Olje og aksjemarkedet i svalestup og verdien i å ta pauser og gjøre selvanalyse

Krakk på Oslo Børs Foto: Screenshot fra Dagens Næringsliv 09.03.2020

Det har vært en spesiell dag i aksjemarkedet. Oljen var på et tidspunkt ned over 30% over natten og Oslo Børs åpnet ned 12 prosent. Heldigvis er jeg lite eksponert akkurat nå og bruker tiden på å lære av min egen erfaring.

Les også: Aksjekursene stuper og panikken brer seg idet sparepengene fordufter over natten

Det har vært noen spennende dager i aksjemarkedet, på godt og vondt. I dag morges våknet jeg opp til dette synet, og ja det hjalp ikke en gang å gnikke seg en ekstra gang i øynene. Oljeprisen var i fritt fall etter at samarbeidet mellom Russland og Opec brøt sammen og begge parter inviterer til fri flyt av olje i et oljemarked som allerede er preget av sviktende etterspørsel (Corona vet du…).

Oljesjokk oljeprisen stuper

Og det gikk som det måtte gå, Oslo Børs åpnet ned hele 12 % og selv om den hentet seg litt inn i løpet av dagen så endte det hele med et fall på over 8%. Et fall som får en hedersplass på topplisten over de største fallene på energiindeksen på Oslo Børs (Se tabellen lenger nede). Omtrent alle aksjene fikk en real omgang juling med stupbratte kursfall.

Det er i slike tider at jeg liker å benytte meg av den store fordelen jeg har som aksjetrader i å faktisk få lov til å prøve å time markedet, kunne gå i kontanter og ta et steg tilbake og heller bruke tiden på den verdifulle oppgaven i selvanalyse og det å lære av egne erfaringer. 

De verste dagene på Oslo Børs

Største daglige aksjefall oslo børs

Men først tilbake til det store fallet. For mange nykommere i aksjemarkedet de siste 10 årene, så kommer nok dette fallet som et stort sjokk. For meg derimot, er jeg ganske godt herdet etter å ha startet midt i finanskrisen. 

Les også: Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert aksjemarked

For som du ser av tabellen til høyre her så er hele 11 av 14 dager tilhørende finanskrisen. Det var i disse ekstreme dagene jeg febrilsk prøvde å lære og forstå aksjemarkedet og det er kanskje også derfor jeg også forsatt prøver å time aksjemarkedet (Mot alle økonomers råd). Nesten hver dag med store aksjefall ble etterfulgt av dager med tilsvarende ekstrem oppgang, som igjen forvitrer i et nytt større aksjefall. Å kjøpe dippene, resulterte gjerne i en god gammeldags filleristing. Istedet for å prøve å håndtere et så vanskelig aksjemarked, så tar jeg friheten jeg har som amatøraksjetrader til å ta en liten pustepause fra aksjetradingen (men kjøper gradvis inn igjen i aksjefond). Denne pausen på sidelinjen brukes til selvanalyse, strategibygging og å gjøre erfaring om til kunnskap.

Fordelen med å være en amatøraksjetrader

Du skal ikke prøve å time aksjemarkedet! Det er klin umulig! Ingen vet hvor toppen er! Ingen vet hvor bunnen er! Hold fast, tenk langsiktig. 

Les også: Hvordan jeg forholder meg til børskorreksjoner og større børsfall

Helt siden jeg startet med aksjer har jeg fått høre at jeg må være langsiktig, aldri selge og aldri prøve å time aksjemarkedet. Men det å starte midt i finanskrisen gjorde nok noe med meg, jeg ønsket ikke å pine meg selv gjennom et slikt aksjemarked igjen og ikke minst ønsket jeg ikke å se halve aksjekapitalen forsvinne. Så jeg har alltid vært litt ekstra obs på at et større aksjefall kan komme etter en lengre oppgangsyklus og satte meg som mål om å ikke la dette radere aksjekapitalen. Hvis kursfallet vi nå ser er den store aksjenedturen så ser det ut til at jeg har klart å “time aksjemarkedet” denne gang (Her graf over utvikling Nordnet kontoer siste 6 mnd)

time aksjemarkedet

Dette kan selvsagt snu og det kan snu raskt, men det gjør ingen verdens ting. Snur trendene så snur jeg også og stempler inn igjen i aksjemarkedet. Men enn så lenge så har jeg en liten pause fra aksjetradingen og bruker nå denne tiden til å gå gjennom alle aksjehandlene jeg har gjort de siste 2 årene. Dette for å analysere hvordan jeg faktisk handler i aksjemarkedet, hva jeg gjør riktig og hva jeg gjør galt og som trenger tiltak og justeringer i aksjestrategien. Det er rett og slett en skikkelig avkledning og selvransakelse. Det er gjennom denne selvanalysen jeg virkelig lærer meg aksjetrading, det er her jeg gjør erfaringen om til kunnskap som jeg kan bruke videre.

Les mer:  Bli en bedre aksjetrader – Gjør erfaring om til kunnskap

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *