Ja, det er mulig å spare penger hvis du bruker kredittkortet riktig

img32

Kredittkort har et litt dårlig rykte på seg, men sannheten er at du kan spare penger og få andre fordeler hvis du bruker det riktig.

Min lommebok fikk sitt første kredittkort først da jeg var i slutten av 20-årene. Kanskje hadde jeg sett for mye på luksusfellen, for i mine øyne var dette økonomifanden selv som ønsket seg plass i økonomien min for å kunne spise opp pengene mine. Ikke så jeg vitsen heller, jeg hadde jo debetkort? Det var helt til jeg en dag innså at det faktisk var mulig å spare penger på å ha kredittkort, hvis det bare brukes riktig. 

Så da skaffet jeg meg et kredittkort etter å ha undersøkt mange ulike typer og har siden den gang nytt godt av mange ulike fordeler som har spart meg for penger, som faste Trumf-bonuser, Eurobonuspoeng, Reiseforsikring og ikke minst rabatter i nettbutikken.

MEN, ikke la deg bli frelst helt enda. Et kredittkort kan riktignok sørge for at du sparer noe penger, men det er også en stor fare for å tape hele besparelsen og mye mye mer, om du ikke har en god plan for kortet, og regningen som vil komme, faktisk gjennomfører den. 

Legg en plan for hvordan du bruker kortet

Før du i det hele tatt kommer så langt i å skaffe deg det, så bør du ha en gjennomtenkt plan for hvordan kortet skal brukes i hverdagen og hvilken rolle den skal ha i din økonomi.

Luksusfellen har utallige episoder om folk som har fått sitt første kredittkort i ung alder og som uten plan og mening blåste bort “de ekstra pengene” på tull og fjas. 

Kanskje ble det brukt for å få et lite ekstra pusterom ved å skyve regningene til neste måned eller kanskje det var noe du hadde veldig lyst på men som du ikke hadde penger til på konto akkurat nå, men dette fører ikke noen annen vei, annet enn til kanskje luksusfellen.

Som med resten av økonomien er det viktig å ha en god plan for hvordan det hele skal henge sammen og hvordan pengene skal flyte, for at det hele skal gå rundt. 

Finn ut hvilke rolle det skal ha  i din hverdagsøkonomi. Når skal du bruke det og hvorfor? Hvor mye kan du bruke hver måned fra kortet? Når skal regningen betales og hvor skal midlene komme fra? Hvordan skal du holde oversikt over forbruket?

Du kan enkelt gjøre en test av ulike kredittkort på sider som www.kredittkortinfo.no. Se hvilke fordeler kortene har som kan spare deg for penger.

Med en god plan for kortet på forhånd, så er det ingen problem å nyte godt av fordelene et kredittkort kan gi. Er du mer impulsiv av deg og sliter med å holde deg til en plan, så bør du ligge unna. 

Spar penger på bonuser, forsikringer, rabatter og andre fordeler

flykort9

Det finnes mange ulike fordeler som de ulike korttilbyderne kan gi deg, alt fra faste bonuser og rabatter eller forsikringer som du ellers hadde kjøpt og betalt for. 

La oss være ærlige, det er veldig mange kredittkort der ute å velge mellom, alle som sårt ønsker å ha deg som kunde og som prøver å lokke deg med ulike fordeler. Ikke gå i fellen i å bestille utallige kort som så bare ligger å slenger rundt i en skuff (og som nå også medregnes i gjeldsregisteret) eller enda verre, som du bruker om hverandre uten å ha helt oversikt. Gå heller inn for å finne det ene eller de få kortene hvor du virkelig kan spare penger i din personlige økonomi.

Her finnes det fordeler av mange ulike slag, forskjellig fra kort til kort. Noen tilbyr gjerne 1 % Trumf bonus på alle kjøp, mens andre kort fokuserer på bonuspoeng på reiser eller ekstra bonus for bensinstasjoner. Noen kort tilbyr også rabatter av ulike slag, f. eks på hoteller, nettbutikker, restauranter, mens andre kort fokuserer på gode reiseforsikringer (som gjør at du slipper å bruke penger på dette). Alt dette må regnes med når du skal ta ditt valg av plastkort i lommeboken.

Finn det riktige kredittkortet til ditt formål

Finn ut hvordan ditt forbruk er i dag, hvor handler du mest dagligvarer? Hvor mye bensin eller diesel fyller du i mnd? Hvor mye reiser du med fly? Dette er nemlig med å avgjøre hvilke kredittkort som gir deg størst besparelser.

Når du har fått oversikt over forbruket ditt, så gjelder det å få oversikt over hvilke kredittkort som finnes der ute. Gå gjerne gjennom hvert kort og gjør et overslag av hva du kan spare på fordelene kortet gir deg. 

Her er selvsagt noen ting enklere å regne på enn andre. Rabatter for ulike nettbutikker som du kanskje kan få brukt for, kan jo være litt vanskelig å regne på, men legg gjerne merke til om det er noen nettbutikker eller tjenester du allerede handler i fra før.

Med en slik gjennomgang, kan det hende det åpenbarer seg hvilket kredittkort du bør bruke for å kunne spare penger, men det kan kanskje også åpenbare seg at det kanskje ikke er så mye å spare, i så fall bør du vurdere om det i det hele tatt er noen vits.

Følg din egen plan og betal regningene i tide!

img45

Hvis du skaffer deg et kredittkort for å spare penger, så er det altså helt avgjørende at du følger den planen du hadde for kortet før du bestilte det og ikke minst å alltid betale kredittkortregningen i tide. En liten utskeielse kan koste deg hele besparelsen, og mer til. 

Det er altså veldig viktig å ikke la ting skli ut eller plutselig begynne å gjøre unntak, det skal nemlig veldig lite til før de små besparelsene som gjerne er i størrelsesorden av 1-3 % av forbruket er utradert og vel så det av de store rentene og gebyrene som deles ut til dem som ikke betaler i tide. Ha alltid en plan, og følg den til punkt og prikke! Merker du at du sklir ut, så klipp kortet med en gang, for da er det ingenting å spare for deg å ha kredittkort.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *