2 Comments

Har du en metode? Altså en ordentlig metode?

Foto: Chris Liverani /Unsplash

Dette er et gjesteinnlegg om metode i aksjetrading skrevet av Alex Laan som holder kurs i trading. Få 500 kr avslag på kurset og se mer info nederst i innlegget

Hei på dere,

Jeg ble invitert til å skrive litt om metode her på aksjebloggen. Har du lest noen av mine innlegg på nettet tidligere vet du hvem jeg allerede er, for deg som er ukjent med meg er jeg tidligere forvalter for en formuende privatperson, (begynte med 30MNOK i forvaltning da jeg var 24) og nå registrert som forvalter av et futures fond i USA. Trading i aksjer, futures (råvarer, indekser, valuta, renter) er noe jeg har drevet med i 12+ år på heltid så om det er noe du lurer på kan jeg sikkert også være til hjelp.

Mange drømmer om store gevinster i markedet for enten å oppnå en stor drøm, tjene masse penger eller bevise noe for seg selv eller andre. Og det er det slettes ingenting i veien med. Velstand for mange individer og samfunnet som helhet er skapt gjennom nettopp verdiskapning på børsen.

Så hvordan skal man gå fram for å lykkes på børsen da? En god start må vel være å kjenne seg selv, hva vil man egentlig og hvordan? Er du ikke interessert, ei heller har mulighet til å følge med konstant er daytrading så avgjort ikke for deg, derimot kan da en mer langsiktig profil passe. Innen mellomlangsiktig og langsiktig er det selvsagt mange ulike former og et hav av ulike tilnærminger. Det kan være at du kjøper selskaper i nye bransjer, aksjer med høy vekst eller lav prising, sterke sektorer er gode grafer osv, mulighetene er uendelige. Så hvordan skal man komme i mål? Man må rett og slett finne sin egen tilnærming.

Nybegynnerfeil?

Erfaringsmessig er det gjerne de med minst erfaring som kjøper aksjer som har falt mye. Ingenting i veien med om man har en plan med det, det kan være f.eks at aksjen er billig basert på ulike regnskaps kriterier, f.eks lav pris/bok eller i forbindelse med forventninger om noe nytt fra selskapet i nær fremtid.

Derimot er argumentet at en aksje har falt mye og dermed er billig basert på det, ikke god nok grunn i seg selv. Selv en aksje som har falt 90% kan fortsatt falle ytterligere 100%… Så når er aksjen billig? Ja, da må man begynne å tenke, erfaring kan da komme godt med.

På motsatt ende av skalaen er det kjøpere av bobler, la oss bruke Bitcoin som eksempel der siste omsatte kurs er omtrent 100% høyere enn 50 dagers glidende snitt (MA). Alle verdipapirer vil på et tidspunkt korrigere tilbake til 50 MA før trenden eventuelt fortsetter. Så hvilken fordel over de andre kjøperne har du ved å kjøpe Bitcoins på dagens nivåer? Hvordan skal du klare å tjene penger på noe når du hver dag må konkurrere mot andre som er godt forberedt?

Kjøpere av de første Tesla S bilene var tidlig ute med å omfavne ny teknologi, kanskje de kjøpte aksjer i produsenten også. Det viste seg å være en gullkantet investering, markedet liker godt nye produkter eller noe annet nytt fra selskapet som ny ledelse o.l. Men hvordan skal du definere størrelsen på bettet ditt, når selger du og hva om du tar feil; Når kaster du kortene?

Så for å snu litt på det, hvem er du og hva vil du? Drømmer du om en metode som banker inn mål etter mål? Akkurat, tenkte meg det, da er du ikke alene. Men hvordan kan du skape din egen nisje eller fortrinn om du vil? Har du til gode å definere ditt eget fortrinn? Har du et ønske om å lære mer, savner noen med erfaring å spørre for å få veiledning for å komme bedre på vei?

Det er ingen dårlig ide å forsøke å korte ned på opplæringstiden i markedet ved å lære mer fra andre da kostnaden er som oftest høy i form av direkte tap eller tap av gevinster.

Metode

Alle som er involvert i spekulasjon bør ha en metode. Det å handle utelukkende basert på noe man har lest i avisen, en analyse, sosiale medier eller rykter, kan ikke beskrives som en selvstendig tilnærming til markedet.

Å handle på andres råd kan gå bra i en periode, ganske lenge for noen, men ofte slår det tilbake på en selv og man er da tilbake til utgangspunktet. Din metode må du ha 100% eierskap til. Selvsagt kan man bruke elementer fra en annens metode en finner interessant, men det må fortsatt være din egen plan med full kontroll på gjennomføringen.

Alle har vel hørt historien om traderen som blir investor når posisjonen går i urealisert tap uten noen plan for å begrense tapet. Markedet kan vi aldri ha kontroll over, derimot kan vi holde orden på vår egen gjennomføring.

Komplisert?

Trenger den enkeltes tilnærming å være så komplisert? Nei, absolutt ikke! Imidlertid bør den være tilpasset individets personlighet, tid, alder osv. For noen passer det å gjøre dype utregninger basert på bransjetrender eller selskapsspesifikke forhold.

Kanskje er det gleden av å gjøre komplekse utregninger eller oppdage nye selskaper som gir spekulanten «kick»? For andre kan det være noe helt annet, som å kjøpe aksjer i selskaper med ny teknologi, kjøpe på dipper eller tekniske bruddnivåer, nye bunner, nye topper eller der det er økende omsetning i aksjen.

Mulighetene er uendelige, det gjelder å finne din vei! Vi er alle forskjellige, derfor er det så viktig å finne en individstilpasset metode slik at det gir både glede og mening.

Fortrinn

Altså, hva genererer din metode i meravkastning?

 • Hva er du god på?
 • Hva har du av tid? Lengre eller kortere tidshorisont?
 • Tenker du i store eller korte linjer? Lengre eller kortere tidshorisont?
 • Alder: Unge kan være fryktløse og eldre er mer forsiktig? Tenk risiko…
 • Ser du ting i sammenheng? Kanskje du ser noe andre ikke ser?
 • Tålmodig / utålmodig? Er du svært tålmodig er kanskje langsiktighet bra for deg som kortsiktighet er for den utålmodige.
 • Tålmodighet til å vente på de rette signalene kommer til deg, god egenskap!
 • Fleksibelt tankesett – Evner du til å snu helt om?
 • Nøkkelen til langsiktig seier er å besitte evnen til å velge ut det beste og lære av sine egne feil.

Grafer, Teknisk analyse

En del akademikere synes det å lese av rytmen i markedet ved å tolke grafer, også kjent som teknisk analyse hører til de som tror på å tolke stjernetegn. Som en digresjon kan jeg nevne at flere tror fullmåne signaliserer vendepunkter i markedet! (Ikke et signal jeg handler på, men er jo interessant som mye annet).

Du blir kanskje overrasket når jeg skriver at mange av de flinkeste og største navnene i markedet tolker grafer som et viktig ledd i å treffe markedet, altså ikke fullmåner og stjernetegn, men trender, formasjoner m.m. Derfor har jeg også stor tro på at resultatet til de fleste blir bedre om de lærer seg å lese markedet og å bedre forstå signalene uansett hvilket annet fundament de bruker, hva tenker du?

Tidligere i artikkelen nevnte jeg fordelen med å korte ned læretiden da opplæringskostnadene kan være høye for mange. Gjennom årenes løp har jeg sett mange tilby kurs i trading i form av å identifisere de rette signalene; «Bli rik med å finne vinnerne». Imidlertid er det mange kritiske og faktisk viktigere aspekter ved å investere enn bare identifiseringen slik at det er god grunn til å tenke helhetlig. Har du ambisjoner om å mestre markedet og hva som kreves? Vil du lære mer om dette fremover?

På bakgrunn av dette og gleden av å dele kunnskap og erfaringer har jeg laget et svært godt kursmateriale som skal hjelpe deg for å bli bedre.

Kurset går over en hel lørdag med følgende emner:

 • Metode, DIN metode. Hvilken tilnærming egner seg best for deg.
 • Teknisk analyse som verktøy med fokus på særlig formasjoner, trender og sektorer.
 • Futures/ETF – Råvarer/Indekser, som indikatorer eller som handels objekter.
 • Psykologi og risiko – Disiplin, evnen til tilstedeværelse og vekst i mange år.
 • Historiske bobler – Å være på rett sted, følg tidevannet for å gjøre det enklest mulig.
 • Tematikken i markedet forandrer seg, dette er ferskvare.

Lørdag 6 januar i Kristiansand

Lørdag 20 januar i Oslo

Få 500 kroner i avslag ved å skive «aksjebloggen» i kommentarfeltet under påmelding, kampanjen utgår søndag 17 desember 2017.

 

Avslutningsvis vil jeg hente et sitat:

If you don’t have time to do it right, when will you have time to do it over?

               -John Wooden

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex Laan

www.tradingimproved.com

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte.

 

2 Comments

 1. Spennende! Jeg trader ikke og bruker ikke teknisk. Holder meg til regnskapet og lang horisont. Du skriver, “Alle verdipapirer vil på et tidspunkt korrigere tilbake til 50 MA før trenden eventuelt fortsetter.”

  Det har jeg ikke hørt om eller lest om før. Er antagelsen reversion to the mean eller har du back-testet dette ?

  Bitcoin er et interessant case. Av alle som spekulerer i denne crypto varianten, hvor mange tror du baserer seg på teknisk analyse? Jeg tenker, uten noe undersøkelser av noe slag, at veldig mange sannsynligvis bruker teknisk analyse. Dermed selvoppfyllende og vil dytte kursen oppover nå som bitcoin tar nye høyder, er over MA osv. Men tanken min er at dette vil slå nedover også når det først går litt i mot. Dette kan være pga reguleringer eller annet som man ikke forventer. Denne analysemetoden være selvoppfyllende nedover også. Og som vi vet faller ting hardere enn det stiger. Tanker?

 2. Hei Håkon, takk for tilbakemelding.

  Ta en kikk på Jinhui Shipping i 2007 og 2014 så vil du se at selv en aksje som stiger 800% fra bunnen slik den gjorde i 2007 også korrigerer tilbake til 50 MA underveis. Samme gjelder årets store vinnere i US som GOOGL, AMZN, YY, BABA, de beste holder seg dog rett over 50 MA. Men noen korreksjoner foregår mest som en flat konsolidering, det må sies. Reversion to the mean kan du vel godt kalle det. Bruk f.eks grafer med standardavvik så vil du se hvordan aksjen (varierer fra aksje til aksje) korrigerer tilbake fra topp til lav i sine respektive bånd. Bruk f.eks Bollinger Bands for å illustrere.

  Angående Bitcoins og de som spekulerer der er det vanskelig å si. Dette er jo første gangen siden 1999 at “alle er med” så hvilke kriterier de bruker (hvis noen) er ukjent for meg. Selv bruker jeg grafer ettersom det behersker jeg svært godt. Grafer speiler i utgangspunktet all kjent informasjon i markedet uten at det nødvendigvis er et predikeringsverktøy, imidlertid er det utmerket verktøy for å håndtere risiko. Inngang, målområde, stop-loss.

  Håper det var til hjelp

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *