4 Comments

Investere i Bitcoin eller andre kryptovalutaer?

Bitcoin, kryptovalutaer og blockchain teknologi er brennhete temaer for tiden. Kursen stiger som om det var nederlandske tulipanløker på 1600-tallet. Meningene er mange og veldig delt. Er dette framtiden? Eller tidenes boble? Skal jeg investere i bitcoin?

I det siste har jeg stadig oftere blitt spurt om jeg ikke skal investere i Bitcoin og ikke minst om å komme med råd om andre burde investere i bitcoin, men her er jeg ikke rett person å spørre. Jeg har rett og slett litt for lite kunnskap og litt for mye skepsis. Skal jeg tross min naturlige skepsis og hive meg på optimismen? Update: Det ble visst litt kryptovaluta likevel…

Les også: Hva er Bitcoin? Hvordan handle Bitcoin?

Bitcoin har steget noe sånn i grann skauen usannsynlig mye de siste årene. Fra noen cent til nesten 10 000 dollar per Bitcoin. Bare se på denne raketten:

Investere i bitcoin

Selvsagt skulle jeg ønske, som alle andre, at jeg var en av dem som kjøpte da den enda lå under 1 dollar, eller under 100 dollar, eller til og med under 1000 dollar. Det har vært mye og raske penger å tjene på Bitcoin de siste årene.

Men jeg er naturlig skeptisk. Ikke til blockchain-teknologien, den tror jeg absolutt er kommet for å bli. Jeg er mer skeptisk til alt hysteriet rundt det. Når alle skriker kjøp og græbber så mye bitcoin de klarer med begge hender (Som neppe er mange bitcoin i og med at 1 Bitcoin koster over 80 000 kroner i skrivende stund), ja da blir jeg litt skeptisk.

Noe av det som gjør meg naturlig skeptisk er at jeg har fått et inntrykk av at Bitcoin handles nesten bare for speskulasjonens skyld, ikke for å faktisk bruke Bitcoin som en valuta. På samme måte som tulipanløken kun ble kjøpt fordi man trodde den skulle øke i verdi, ikke for å faktisk brukes. Eller tar jeg feil her? Økonomiske blikk har et interessant innlegg om Bitcoin – Les: Bitcoinboblen.

Eller at det snakkes om det fantastiske med at valutaen ikke er sentralstyrt, men såvidt jeg har skjønt er det noen få personer som sitter å avgjør (og krangler) om valutaen skal “deles opp” eller ei. Eller dette med hackede og låste kryptovalutaer. Eller at jeg ikke helt forstår hvorfor akkurat Bitcoin eller andre kryptovalutaer skal være den store i framtiden? Hva skjer med Bitcoin-kursen dersom Google, Facebook, Amazon eller noen av en de andre store lager en konkurrerende kryptovaluta, er dette et utenkelige scenario?

For lite kunnskap om kryptovaluta fra min side og en naturlig skepsis til markedshysteri og overoptimisme gjør nok at jeg ikke kommer til å investere i bitcoin. Eller spekulere i bitcoin er vel riktigere å si her. Dette overlater jeg til andre mer kryptovalutakyndige. Jeg foretrekker heller et traust aksjemarked som stiger sakte, men sikkert som jeg forstår meg på. (Huff, jeg begynner visst å bli gammel).

Har dere handlet kryptovalutaer? Er det bare jeg som er for skeptisk?


 

4 Comments

 1. Jeg er eldre enn deg, og har investert en bitteliten del av porteføljen i Bitcoin og Ethereum. 🙂 Jeg har lest meg opp ganske bra, men skal ikke påstå at jeg forstår dette fullt ut. Har imidlertid litt tro på at kryptovalutaer kan bli ganske viktige etter hvert.

  Jeg ser på dette som krydder i porteføljen. Porteføljen for øvrig består mye av andeler i indeksfond. Når det gjelder forståelsen der, vet jeg godt hvordan et indeksfond fungerer, men jeg har selvsagt ikke god peiling på hva alle selskapene bak indeksene driver med. Så også der investerer jeg uten full innsikt.

  Vil jeg anbefale andre å investerer i indeksfond? Ja.
  Vil jeg anbefale andre å investere i kryptovalutaer? Nei, men jeg vil heller ikke direkte fraråde det hvis man har tro på dette på sikt.

 2. Takk for innsikten Vidde 🙂 Som skrevet i bunn, jeg overlater dette til de som har litt mer kunnskap om det, som deg som har lest opp. Jeg personlige kan verken anbefale eller fraråde noe som helst på området. Men det høres ihvertfall fornuftig ut måten du har gjort det på, hvor dette er selve krydderet. Jeg blir heller nervøs på andres vegne når jeg hører om noen som ikke bare har skiftet alt fra aksjer til kryptovaluta, men også belånt seg for å kjøpe mer kryptovaluta og som går rundt med ståltro på at de skal bli steinrik på kort tid.

 3. Er ganske mange (i det store utland) som har belånt både hus, garasje, hytte solgt bil og alt hva det er for å handle Bitcoin. Akkurat IDAG kan de nok le litt, men det er ingen garantier for at prisen snur. Det er ingen som vet.

  Blockchain er uten tvil framtiden, men om det manifesterer seg i bitcoin, ethereum, neo, dogecoin…. vanskelig å spå noe her.

 4. Ja, skjønner ikke at noen tør, men for all del mange av dem har blitt veldig rike nå, men for meg er ikke det verdt risikoen overhode. Står lett på utsiden og ser på, på trygg avstand. Og skulle jeg finne på å spekulere litt i det en gang, så blir det nok bare litt krydder som Vidde.

  Og ja, umulig å si i hvilken kryptovaluta dette manifisterer seg. Overrasker meg ikke om f. eks Google, Amazon, Apple eller Facebook lager sin egen med tiden som plutselig kan bli den dominerende kryptovalutaen.

  Men det er ihvertfall spennende å følge med. Aldri sett makan 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *