6 Comments

I aksjemarkedet uten mål og mening

Med ny Nordnetkonto og noe påfyll av teoretisk kunnskap tok jeg et steg bort fra amatørstadiet. Ihvertfall følte jeg det der og da, men i realiteten hadde lite forandret seg. Jeg var fortsatt i aksjemarkedet uten mål og mening. Én aksje fikk derimot bevege seg ubemerket fra meg og mine klomsete handler, en aksje som skulle gi meg en vekker.

I forrige del, om mitt første år i aksjemarkedet, skrev jeg om hvordan kurtasjespøkelset tok store jafs av avkastningen min. For å hindre at dette skulle få fortsette, så gjorde jeg en rekke tiltak. Jeg åpnet konto hos Nordnet hvor jeg fikk lavere kurtasje samtidig som økte jeg beholdningen og bestemte meg for å ha færre aksjer i porteføljen.

Det er nå nærmere 2 år siden jeg åpnet konto hos Nordnet, men jeg husker fremdeles godt hvor spennende det var å logge inn på Nordnet for første gange. Overgangen fra å handle aksjer i en nettbank til Nordnet sine nettsider som var tilpasset aksjehandel, var som å tre inn i en helt ny verden. Plutselig hadde jeg full oversikt og et hav av nye muligheter, alt i et brukervennlig grensersnitt. Det var nok noe utaktisk av meg å innta Nordnetverdenen rett før eksamenstiden, for det er vel ikke til å legge skjul på at aksjemarkedet kan være betraktelig mer spennende enn eksamenslesing.

På denne tiden følte jeg at jeg hadde tatt et steg bort fra amatørstadiet. Jeg leste bøker om aksjer og aksjehandel, jeg leste finansaviser, både norske og utenlanske og så til og med på regnskapene til selskapene, noe jeg ikke hadde gjort før, uten at det sistnevne gav meg så veldig mye på det stadiet. I realiteten derimot, så var det lite som hadde forandret seg. Visstnok økte min teoretiske kunnskap om aksjer og aksjemarkedet og hvordan det hele hang sammen, men jeg var fortsatt i aksjemarkedet uten noen form for strategi eller i det hele tatt noe mål og mening.

Jeg handlet hyppig, kanskje hyppigere enn før ettersom jeg nå også hadde introduksjonstilbudet til Nordnet med 9 kr i kurtasje. Jeg handlet aksjer uten å vite hvorfor jeg handlet dem, annet enn at jeg ønsket meg avkastning. Jeg hadde heller ikke noen konkret tidshorisont for de aksjene jeg kjøpte, og når jeg hadde det så holdt jeg det ikke. For eksempel kunne jeg kjøpe aksjer som jeg tenkte at jeg skulle holde på i mange år, ettersom jeg så for meg at vi var i nærheten av en stor bunn i finanskrisen. (Noe som forøvrig viste seg å være sant i ettertid) Men aksjene ble gjerne tatt ut av skuffen bare uker senere, for så å bli solgt fordi jeg hadde oppdaget et nytt selskap jeg ville kjøpe. Det var rett og slett så mange kjøpsmuligheter at jeg ikke greide å bestemme meg for hvilke jeg ville ha.

Mens jeg styrte på med hyppige aksjehandler uten mål og mening så var det én aksje som på et merkelig vis fikk holde på ubemerket i bakgrunnen. Jeg lurer fortsatt på den dag i dag om hvordan jeg ikke la merke til dette, men jeg antar vel at jeg var for oppslukt i alle de andre aksjene jeg snublet over. Jeg er imidlertid glad for at jeg ikke oppdaget denne, for hadde jeg gjort det så hadde jeg nok solgt aksjen straks jeg hadde sett en liten gevinst. og da hadde jeg nok heller ikke oppdaget neste nybegynnerfeil. Aksjen åpnet nemlig øynene mine for en enda en nybegynnerfeil, nemlig å selge gevinster raskt og holde på tapene lenge. Det var nemlig det jeg hadde gjort hittil, ubevisst vel og merke. Det burde være omvendt, det er jo det som er logisk, men mennesket i meg var redd for å tape gevinsten og levde på håpet om at tapene skulle snu opp igjen. Det burde være omvendt, jeg burde frykte for å tape og håpe på større avkastning. I tilegg til å oppdage denne nybegynnerfeilen, så fikk jeg meg en liten vekker på tidshorisonten min. Den opprinnelige planen var jo å kjøpe aksjer med lang tidshorisont for å fange opp de store svingningene i markedet, i realiteten derimot hadde jeg hengt meg opp i de små svingningene og kortsiktig støy i markedet. Det skal sies at selv om jeg oppdaget begge disse feilene på et relativt tidlig stadium, så skulle det ta lang tid før jeg fikk bukt med dem, men det kan du jo lese om i senere deler av denne artikkelserien.

Aksjen som hadde fått bevege seg ubemerket var Yara som jeg kjøpte for 99 kr i slutten av november. Rundt denne tiden var det full panikk og det ble skrevet om både finanssystemets undergang og en kommende ny depresjon, men bare uker senere var optimismen tilbake i markedet og Yara fikk stige hele 60% til 159 kr før jeg oppdaget det og solgte meg god gevinst, prosentvis vel og merke. Det var ikke store kronebeløpet ettersom jeg ikke hadde investert den helt store summen i denne aksjen.

I ettertid skulle det vise seg at jeg var veldig nær bunnen på denne tiden. Hadde jeg kjøpt og holdt aksjene slik den opprinnelige planen var, så hadde jeg nesten triplet kapitalen min i skrivende stund. Yara for eksempel står nå i rundt 280 kr. Men det jeg mistet i potensiell gevinst har jeg fått betraktelig igjen for i form av mye erfaring på kort tid. Tapene jeg har hatt underveis anser jeg som skolepenger til aksjeskolen 😉

[Del 3] [Oversikt] [Del 5]

6 Comments

 1. Kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Å logge seg på hos en nettmegler for første gang blir litt som å komme til Las Vegas – man ser et hav av muligheter og får lyst til å prøve veldig mye på en gang. Å anse tapene som skolepenger syns jeg er meget fornuftig, og dette nevnes også av flere av traderne i Market wizard-serien. Studerer man på Harvard eller BI betaler man jo også mye for å få verdifull kunnskap.

 2. “den skal jeg ha” , nei vent, DEN! Skal vi see … hmmm… klikk klikk. Ups, hvor ble det av den timen … ?

  Kjenner igjen følelsen, første gangen jeg laget meg Nordnet konto ville jeg kjøpe mye av det som var til salgs. Det ble mye window shopping for å si det sånn … 🙂

 3. @Vidde: Der var det jeg hadde det fra ja. Hadde tenkt å finne det sitatet, men husket ikke hvor jeg hadde lest det. Så takk 🙂

  @Begge: Hehe, ja, det blir i overkant mye spennende å velge mellom ved første øyekast og spesielt når en ikke har helt peiling fra før :p Det kommer nok flere erfaringer senere der dette kommer frem med blant annet handel med olje og aluminiumsderivater. Ikke det beste jeg har gjort for å si det sånn, men spennende var det jo 😉

 4. Aksjebloggeren,

  Har du en inntektsrapport på bloggen din? Hva ligger Google-inntektene på i snitt pr måned? Hva tjener du feks. på Nordnet-reklamen i header-banneren?

 5. Heisann Anders

  Jeg har ikke skrevet noen inntektsrapport for bloggen og kommer nok neppe heller til å gjøre det da dette ikke er så vesentlig for hva denne bloggen egentlig handler om. Men jeg kan si så mye som at annonseinntektene dekker alle utgiftene jeg har ved bloggen som f. eks alle premiene til konkurransene:)

 6. Vet ikke om du vil se dette jeg, er faktisk 2 år siden du skrev dette. Men må si du skriver på en veldig god måte, jeg kom hit for finne ut av hva aksjer egentlig var for noe. Lærte en god del samtidig som det var gøy å lese. Tenker jeg skal lese litt mer om dette

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *