2 Comments

Pengene strømmer endelig inn på aksjekonto

Boligsparekontoen er full og jeg har klamret jeg meg fast til kontorstolen enn så lenge. Endelig kan jeg åpne slusene og lede pengestrømmen inn på aksjekontoene.

For rundt ett år siden skrev jeg om målet mitt om å spare opp nok boligkapital til å kunne kjøpe leilighet uten hjelp og uten å sprette BSU kontoen. Jeg var nesten i mål, men så var det denne oljekrisen da. Med en jobb midt i den mest utsatte bransjen stog jeg plutselig ovenfor muligheten til å miste jobben. Jeg bestemte meg derfor for å øke boligsparebeløpet slik at det også fungerte som et slags sikkerhetsnett ved dårligere økonomiske tider. Dermed kan jeg først nå, ett år etter, endelig skrive at jeg er i mål med boligsparingen! Ikke bare kom jeg i mål med boligsparingen, jeg klarte også å klamre meg fast i kontorstolen gjennom to nedbemanningsrunder og gå inn i en ny stilling med noe høyere lønn. Og jammen fikk jeg meg ny samboer i løpet av året også!

Les også: Blogge om veien til økonomisk uavhengighet?

Så nå, med full boligsparekonto (med noko attåt) og en noe større lønningspose, kan jeg nå endelig gjøre noe jeg har sett frem til i lang tid; Å åpne slusene og la pengene strømme inn på aksjekontoene. Ved neste lønning vil de automatiske overføringene gå til aksjekontoene istedet for boligsparekontoene. Da vil pengestrømmen se ut noe alla dette:

 

Fordeling av aksjekapital

I innlegget for ett år siden, skrev jeg at jeg så for meg en fordeling som under. Det er fortsatt dette jeg ser for meg, men med en liten endring, aksjeporteføljen vil jeg bygge opp ved hjelp av biinntekter. Det vil si at alle biinntekter (f. eks via Aksjebloggen og Målbevisst.no) settes inn på denne aksjekontoen, så kjøper jeg aksjer etterhvert som denne kontoen vokser. De to andre aksjekontoene (Indeksfond og Tradingpoteføljen) vil få jevnlige innskudd sluset inn rett fra lønnslippen hver måned.

Indeksfond/aksjefond
Halvparten av aksjekapitalen ønsker jeg å investere i indeksfond med lave kostnader som bare følger aksjemarkedet uten at jeg trenger å gjøre noe annet enn å la pengene jobbe i fred. Tanken er at dette er penger som i all overskuelig fremtid skal være investert (kall det gjerne pensjonsparing hvis du vil). Fordelingen av indeksfond er ikke endelig. Jeg valgte å ikke ha med et norsk indeksfond ettersom jeg ser for meg at eksponeringen mot Norge vil bli høy i aksje- og tradingporteføljen. Tidshorisont: 5-50 år
 
Aksjeportefølje
I aksjeporteføljen vil jeg velge ut en til to håndfull aksjer basert på ulike verdsettelsesmetoder. Mens jeg enda er ung kommer jeg nok til å hovedsaklig satse på spennende vekstaksjer i denne porteføljen, men vil forsøke å disverifisere over ulike bransjer. Tidshorisonten til de ulike investeringene kommer selvsagt helt an på hvordan de utvikler seg, men jeg ser for meg en tidshorisont på 1-10 år
 
Tradingportefølje
I tradingporteføljen min ønsker jeg å ha litt mer frihet. Dette vil rett og slett være hobbyporteføljen min. Med denne vil jeg hovedsaklig velge ut aksjer basert på teknisk analyse med en tidshoristont på rundt 3-18 mnd.
 

2 Comments

 1. Ja, det hadde jo vært vesentlig å få med. Av de rundt 60% som går til sparing/investering så har jeg satt opp følgende overføringen direkte fra lønningsposen:
  – 50% til indeksfond
  – 25% til tradingporteføljen
  – 10 % til aksjeporteføljen (I tilegg kommer overskudd fra biintekter)
  – 15 % til annen sparing (BSU m.m)

  Det er nødvendigvis ikke låst slik for all fremtid. Mens slik er ihvertfall fordeling nå i starten.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *