6 Comments

Mine første aksjer

Dryppende fersk avis dynket i rødt blekk og tårer. Det røde blekket hadde journalistene brukt til å male store blodige overskrifter som dekket hele avispapiret. Hvor tårene stammet ifra, og om det i det hele tatt var tårer, det ante jeg ikke. Men  jeg husker hvordan jeg satt å forestilte meg hvordan personen før meg hadde satt å lest aksjekursene med fuktige øyne som til slutt måtte gi slipp på tunge tårer, “splett!”,  ned på avispapiret. For det var alltid på de samme sidene disse mystiske tårene dukket opp.

Innerst i biblioteket, i et lite pusterom fra den ellers så travle studiehverdagen, der satt jeg. Stort sett kunne du finne meg der etter forelesningene var over for dagen. Med meg hadde jeg en notatblokk full av mer eller mindre uforståelige skriblerier. Jeg var fast bestemt på å sette meg inn i denne merkverdige finansjungelen og å gjøre de uforståelige skribleriene om til egen kunnskap. Jeg pløyde gjennom Finansavisen, Dagens Næringsliv, Kapital, The Economist med flere, uten å egentlig vite helt hva jeg letet etter. Men jeg noterte likevel ned i håp om at bitene skulle falle på plass etterhvert.

Samtidig som jeg hadde begynte å tilbringe tid med finansmediene hadde jeg opprettet min første VPS-konto. Skandiabanken ble det naturlige valget ettersom jeg hadde kontoer der fra før. Med aksjedepot opprettet og klar til bruk, møtte jeg mitt første dilemma, hvor mye skulle jeg sette inn på dette depoet? Hvor stor sjanse var jeg villig til å ta på noe jeg ikke hadde noe som helst peiling på? Jeg hadde lest mange steder at en ikke burde satse mer enn en hadde råd til å tape. Samtidig frarådet de fleste å gå inn i aksjemarkedet med mindre enn 80-100 000 kr å handle for, dette for å kunne ha nok kapital til å spred porteføljen over flere aksjer og for å unngå at kurtasjen. Det første rådet var for meg, som for de fleste andre, en selvfølge. Det andre rådet derimot synes jeg ikke så mye om. Visst hadde jeg over 100 000 kr jeg godt kunne satset og til og med også tapt uten at det ville påvirke meg annet enn stoltheten og et tall på kontoen, men i første omgang var ikke min hensikt noe annet enn å lære mer om aksjemarkedet, om jeg tapte penger på det så ville jeg heller tape småpenger i læreprossessen. Så jeg bestemte meg for at 15 000 kr var et fint sted å begynne.

Journalistene fortsatte sin raushet med det røde blekket i takt med at aksjekursene stupte videre utover høsten. Jeg husker godt hvordan jeg på et stadiet selv begynte å frykte aksjemarkedet etter at flere såkalte eksperter begynte å spå totalkollaps og ny depresjon, men beholdte likevel roen. Kanskje var det fordi jeg ikke hadde tapt noe som helst i aksjemarkedet at jeg kunne tenke  klart?,ikke vet jeg, men jeg følte ihvertfall til tider at jeg var den eneste som så at dette var noe som hadde skjedd med jevne mellomrom gjennom historien. Jeg så på dette som en unik sjanse for meg til å komme meg inn i aksjemarkedet.

Jeg skjønte at jeg ikke kom til å kunne time bunnen så jeg bestemte meg for at tiden var inne for å kjøpe mine første aksjer mens alle fortsatt var pessimister. Men da kom jeg til mitt andre dilemma, hva i alle dager skulle kjøpe? Notatblokken min begynte å fylles med nye skriblerier, denne gang om aksjer som ble anbefalt av forvaltere, “eksperter” og meglere. Mange av tipsene var så godt begrunnede at jeg til tider ble grepet av en følelse av hastverk til å kjøpe aksjene før noen andre oppdaget hvilke skatter disse aksjene var.

Innerst i biblioteket der satt jeg igjen med avisene, notatblokken og en liten matpakke. Foreleseren hadde blitt syk så jeg hadde bestemt meg for å ta en tidlig lunsj på biblioteket. Etter å ha lest ferdig avisene satte jeg meg ned ved PCen for å følge med på dagens bevegelser og ikke minst på de aksjene jeg hadde siktet meg inn på. Aksjekursene hadde begynt å klatre oppover nå og jeg hev meg idet, jeg ville jo ikke gå glipp av noe. Datoen var 3. november 2008, kursene hadde stupt nesten 50% siden toppen samme året og hovedindeksen stod i 257. Jeg hadde blitt aksjonær. Her var aksjene jeg hadde kjøpt den dagen:

 • Aker 10 aksjer x 151,90 = 1519 kr
 • Yara 23 aksjer x 131,10 = 3015 kr
 • Norsk Hydro 60 aksjer x 28,80 kr = 1728 kr
 • Statoil: 37 aksjer x 134,50 kr = 4976 kr
 • REC: 50 aksjer x 58,20 kr = 2910 ke
 • TOTALT: 14148 kr

Med et stort smil om munnen og en følelse av at jeg nettopp hadde kjøpt gullspirer som kom til å gro opp til å bli store pengetrær, reiste jeg meg fornøyd opp av stolen og spaserte mot utgangen av biblioteket. Det var da jeg så han. “Tårene” som hadde dukket opp i avisene viste seg å ikke være noe annet enn en overivrig student som slet med å treffsikkerheten ved lunsjinntaket over avisen. Helt oppslukt i aksjekursene på de siste sidene i avisen og godt foroverbøyd presterte han å plassere noen heftige vanndråper midt på avispapiret. “Splet”. Jeg dro enda hardere i smilebåndet idet jeg spaserte ut av biblioteket i hovedbygget på Gløshaugen. Nå var det bare å sitte å vente på den store oppturen som var dømt til å komme om historien skulle gjenta seg. Men det skulle visst vise seg å være enklere sagt enn gjort…

Allerede i denne delen kan dere finne svært mange nybegynnerfeil jeg presterte å gjøre. Disse vil bli nevnt i senere deler, men greier dere å se feiltagelsene nå? Skriv i kommentarfeltet under.

[Del 1] [Oversikt] [Del 3]


6 Comments

 1. Nå er ikke jeg aksjeekspert så derfor er det bra med en blogg som dette! Den første “feil” jeg ser må vel nesten være at du ikke kjøper hele børsposter? Det er vel oftest slik det handles på oslo børs. Kurtasjen spiser vel opp litt her.

  Et lite tips, ser at du har Skandiabanken. Da har du sikkert sett at hver måned tilbyr de kurtasjefri aksjehandel i noen få utvalgte. Finner du noen den gangen som du vil legge penger i slipper du iallfall å betale kurtasje. 🙂

 2. Ja, du har helt rett. Å ikke kjøpe hele børsposter en av de største blemmene jeg gjorde. Det skulle vise seg å være veldig vanskelig å få solgt igjen. Og dermed ble også en av feilene at jeg kun gikk inn med 15 000 kr, ikke mange børsposter en får kjøpt for det. I tilegg som du sier så spiser kurtasjen opp veldig mye. I skandiabanken var det minstekurtasje på 69 kr. For kjøp og salg ville altså kurtasjen ha utgjort hele 9,2 % av AKERhandelen. Dermed måtte aksjen stige over 9% bare for at jeg skulle gå i null. Et dårlig utgangspunkt med andre ord.

  Jeg har forresten ikke Skandiabanken som aksjedepot lenger, jeg skiftet ganske fort til Nordnet, noe som nok kommer i tredje del:)

 3. sv: Takk for info! Er ikke så greit å følge med når man bor i et annet land 😉
  Og din blogg tror jeg at jeg skal begynne å lese. Her var det mye god informasjon 🙂

 4. sv: Det var jo et veldig godt forslag 🙂
  Og jeg er sikker på at hadde du vært knytta til blogg.no, så hadde de reklamert på dine innlegg også. Heh. Det er så irriterende, og som du sier, det er de samme som reklamerer hele tiden. Det var ei en gang som skrev masse, masse bullshit om innleggene sine på en av mine innlegg, og så gikk jeg inn på bloggen hennes og skrev at jeg syntes kommentaren hennes var upassende og at jeg ikke ville ha noe av sånt på min blogg, fordi min blogg er en kanal for meg til å skrive til familie og venner på (og andre som skulle dra nytte av det), og ikke et sted hvor jeg søker allemanns oppmerksomhet eller ufrivillig vil reklamere for andre. Og på lørdag gjorde hun presis det samme igjen. Det skal bare settes en stopper for disse sykelig oppmerksomhetssyke bloggerene. Jeg håper det snart skjer.

  Ha en god mandagskveld 🙂

 5. Heisann papirgleder

  Tusen takk for tilbakemelding. Beklager sent svar, men har vært bortreist de siste ukene nå.

  Når det kommer til Aker eksempelet så kjøpte jeg Aker aksjer for latterlige lite 1519 kr. For å kjøpe dem betalte jeg en kurtasjeavgift på 69 kr og samtidig vet jeg at når de selges må jeg betale ytterlige 69 kr i kurtasje. Altså får kurtasjeavgift på tilsammen 138 kr. For å dekke disse kurtasjeavgiftene må aksjeverdien øke fra de opprinnelige 1519 kr til 1657 kr, en økning som tilsvarer (1657/1519 -1) 9 % . Ikke et særlig godt utgangspunkt med andre ord.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *