8 Comments

Økonomiske mål for 2019

Foto: Rawpixel / Unsplash

Nytt år -nye sparemål. Dette er den økonomiske planen for 2019

Nye år krever nye sparemål. Jeg pleier vanligvis ikke å publisere sparemålene mine her på Aksjebloggen, men i år er jeg (og vi) så giret på noen av sparemålene våre at vi like gjerne deler det her.

Les også: Hvordan nå et ambisiøst sparemål

1. Betale ned 250 000 kr på boliglånet

Det desidert største og mest utfordrende sparemålet vi har i år er å betale ned 250 000 kroner på boliglånet. Dette er vår første prioritet dette året.  

Boliglånet vi har er delt inn i to lån, et hovedlån på 1 750 000 kroner og et topplån som i skrivende stund er på 250 000 kroner. Ved å betale ned topplånet, kommer vi under 75 % låneandel.

Planen her er å bite av ca 18 000 kr i avdrag per måned og i tillegg sette inn noen gode slumper ved ekstra utbetalinger som feriepenger og halv skatt i desember.

2. Investere 100 000 kr i aksjemarkedet

I tillegg til å betale ned topplånet, ønsker vi å kunne investere. Her har vi satt målet til 100 000 kr til aksjekonto. 

Dette er et særdeles ambisiøst mål, med tanke på hvor stor andel som går til boliglån hver måned. Her er tanken å investere rundt 5-6000 kr/mnd, en stor andel av bi-inntekter og kanskje betale inn litt ekstra ved ekstra utbetalinger.

3. Spare 25 000 kr på BSU konto

Kort og godt – BSU’en må jo selvsagt fylles opp!

Her er målet klart og enkelt – 25 000 kroner skal på BSU-kontoen i løpet av året! Eller vent, de er jo allerede inne på konto. Må jo få med meg renten for hele året. Så målet er i praksis å sette av 25 000 kroner til BSU påfyll 1.jan 2020. Planen her vil være å sette av fra feriepenger.

Så her har du det; økonomimålene for 2019. Det er noen ambisiøse sparemål, men jeg har absolutt troen på at vi skal klare det. La sparingen begynne!

 

 

8 Comments

 1. Takk for det 🙂

  Dette har jeg i et stort excelark hvor jeg holder oversikt over det meste med økonomien (I tillegg til litt andre mål).

 2. Lykke til med dette! Virker ambisiøst, men veldig motiverende for oss, gleder meg å lese om oppdateringer her.

  Er dette oppført i den rekkefølgen du ønsker å prioritere? Jeg tror jeg ville satt BSU sparing som nummer 1. Eller er det mer kronologisk dette, siden BSU kommer mest på slutten av året?
  Jeg er helt enig i sette høy prioritering på å få bort det topplånet, komme seg fort under 75-60%, og så fortsette med aksjer. Men ser ikke hvorfor man skal bli helt gjeldfri, særlig når dere fortsatt har bsu konto dere skal lempe over der. Er jo billigere å låne med sikkerhet i bolig enn i aksjer, så da er det jo greit å utnytte det litt og få litt gearing på porteføljen?

 3. Hei og takk for det 🙂

  BSU er en selvsagthet, den fylles alltid opp. Så har ingenting å si om jeg setter den som nr 1 eller nr 3. Vi ønsker å velge begge deler, både aksjer og nedbetale bolig. Vi har et ønske om å bli gjeldsfri og blir veldig motivert av dette målet og tanken om at vi kan ha en nedbetalt bolig om ikke mange årene. Da vil levekostnadene våre være så lave at vi har ganske stor muligheter til å kunne ta oss større friheter i forhold til arbeid, reise etc. Ønsker ikke å låne penger for å investere i aksjer på nåværende tidspunkt.

  Personlig økonomi handler for oss ikke om å gjøre det som er matematisk mest rasjonelt, men å bruke det som et verktøy for å forme den livsstilen vi ønsker. Derfor vil nok gjerne noen av våre økonomiske valg ikke være riktig for andre, og omvendt.

  Hvordan er dine økonomiske mål? Satser du alt i aksjer? 🙂

 4. Takk for godt svar.

  Jeg har en utdannelse i finans, men er ganske ny på dette med personlig økonomi, og ser at jeg frem til nå kanskje har sett på meg selv som mer “rasjonell” enn hva jeg egentlig er. Merker at det er mye jeg kan lære fra bloggen din, og tror jeg skal tenke mer på det psykologiske når jeg legger fremtidige planer.

  Jeg har hatt en leilighet nå i 7 år, enda ikke betalt en krone på det lånet. Jobber nå med å bygge opp investeringene mine igjen etter noen år med høyt forbruk og flere dårlige investeringer i enkeltaksjer. Så jeg har bestemt meg for å sette alt i indeksfond, og bare spare der hver måned med faste beløp.
  Målet nå er at jeg ikke skal ha all formuen min i bolig, men litt balanse mellom bolig og fond.
  Lurer nå på om jeg skal begynne å se på dette boliglånet mitt, er fortsatt noen år til jeg skal bruke BSUen min, men kunne vært greit å være kvitt lånet da, siden jeg fortsatt kommer til å ha et nokså stort studielån etter det også. Men det er vanskelig for meg, da jeg som jeg sier liker det at jeg har litt gearing i porteføljen (ser da på boliglån/studielån som gearing da alternativet er å bruke fondet til å betale ned).

  Men jeg har nå også fått meg kjæreste, og vi tenker på å få oss barn om to-tre år, og da kommer vi å trenge en større leilighet etterhvert, så lurer på om banken vil like meg mer hvis de ser at jeg klarte å betale ned det første lånet de gav meg…

 5. Det høres ut som en fornuftig strategi med indeksfond og faste beløp. Dette har jeg selv, selvom jeg også driver med aksjetrading i enkeltaksjer. Er komfortabel med dette uten giring, men tror ikke jeg hadde vært komfortabel med å trade enkeltaksjer med giring. Men når en først skal gire, så er det absolutt innafor med boliglån/studielån som gearing med praktisk talt 0% rente etter inflasjon.

  Balanse er vel ikke et stikkord her ja. Finne en balansert vei som passer egen livsstil. Med utsikter for barn i nær framtid kan det jo være lurt å planlegge litt for å legge de økonomiske rammene rundt en slik livsstil ja. Spennende tider 🙂

  Det er alltid interessant å høre hvordan andre styrer sine økonomier. Det snakkes jo så lite om ellers i hverdagen. Da er det kjekt at det dukker opp stadig flere økonomiblogger. Mitt inntrykk er at folk gjør det på like forskjellige måter som det finnes personligheter.

  Lykke til videre 🙂

 6. Ja, enkeltaksjer er jo det morsomme. Tjente en del de første årene (derfor jeg begynte å studere finans), men etter en stor smell så har jeg holdt meg unna. Men blir fristet til å begynne igjen, med dine råd i bakhodet.

  Veldig spennende, og litt skummelt… Merker at jeg må endre prioriteringene mine når jeg har andre mennesker som jeg må passe på. Er nok derfor jeg har begynt å lese disse bloggene.
  Synes det er vanskelig å bare finne ut av hvor mye jeg skal ha på bufferkontoen min, så gull verdt å høre andres synspunkter. Er jo masse amerikanske blogger, men de har jo veldig annerledes rammer, sett i forhold til oss nordmenn.
  Men ja, finne noe som passer din personlighet er nok det viktigste.

  Skal forsette å følge bloggen din, og ta til meg det jeg føler passer meg, også håper jeg at vi har noen framtidige uenigheter som vi kan diskutere 😉

 7. Har nok hatt meg noen smell i enkeltaksjer jeg også 🙂 Men blir stadig bedre og tar de smellene som gode lærepenger til å styre strategien min i riktig retning.

  Ja, livet snues nok på hodet når en plutselig noen andre blir pri 1. Har lest en del amerikanske blogger jeg også og det er som du sier, kjenner meg ikke helt igjen. Da er det veldig mye kjekkere å lese om folk med økonomiske rammer en kan kjenne seg igjen i.

  Haha.. Veldig hyggelig å høre fra lesere som deg. Vi snakkes nok 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *