Slik kommer du i gang med å lære deg aksjehandel helt uten forkunnskaper

Bilde: © Suprijono Suharjoto | Dreamstime


Ønsker du å lære deg mer om aksjehandel, men ikke helt vet hvor og hvordan du skal begynne? Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med aksjehandel

Fra tid til en annen får jeg e-poster med spørsmål om hvordan komme i gang med aksjehandel. Som denne som jeg fikk for en tid tilbake:Jeg synes det er veldig spennende å få slike e-poster, kanskje fordi jeg selv husker så godt tilbake til den spennende tiden hvor jeg tok mine første steg inn i aksjemarkedet. Det ender ofte med lange individuelle svar fra meg med mine tips og råd til hvordan komme i gang. Istedet for å svare langt og lengre enn langt til noen enkelte så tenkte jeg heller å prøve å samle noe av det jeg pleier å svare her. Så – lets go!

Hvor skal jeg begynne?

Hvis du er helt fersk med aksjer, altså at du ikke en gang har opprettet en aksjekonto eller kjøpt dine første aksjer så kan det være utfordrende å finne ut hvor du i det hele tatt skal begynne.

Ja, for hvor skal man egentlig begynne. Jeg husker selv hvor vanskelig det var i starten, men det trenger egentlig ikke å være det. Det kan være både enkelt og spennende, så lenge du tar et lite steg om gangen, og gjør det med nysjgerrighet. Uansett hvor du begynner, så vil nok fort det ene steget føre til det andre. Du vil oppdage nye ting å utforske på veien.

Det enkleste stedet å starte er kanskje å begynne å følge med på aksjemarkedet på egen hånd gjennom finansaviser som E24 og DN.no. Det kan først kanskje virke litt kaotisk, men prøv å legg merke til hvordan aksjemarkedet speiler virkeligheten, hvordan aksjekursene påvirkes av hvordan aksjeselskapene gjør det, troen på økonomien og på selskapene, valuta, oljepris osv.

Samtidig anbefales det at du plukker opp en aksjebok eller to, hvor du kan få en liten teoretisk innføring i hvordan aksjemarkedet fungerer og ikke minst å se dette i sammenheng med det du ser når du følger med på aksjemarkedet. Du vil fort kunne få en del aha-opplevelser her.

I tilegg kan du så smått begynne å prøve deg med en demokonto, bare for å få en liten feeling på hvordan aksjekursene beveger seg.

Nyttige innlegg for deg som skal starte med aksjehandel:

Hva bør jeg vite før jeg kjøper mine første aksjer?

Strengt tatt er det ikke mye du MÅ vite før du kjøper dine første aksjer, selvom det kanskje er mye du burde vite. Et absolutt minimum er jo rett og slett at du vet hvordan du skal opprette aksjekonto, finne fram riktig aksje og legge inn ordre. Alt dette skal du kunne finne i dette innlegget: 3 enkle steg for å komme i gang med aksjehandel

Men selvom du ikke MÅ vite så mye for å handle aksjer, kan det absolutt være lurt å sette seg inn følgende:

  1. Hvordan aksjemarkedet fungerer i praksis (Les gjerne “Aksjer for alle” skrevet av Oslo Børs)
  2. Hva kjøp av en aksje innebærer av plikter og rettigheter, og skatt.
  3. Ha en viss formening med hva du ønsker å oppnå med å være i aksjemarkedet og dermed hvilke type strategi du vil sikte deg inn på (Langsiktig investor? Kortsiktig trader?) Les mer her: 5 spørsmål nærmere en investeringsstrategi

Ellers vil jeg anbefale at du begynner i det små, og gradvis øker din eksponering mot aksjemarkedet når du begynner å få mer kunnskap og erfaring. Du lærer fortest ved å ha penger i aksjemarkedet selv, men dette kan også bli veldig dyre lærepenger.

Hvordan bør jeg gå fram som nybegynner?

Hvordan du skal gå fram når du dypper dine første tær ut i aksjemarkedet kommer egentlig veldig an på hvilke framgangsmåte du ønsker å ta og hvor mye tid, energi og penger du ønsker å begynne med. Det er stor forskjell på å investere med en horisont på 10 år, enn å trade med en horisont på noen dager. Her er likevel noen punkt jeg vil anbefale når du begynner med aksjehandel:

  1. Skriv ned en helt enkel strategi som du skal følge helt fra start. Her trenger du bare å ha helt enkle regler for hva du skal gjøre i ulike scenarioer, hvilke selskaper du skal kjøpe og hvorfor (F. eks Stop loss)
  2. Skriv ned alt du gjør underveis (Handler du utfører, begrunnelser underveis på hvorfor du gjør som du gjør, og hvordan det utvikler seg)
  3. Analyser aksjehandlene du gjorde i forhold til strategien du satt deg i starten. Fulgte du strategien? Hvorfor/hvorfor ikke?  Hva skjedde?
  4. Lær av feilene du har gjort (Du kommer til å gjøre feil). Husk at selvom du har tjent penger på en aksjehandel betyr det ikke at du har gjort riktig i forhold til strategien din.
  5. Tilpass strategien etterhvert som du lærer og erfarer stadig mer. Kanskje du trenger å innføre noen nye regler som hindrer deg i å gjøre samme feilene om igjen? Kanskje du bør revurdere hele grunnlaget i strategien?
  6. Fortsett å lese og lære også gjennom andres erfaring (Bøker/podcaster/media osv)

Hvor kan jeg lære mer?

Du lever i en verden av kunnskap som til enhver tid ligger bare noen tastetrykk unna! Det finnes utallige bøker og blogger hvor du kan lære av andre som har gjort det før deg. Det finnes podcaster og videoer. Du har all kunnskap du trenger tilgjengelig så her gjelder det egentlig bare å starte å utforske den spennende aksjeverdenen. Lykke til!

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *