag. Økonomisk frihet på noen års sikt er viktig for meg, men jeg er ikke villig til å sulte, fryse eller leve et liv helt uten opplevelser som koster penger for å spare mest mulig. Balanse, balanse, balanse… 🙂

 7. Hvordan regner du sparerate? Regner du f.eks inn kun avdrag på lån, eller inkluderer du også renter?

 8. Takk for mange hyggelige tilbakemeldinger og interessante tanker og meninger rundt dette 🙂

  Petter: Alt som brukes til å heve nettoformuen / nettolønn. Siden renter er en ren utgift til banken, regner jeg ikke med dette, kun avdrag.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *