Parøkonomi – 5 tips for godt samarbeid mot felles økonomiske drømmer og mål

Parøkonomi

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Økonomi er et betent tema for mange par. Her er 5 gode råd for hvordan dere blir et godt team som drar i samme retning mot deres felles økonomiske drømmer og mål

Anbefalt bok for parøkonomi – Penger som varer lenger – Et rikere liv!

Dette er et sponset innlegg skrevet av meg

En god parøkonomi er avhengig av god kommunikasjon, forståelse for hverandres behov og en enighet om en felles retning. Uten dette på plass kan økonomien (og forholdet) fort havne i grøften. Å dra i motsatt retning av hverandre og beskylde den andre part for dårlig økonomistyring fører ingen vei.

Følg istedet disse rådene og gå sammen om å bli et supert økonomiteam som drar i samme retning mot felles drømmer og mål.  

1. Snakk sammen om økonomien!

Snakk sammen, om ALT, helt åpent og helt ærlig – punktum! Jo bedre kommunikasjon, jo bedre forsåelse, jo bedre forhold. Dette gjelder selvsagt også når det kommer til økonomi.

Krangler du om økonomi med partneren? Du er ikke alene. Økonomi ligger helt i toppen over tema par krangler over i Norge. Ofte handler det om uenigheter om pengebruk, skjult forbruk og irritasjon over det den ene parten kan anse som gjerrighet.

Løsningen er enkel, men jeg gjentar – snakk sammen om økonomien! Ikke som i “Nå skal jeg endelig få sagt min mening om hvor dårlig min partner håndterer økonomien“. Nei, snakk sammen som i “Jeg lurer på hva min partner egentlig ønsker å få ut av økonomien?” Hør på hverandre, forstå hverandre. Kanskje kommer det fram at partneren faktisk ikke kjøper tull bare for å plage deg, men bare har en annen forståelse og andre behov enn deg?

Når dere har en god forståelse for hverandre, hvordan dere ser på personlig økonomi, ønsker og behov, ja da er det mye lettere å komme til en felles løsning for hvordan gjøre det best mulig for begge parter i forholdet.

2. Finn felles drømmer og mål

Det er ingen vits å dra i hver sin retning, da kommer dere ingen vei. Finn felles økonomiske drømmer og mål som dere kan jobbe sammen om. Dra i samme retning!

Hva ønsker dere egentlig ut av forholdet? Ut av livet? Ut av økonomien? Dere har kanskje mange ulike ønsker, drømmer og mål, men i og med at dere er sammen så har dere nok også noen felles interesser og drømmer? Spill på drømmene dere har felles og sett dere et mål basert på dette som dere kan gå for sammen!

For våres del handler disse felles drømmene om alt fra å eie egen bolig sammen, bryllup, spennende reiser til å ha en generell økonomisk trygghet og frihet.

Det handler ikke om å gi opp egne drømmer og mål, men om å utnytte styrken i at dere er to om å jobbe mot felles drømmer! Du kan fortsatt ha dine egne drømmer og mål på siden av dette.

3. Lag en plan for deres parøkonomi

Drømmer forblir nettopp det, før du omgjør dem til mål og en konkret plan. Lag en liten plan for hvordan dere sammen skal klare å oppnå deres felles drømmer og mål.

Et fellestegn for par i luksusfellen er at de ofte har store drømmer for hva de ønsker seg. Flott hus, ny bil, reiser, bryllup og cola, masse masse cola og røyk! Men uten en plan for hvordan de skal oppnå dette. Så ender de opp med å dra kredittkortet og la regningen forbli uåpnet i postkassen til de ender opp med å måtte ta opp refinansiering av gjeld.

Se på økonomien deres, hva er faktisk mulig innenfor hvor lang tid og hvilke steg må dere ta for å komme dit? Lag en plan, sett opp en egen konto og om mulig sett opp den automatiske overføringen til den.

4. Behold den individuelle friheten

Et par er ikke bare et par, dere er to individuelle mennesker som gjerne også har nok av drømmer, mål og ønsker hver for dere. Få en forståelse av hverandres behov for individuell frihet i økonomien.

Dette kan komme fram på mange ulike måter. Noen velger å ha helt adskilt økonomi, bortsett fra til felles utgiftene, mens andre smelter økonomiene sine helt sammen og må bli enige om hvert minste lille kjøp. Igjen, snakk sammen og finn ut hvilke behov dere har og form økonomien etter det.

For par med skjevt fordelt inntekt (F. eks heltidsansatt og student) så vil det nok fort kunne være en god idé å fordele fellesutgiftene etter hva hver får inn. Slik at det ikke ender opp med at den med lavest inntekt bruker alt som kommer inn på fellesutgifter. Gi begge rom for å leve godt både sammen og hver for seg. Vær raus, det gagner alle!

5. Se på resultatene sammen og juster planen

Den gøyeste delen! Følg meg på økonomien sammen over tid. Holder planen? Går det i riktig retning? Må det justeringer til? Sett jevnlig av tid til å ta en titt på økonomien og gi ny energi og driv mot deres felles økonomiske drømmer.

En plan forvitrer fort om den ikke følges opp. Ha jevnlige “økonomikvelder” hvor dere ser på resultatene og hvordan det har gått med den økonomiske planen. Drømmer kan forandre seg og omstendigheter kan forandre seg. Juster planen, slik at den er like realistisk og motiverende som før.

Her gjør vi det slik at vi hver måned oppdaterer et excelark (Hvor økonomien vårt er teoretisk smeltet helt i sammen) og får opp flotte motiverende grafer over utviklingen i økonomien vår og mot våre økonomiske mål.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *