5 Comments

Kurtasjespøkelset stjal avkastningen min

Det var dagen etter at jeg hadde kjøpt mine første aksjer og jeg satt i forelesning, men jeg var ikke tilstede. Ordene fra professoren ble riktignok notert ned, men de tok ikke turen innom hodet mitt. Nei, hodet var overfylt av andre tanker, nemlig tanker rundt aksjene mine. Jeg hadde jo gått inn for å være langsiktig, likevel satt jeg nå spent på hvordan det hadde gått allerede etter første dagen min i aksjemarkedet, en spenning som best kan sammenlignes med et barn som venter på julaften. Men denne spenningen var sikkert bare fordi alt dette var så nytt for meg.

Etter at en evighet av forelesninger var over, gikk jeg rett til biblioteket for å sjekke hvordan det hadde gått med aksjene mine. Jeg logget inn på aksjedepotet før jeg i det hele tatt rakk å henge av meg jakken. Det tok litt tid før jeg innså hva jeg så, tanker ble til ord, ”Hæh?!, er det mulig?” Jeg fikk rare blikk fra de andre på biblioteket, men det skulle bare mangle. For hadde du sett meg der jeg stod foran en pc med jakken halvveis av med et stort halvveis smil etterfulgt av litt ukontrollert latter, så hadde du nok sett rart på meg du også. Jeg visste ikke om jeg skulle smile eller le, så jeg gjorde begge deler. Dette var for enkelt, det kunne ikke være så enkelt. Børsen var opp rundt 7%. SYV PROSENT!. Det ville tatt meg et halvannet år med pengene i banken for å få samme avkastning jeg hadde fått på en dag. EN DAG! Dette var virkelig noe jeg kunne leve med og begynte å tenke på hvilket enormt potensial dette kunne være. Jeg ville lære mer! Jeg hadde tjent ca 850 kr på min første dag i aksjemarkedet, og jeg gikk hjemover med et større smil en dagen før.

MEN, da jeg kom hjem, begynte jeg å tenke meg litt om. Det stemte rett og slett ikke helt. Det kunne ikke være så lett, og jeg hadde helt rett. Jeg innså min første feil, jeg hadde gått i kurtasjefellen. For om jeg hadde solgt etter den enorme oppgangen den dagen, så hadde jeg ikke hatt en avkastning på 6-7% og 850 kr i fortjeneste. Nei, etter kurtasje for alle kjøp og salg, som hver kom på 69 kr, ville jeg satt igjen med 160 kr i fortjeneste eller 1,1 %. Og dette var før staten hadde fått sin del (28% av gevinsten). 1,1% var ikke en dårlig avkastning for en dag, men tatt i betraktning at børsen hadde steget 7 % den dagen, så var det ikke noe å skryte av. Jeg satt meg ned og tenkte litt på dette, og hva jeg kunne gjøre med dette hinderet. Og et hinder var det. Ta Yara aksjene for eksempel. Jeg hadde kjøpt Yara-aksjer for 3015 kr. Kjøp og salgskurtasjene ville da kommet på 69×2 kr eller 4,6 % av kjøpssummen. Firekommaseks prosent!! Det vil si at aksjekursen måtte stige med hele 4,6 % bare for at jeg skulle gå i null. Jeg hadde altså ikke oddsene på min side, og de eneste som egentlig ville tjene noe på mine handler var meglerhusene.

Jeg innså at jeg måtte øke innsatsen i hver aksje for at avkastningen ikke skulle bli spist opp av kurtasjeavgiften. Men dette bød på et nytt problem. Enten måtte jeg redusere antall aksjer i porteføljen min som fra før var veldig liten, eller så måtte jeg inn med mer penger for at dette i det hele tatt skulle være lønnsomt. Jeg valgte å sette inn 5000 kr til aksjedepoet og samtidig lete etter billigere alternativer til Skandiabanken. Jeg kom over et tilbud gjennom en studentforening, hvor jeg kunne få kurtasje til kun 39 kr i Nordnet. I tilegg så hadde Nordnet en kampanje hvor en fikk kurtasje til kun 9 kr de tre første månedene. Dette var noe jeg ikke kunne si nei til. Så jeg åpnet aksjedepot hos Nordnet. Porteføljen lot jeg imidlertid være i fred, jeg var jo tross alt langsiktig og aksjemarkedet skulle jo tross alt oppover om historien skulle gjenta seg.

Har du hatt besøk av kurtasjespøkelset? Hvor mye betaler du i kurtasje hos din nettmegler?

[Del 2] [Oversikt] [Del 4]

5 Comments

 1. Hei,
  måtte titte litt på bloggen din etter hyggelig kommentar i dag. Spennende å følge ! Veldig nyttig for en som er inne på aksjemarkedet med noen kroner.

  Har laget et par nye innlegg på bloggen idag – så det er bare å kikke. Veldig OK hvis du har noen konkrete spørsmål eller tips eller kommentarer til selve innholdet. Alltids lærerikt og spennende å se om man kan forbedre.

  Hilsen
  Grunderblogg.blogg.no

 2. Jeg fikk også tilbudet om tre måneders aksjehandel på nordnet for 9 kroner. Desverre utnyttet jeg ikke dette. Litt småkjipt å tenke på det slik i etterkant men sånn er det.

  Skandiabanken har hver måned kurtasjefrie aksjer, kan kanskje være noe. Tror jeg har nevnt det til deg i en annen kommentar også en gang. Husker ikke helt. 🙂

  Skulle gjerne skiftet over til nordnet men, de tilbyr ikke KLP indeksfond… hmmm…

 3. Formuebygging: Du får fremdeles tre måneder med kurtasje for 9 kr hos Nordnet (Se her: https://www.nordnet.no/mux/web/nordnet/blikund.html?site=NO&lang=no). Så det er ikke for sent 😉

  Ja, dette har du nevnt før. Et flott tilbud. Jeg har fremdeles Skandiabanken også, hvor jeg har aksjefondene mine. Det skader jo ikke å ha flere nettmeglere selv om det kan være mer oversiktlig å ha alt samlet på et sted. Selv liker jeg å ha aksjene samlet for seg og aksjefondene for seg 🙂

  G.Runder: Ja, det må jeg virkelig si. Du har vært flittig med posting av innlegg. En del gode tips og råd der også. Så jeg kommer nok til å følge litt med videre.

 4. Før nettmeglerne kom, var det mye høyere kostnader knyttet til trading og investering enn nå. Samtidig var det en vesentlig tyngre prosess å kjøpe og selge aksjer, så det var langt færre som drev på med det. Slik jeg ser det, har Internett både vært en velsignelse og en forbannelse for tradere. En velsignelse pga. at kostnadene har blitt redusert dramatisk, en forbannelse pga. at det nå er så lett å trade aksjer at mange kjøper og selger alt for hyppig, og dermed påfører seg selv svært høye transaksjonskostnader.

  Selv har jeg konto hos Nefonds. Der er den normale minstekurtasjen kr 49. Mulig det finnes andre nettmeglere som er litt billigere, men jeg er langt ifra noen daytrader.

  http://pengeblogg.bloggnorge.com/

 5. Ja, du har helt rett i det du sier der Vidde. Flott at aksjemarkedet har blitt mye mer tilgjengelig, men for enkelte blir det kanskje litt i overkant tilgjengelig. Har vært borti flere som nærmest har hatt spillegalskap på børsen, og hadde nok noen av de tendensene også i begynnelsen, da er det lett å glemme hvor store kurtasjeutgiftene kan bli, derav kurtasjespøkelse.

  Selv får jeg kurtasje for 39,- og er veldig fornøyd med det. Men det er gjennom en studentforening. Med normal minstekurtasje på 49,- er vel netfonds det billigste så vidt jeg vet.

  Jeg har forøvrig planer om å skrive om de ulike nettmeglerne for å gjøre det litt lettere for lesere her å velge seg en nettmegler, da hadde det vært flott om du kunne skrive litt om dine erfaringer med Netfonds. Selv har jeg erfaring med Skandiabanken og Nordnet. Pareto får jeg også dekket tror jeg. (Tar kontakt).

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *