3 Comments

Jeg har synded mot min egen aksjestrategi

Noe av tanken med Aksjebloggen var å dele mine egne erfaringer som ny i aksjemarkedet på både godt og vondt. Vel, nå har jeg noe å dele, om ikke vondt så i det minste surt. Jeg har synded mot min egen tradingstrategi!

Helt siden mine første nybegynnertabber i aksjemarkedet har jeg vært klar på viktigheten av å analysere og deretter lære av mine egne feil og bruke dette til å stadig forbedre aksjestrategien. Jeg har selvsagt gjort mange feil siden da, men både hyppigheten og konsekvensene av disse feilene har stadig blitt mindre og jeg har utviklet et mer disiplinert forhold til min egen strategi. Men ingen regel uten unntak, for nå har jeg synded og måttet betale for det. Det er ikke det at denne feilen har gitt meg et lite tap som er surt, men det at om jeg faktisk hadde fulgt min egen strategi til punkt og prikke denne gang så hadde jeg både unngåt tap og trolig hatt en solid gevinst.

Aksjen det handler om er Renewable Energy Corporation (REC) og den første feilen gjorde jeg allerede da jeg kjøpte aksjen. Det skulle nemlig ikke vært gjort av den enkle grunn at jeg ikke hadde et eneste holdepunkt i strategien min til å foreta dette kjøpet. Det ble gjort på ikke annet enn tro og håp på en ny rekyl etter et stort og bratt fall. At alle så ut til å være negative til REC og at den samtidig hadde blitt shortet som aldri før, gjorde aksjen så fristende at jeg rett og slett ikke greide å la være å kjøpe den.

Ettersom jeg ikke kjøpte på bakgrunn av min egen strategi, var neste feil ikke langt unna. Jeg satte nemlig ingen stop-loss og ble etterhvert med helt ned til 20% under kjøpskursen og en ny all-time-low for aksjen. Jo mer den falt jo mer overbeviste jeg meg selv om en kommende rekyl. Alle shorterne måtte jo kjøpe tilbake aksjen på et eller annet tidspunkt. Jeg fant etterhvert også noen andre tekniske signaler som jeg normalt ikke bruker i strategien for å overbevise meg selv om at bunnen var nær. At presentasjon for Q2 ikke var lagt unna og mange så ut til å være negativ i forkant av denne var også noe som overbeviste meg, men likefult ikke noe fra strategien.

Så kom Q2-resultatet, under forventning, men aksjen skjøt likevel fart opp på høyt volum. Og nå kom endelig flere av de kjøpssignalene som jeg vanligvis bruker i aksjestrategien min, men hva gjorde jeg? Jo, jeg solgte alt jeg hadde både i tradingporteføljen og i aksjespillet og gikk dermed glipp av en oppgang på 20% (i skrivende stund). Oppsumert: Jeg fulgte ikke min egen strategi og kjøpte når jeg ikke skulle kjøpt og jeg solgte når jeg skulle kjøpt.

Ja, dette er jo bare etterpåklokskap, men etterpåklokskap er også klokskap som kan brukes til å forbedre seg selv i fremtidige lignende situasjoner. Nå er det ikke så mange andre lærdommer å ta av denne handelen annet enn at dette er en stor påminnelse om hvor viktig strategien min egentlig er og hvorfor jeg må følge den disiplinert.

Siste:

3 Comments

  1. Flott og ærlig innlegg.

    På en måte tror jeg det er bra at du tapte på denne aksjen. Hadde du tjent masse på den, hadde sannsynligvis ikke lærdommen om at du må holde deg til systemet ditt vært like god.

    Anyway, gjort er gjort og spist er spist. Man bør lære av sine feil, men ikke dvele ved dem 🙂

  2. Ja, det har du nok rett i. Jeg hadde nok analysert handelen som med alle andre handler og konkludert med at jeg ikke fulgte strategien, men lærdommen sitter mye bedre ved sviende tap, eller i dette tilfellet sviende tapt gevinst :p

    Gjort er gjort ja, og poenget her er nok heller ikke å dvele ved det noe jeg heller ikke pleier å gjøre. Jeg analyserer, lærer av det og går videre 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *