7 Comments

Mine spådommer er verdiløse for deg

Med jevne mellomrom mottar jeg e-poster fra leserne med stort sett veldig hyggelige tilbakemeldinger og det setter jeg veldig stor pris på. På samme tallerken blir jeg både titt og ofte servert noen av de samme spørsmålene. For å slippe å gi det samme lange svaret til de som spør disse spørsmålene tenkte jeg at jeg skulle skrive et innlegg for å svare på disse en gang for alle.

Hva synes du om markedet nå? Hvor tror du vi skal fremover? Hva synes du om den og den aksjen? Hvilke aksjer har du i porteføljen din? Hva bør jeg gjøre med aksjene mine? Kan du analysere den og den aksjen for meg? Det er selvsagt helt i orden å stille slike spørsmål, men hvis jeg er mottakeren, så ikke forvent deg det svaret du håpet på. Grunnen til dette er både kort og enkel: Jeg vil ikke sløse verken din eller min tid.

Hvorfor mine spådommer er verdiløse for deg

For la oss si at jeg svarer deg på hva jeg synes om markedet og hvor jeg tror vi skal fremover. Nå har du altså én mening, en mening som utgjør en tusener av en promilledel av hele markedet. Kan du bruke denne meningen til noe? Har den noe verdi? Svaret er kontant nei. Hvis det skulle vise seg i ettertid at jeg hadde rett, ble meningen min noe mer verdt? Svaret er fortsatt nei, rett og slett fordi du ikke visste om jeg ville få rett. Av samme grunn er jeg stort sett ikke interessert i å høre andre sine meninger om hvor markedet skal annet enn for underholdningens skyld. Den eneste meningen jeg egentlig er interessert i er markedet som helhet og den får jeg av å studere aksjemarkedet og det som skjer i øyeblikket.

Jeg kan ikke vite, du kan ikke vite, nei selv ekspertene kan ikke vite hvor markedet er om 1 dag, 1 uke, 1 måned, 1 år. De kan estimere, analysere og spå så mye de måtte orke, men kan uansett ikke vite hvem som får rett før vedkommende faktisk har fått rett. Nå spør du kanskje: “Jammen er ikke det det du gjør når du handler aksjer? Du tror på oppgang så derfor handler du aksjer?”

Tenk deg at du sitter rundt et pokerbord. Dealeren stokker kortene godt og skal til å dele dem ut. Er det da noen vits å prøve å spå hvilke kort du kommer til å få? Er det noen vits å spørre de med mest chips om hva de tror om hvilke kort de kommer til å få? Vet de noe mer enn deg? Nei, ingen vet noe sikkert før de har fått kortene. Du handler selvsagt ut i fra de kortene du har fått utdelt og hvordan sannsynligheten er for at du kan vinne denne runden. Dette er det samme jeg gjør i aksjemarkedet. Jeg ser hvordan situasjonen er akkurat nå og handler ut ifra det. Hvis jeg ser at det ikke går min vei, så folder jeg bare kortene og venter på neste runde.

Hvorfor min portefølje er hemmelig

Jeg skjønner at jeg pirrer nyskjerrigheten når jeg legger ut månedsrapportene, for spørsmålet om hvilke aksjer jeg har i porteføljen er det spørsmålet som har ligget hyppigst i innboksen. Desverre må jeg skuffe avsenderen, for min portefølje er hemmelig. Men hvorfor det?

I løpet av de første to årene mine i aksjemarkedet så lærte jeg meg selv å kjenne såpass at jeg forstod at jeg ikke kunne ha en åpen portefølje. Helst burde ingen vite hva jeg hadde i porteføljen. Hvorfor? Jo, fordi mennesker generelt så ut til å ha en trang til å mene noe om aksjene. Hvis noen spurte meg hva jeg hadde av aksjer og jeg svarte dem, så fikk jeg kanskje servert en forklaring på hvorfor jeg ikke burde eie den aksjen og hvilke aksjer jeg heller burde se på. Når en hører 4-5 andre som er svært negative om en aksje en har, ja da blir man usikker på seg selv og sin strategi. Ihvertfall gjaldt dette meg. Dette resulterte i at jeg har solgt flere aksjer som har gått både 2-3 og til og med 4-gangeren siden jeg eide dem. Jeg skjønner at de ser på disse aksjene gjennom sine egne øyne og sin egen strategi og at de kanskje ikke passer dem, men det betyr ikke at de ikke passer meg og min strategi. Andre sine meninger om en aksje ser jeg på som forstyrrende. Derfor implementerte jeg en regel om hemmelig portefølje. Dette er ikke regelen som blir holdt helligst her i gården, men jeg prøver å følge den så godt jeg kan. Når aksjene er solgt og jeg er ferdig med traden eller investeringen kan du få vite hvilke aksjer jeg har hatt og hvordan det gikk.

Hvorfor jeg ikke analyserer aksjer på Aksjebloggen

Jeg blir stadig forespurt om jeg kan analysere ulike aksjer på Aksjebloggen. Desverre må jeg skuffe også her. For selvom jeg analyserer aksjer både teknisk og fundamentalt, så er ikke dette noe jeg ønsker å publisere på Aksjebloggen. Grunnen til dette er, som den gjennomgående røde tråden i dette innlegget, at jeg ikke vil sløse verken din eller min tid. Min analyse er mindre verdt for deg enn den tiden jeg bruker på å skrive den eller du bruker på å lese den. For min analyse bygger på min aksjestrategi som er tilpasset meg. I tilegg til dette ville en analyse kreve en kontinuerlig oppfølging etterhvert som markedet utvikler seg, noe jeg ikke er villig til å bruke verken tid eller energi på.

En annen, og veldig viktig grunn til at jeg ikke analyserer aksjer på Aksjebloggen er rett og slett det at jeg er fortsatt relativt ny i aksjemarkedet. Så hvis du faktisk ønsker å lese andre sine analyser, så vil jeg tørre å påstå at du vil få mer ut av en som har litt lengre fartstid i aksjemarkedet enn meg. Men du skal ikke se bort ifra at jeg ved en senere anledning kan kunne komme til å analysere aksjer på Aksjebloggen, men dette vil i så fall være i form av eksempler for å vise hvordan det kan gjøres.

 

Helt til slutt og for orden skyld, jeg mener ikke det er noe galt å analysere aksjer, diskutere aksjemarkedet eller enkeltaksjer med andre mennesker eller på nett. Dette gjør jeg selv og jeg leser flittig blogger som skriver om dette hvor jeg også lærer en del om hvordan markedet fungerer og hvordan andre analyserer aksjer. Men for meg og min strategi vil det altså være sløsing av tid og energi å prøve å komme med spådommer for andre og jeg tror det vil være tilsvarende sløsing for dem som måtte lese det.


7 Comments

 1. Jeg synes dette var et voksent og godt innlegg, der du belyser din strategi og hva du vil med denne bloggen. Kjempebra! For min egen del så har jeg alltid likt å bygge opp en argumentasjon for å spå ulike scenarioer slik at leserne kan bruke det de vil i sin egen trading. Dette er bare forskjellige tilnærminger, og man skal ha full respekt for de som ikke til stadighet deler hverken markedssyn eller aksjeinnehav.

 2. Takk for det AS! Må innrømme at jeg tenkte litt på hvordan du og andre bloggere ville reagere når jeg skrev dette. Men vi har alle våre ulike fremgangsmåter og strategier. Det du leser her nå er også for så vidt forklaringen på hvorfor jeg ikke kommenterer så aktivt på bloggen din, for jeg leser det meste som står på den og jeg synes det er veldig interessant det dere diskuterer om.

 3. Kjenner meg veldig godt igjen i artikkelen din. Jeg får også de samme typen mailer som deg. Jeg deler porteføljen min på bloggen og jeg får en del mail fra personer som mener jeg burde selge enkelte aksjer og kjøpe noen andre og som overhode ikke forstår hvorfor jeg har den aksjen i porteføljen når jeg kunne hatt en annen. Så jeg har full forståelse for grunnen til at du ikke deler din portefølje på bloggen. Nå må ikke eventuelle lesere tro jeg ikke setter pris på mailene og spørsmålene for det gjør jeg. De fleste av mailene er veldig saklige og jeg setter pris på andres meninger 😉

  I motsetning til din blogg som omhandler aksjemarkedet generelt, omhandler min blogg min strategi og er ment for å dokumentere min utvikling. Slik at for å gi noe innsikt i strategien og utviklingen min deler jeg deler av mine analyser, meninger om hvor jeg tror aksjemarkedet skal og hvilke selskaper jeg tror vil gjøre det godt, og som jeg mener passer i en utbyttestrategi. Jeg prøver likevel som deg også å oppfordre til ikke å bruke noe av det jeg skriver på bloggen som argument for å kjøpe eller selge en aksje. Jeg har ingen finansiell eller økonomisk bakgrunn som tilsier at noen burde handle på bakgrunn av mine meninger. I teorien var bloggen ment kun som et oppslagsverk for meg selv, for å kunne gå tilbake og lære av feilene mine og de tingene jeg gjorde riktig. Jeg hadde ingen forventning til at noen ville lese bloggen :p

  Veldig godt innlegg.

 4. Takk Jack 🙂 Jeg setter selvsagt også pris på å få e-poster fra leserne mine og jeg har tilgode å få e-poster som ikke er vennligsinnet. Det er hyggelig å se at det er noen som faktisk tar seg tid til å lese det jeg skriver og det er interessant å høre andre sine meninger, særlig om de har noe konstruktivt å komme med, som de som regel har. Jeg var bare litt lei av å forklare meg hver gang.

  Jeg leser flittig også din blogg og har lært mye om utbyttestrategi gjennom den. Synes du har en veldig interessant fremgangsmåte i aksjemarkedet og ikke minst måte å presentere det for oss lesere. Jeg håper det dukker opp enda flere aksjeblogger etterhvert, med ulike strategier og ulike måter å gjøre det på.

  Ha en fin helg! 🙂

 5. Det er ikke så rart at du får slike mailer Aksjebloggen da du har en ekstremt informativ og god blogg. Man må bare skille på gode råd og konkrete anbefalinger. Synes du forklarer det veldig bra i innlegget her.

  Det er også skremmende, folk stiller spørsmål på en måte som får meg til å tro at de tror noen vet hva som skal skje med markedet. Skjønner ikke folk at hvis noen visste hva som skulle skje med aksjemarkedet, skulle vi ikke kunnet ha en børs?

  God helg 🙂

 6. @Formuebygging: Takk for gode ord 🙂 Det er litt rart det der ja, men jeg må jo innrømme at jeg helt i begynnelsen gikk rundt å trodde at aksjeanalytikere og fondsforvaltere hadde en viss peiling på hvordan ting vil utvikle seg i aksjemarkedet, men de vet vel strengt tatt ikke noe mer om fremtiden enn vi andre dødelige.

  @Vidde: Takker 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *