1 Comment

Kortsiktig trader? Pass deg for disposisjonseffekten!

Det er et bedrøvelig faktum: de fleste som prøver seg på kortsiktig trading i aksjemarkedet, taper penger på det; det slår utallige undersøkelser fast. De hadde altså vært bede tjent med en kjøp-og-hold strategi.  Men dersom du er fristet av spenningen, dynamikken og mulighetene for betydelig meravkastning (i forhold til markedet) som kortsiktig trading har å by på, er det først og fremst en ting du skal være oppmerksom på: disposisjonseffekten.

Disposisjonseffekten er utvilsomt den viktigste årsaken til at de fleste private traderene taper penger.  Undersøkelser viser at hele 2/3-deler går i denne fella, og profesjonelle aktører er heller ikke noe unntak.  Dette til tross for at disposisjonseffekten ikke har noe å gjøre med avanserte matematiske modeller eller unik kompetanse om aksjer.  I bunn og grunn dreier seg om noe så ”banalt” som psykologi.

Problemet er at vi som mennesker opplever smerten av tap dobbelt så sterk som gleden av gevinst.  Dette er behørig slått fast i nobelprisvinner Daniel Kahnemans forskning – den såkalte Prospektteorien.  Fordi vi opplever det så vanskelig psykologisk å tape, har vi aversjon mot å realisere tap, eller sagt på traderspråk: vi iverksetter ikke stop loss.  Når aksjer faller, klamrer vi oss til håpet om at aksjen vi har kjøpt skal komme tilbake.  ”Dersom aksjen bare kommer opp på nivået vi kjøpte på, skal jeg selge” er en vanlig tanke å ha.  ”Get Even – itis” kalles dette ofte i litteratur om investoradferd.

Aversjon mot tap er imidlertid bare den ene siden av Prospektteorien.  Det viser seg at vi relativt fort mettes av finansiell suksess i aksjemarkedet.  Kjøper vi en aksje på 100, og den stiger med 10 kr til 110, føler vi oss svært fornøyd.  Dersom aksjen stiger videre til 120 og vi altså tjener ytterligere 10 kroner, viser det seg at den psykiske gleden vi opplever langt fra er doblet selv om vi tjener dobbelt så mye.  For hver krone vi tjener, avtar den marginale gleden av å tjene den. Konsekvensen av dette er at vi ofte er alt for kjappe til å ta gevinster i aksjemarkedet.

Konvensjonell visdom i aksjemarkedet er ”stop loss, let profit run”.  Disposisjonseffekten får oss til å gjøre det stikk motsatte: vi beholder taperaksjene og selger vinneraksjene fort.  Da blir det vanskelig å tjene penger på kortsiktig trading.  For deg som trader aksjer kortsiktig, er det derfor helt avgjørende for suksess at du setter denne problematikken på dagsorden og lærer hvordan du kan unngå å bli offer for denne psykologiske fella.

 

Magne Solberg

www.aksjeakademiet.no

 

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Magne Solberg ved Aksjeakademiet. Ønsker du å skrive et gjesteinnlegg? Ta en titt på denne siden

 

1 Comment

 1. Vet ikke helt om jeg er enig i påstanden om at “disposisjonseffekten er utvilsomt den viktigste årsaken til at de fleste private traderene taper penger”. Finnes det virkelig belegg for denne påstanden?

  Det er en rekke årsaker til at private tradere taper penger, blant annet:

  * Hyppig trading genererer store kostnader (kurtasje, spread, skatt)
  * Mange nybegynnere er overoptimistiske og tror at det er enkelt å tjene penger på trading
  * Mange hopper fra system til system uten å lære noe særlig av sine erfaringer
  * Mange gir opp lenge før de har rukket å bli gode
  * Mange har ikke selvdisiplin nok til å følge et system

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *