Nybegynnerkrasj og andre erfaringer fra aksjemarkedet

Å være nybegynner i aksjemarkedet er ikke bare bare, i dette gjesteinnlegget deler mannen bak Investorkilden sine første erfaringer med aksjehandel

Første aksjekjøp

Mitt første aksjekjøp var i 2010 og gikk helt på trynet, jeg skal ikke legge noe i mellom. Det var en kraftig miks av ekstrem naivitet, utålmodig lyst, og vilje. Etter jeg var ferdig med videregående sommeren 2010 oppdaget jeg hvordan man kunne kjøpe aksjer i nettbanken, kurtasjen var skyhøy, men det brydde meg ørlite.

Naiviteten fikk meg til å lese, og sluke, anbefalingene på Hegnar Forum. Alle og enhver hadde tips som de pakket inn med silkepapir og gullomslag. Dette er jo problemet når man er ny ikke vet bedre. Det er lett å finne fram disse anbalingene på diverse forum.

Jeg endte med å kjøpe aksjer i Bionor Pharma. Alle sparepengene jeg hadde. De var på brinken til å løse HIV gåten, og aksjen hadde skutt i været i forventning om at de ville klare siste testfase.

Tror du de klarte siste testfase eller? Uten bedre viten satset jeg alle sparepengene i den røde sirkelen:

Første aksjekjøp

Den krasjet hardere enn asteroiden som utryddet dinosaurene. Jeg tapte 85 % av sparekontoen over natta, bokstavelig talt. Det eneste jeg satt igjen med var bakoversveis.

Investorkilden har jeg skrevet i detalj den følelsemessige berg og dalbanen jeg var i og alt jeg lærte. Aldri invester uten å gjøre analysen selv, og ikke gi aksjeanbefalinger ukritisk.

Aksjebloggeren: Legger med min egen lignende erfaring med biotek selskap, hvor jeg tapte over 100% av investeringen over natten.

Skriv aksjedagbok

Det beste jeg gjorde når jeg startet aktivt med aksjer, 3 år etter jeg fikk bakoversveis, var å skrive aksjedagbok. Det er et enkelt konsept som gir mye tilbake.

Les også: Bli en bedre aksjetrader – Gjør erfaring om til kunnskap

Her er et utdrag fra aksjedagboken min 27.01.2018:
Solgte alle aksjene i ATEA i dag. Gikk i 0 ettersom jeg fikk et utbytte på 2k.

Jeg trenger bedre oversikt over min portofølje. Per dags dato eier jeg aksjer i NIO, SONGA, IOX, NAS. Jeg tror jeg må tenke meg ut en plan for hvordan jeg skal ha og opprettholde en aksjeportofølje. For det første kan det ikke være mange aksjer, bare noen få som jeg følger opp. Den eneste aksjen jeg kan si jeg har ”kontroll” på er NIO. NAS er tipset fra Bordo, IOX fra bull invest. Songa har jeg en DCF analyse på.. men det er det. Det er lagt inn et bud Songa aksjene, så der for man bare vente å se. Jeg selger NAS også: Jeg vet ikke noe om selskapet. Jeg må vite hva jeg investerer i! Da står jeg igjen med NIO, Songa og IOX.

Det positive med å skrive en aksjedagbok er flere.

⦁ Du får reflektert over valgene dine.
⦁ Du får mulighet til å gå tilbake å se hvordan du tenkte.
⦁ Du får mulighet til å få tilbake å se hvorfor du gjorde et valg.

Eller start en aksjeblogg som Aksjebloggeren og Investorkilden, det vil ha samme effekt.

Slapp av, ikke stress med å handle

Som nybegynnere vil vi sannsynligvis handle masse. Mye mer enn hva som er nødvendig, og det kommer av lite erfaring og at vi er naive. Se på meg som et eksempel.

antall handler

En daytrader ligger langt over dette, ikke missforstå hva jeg skriver. En erfaren daytrader vet hva han/hun driver med, og handler på bakgrunn av strategi med et forventet positivt resultat. Som nybegynner har vi ikke erfaringen, teorien eller strategien inne, og derfor vil du sannsynligvis tape en del i starten.

Håper mine erfaringer hjelper deg på veien. Jeg skriver på Investorkilden, hvor jeg også samler så mye informasjon som mulig om aksjemarkedet, utbytte, fond, podcaster osv.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *