1 Comment

Pessimist eller optimist? – Hvorfor du aldri må låse deg til et markedssyn!

Å være optimist eller pessimist for lenge kan koste deg mye penger. Dette er grunnen til at du aldri må låse deg til et markedssyn.

Jeg har vært der. Jeg har vært pessimisten som tapte penger i oppgangsmarked og jeg har vært optimisten som tapte penger i nedgangsmarked. Fellesnevneren med disse to er én ting: Jeg klorte meg fast til et markedssyn.

Les også: Hvordan unngå frykt og usikkerhet i et fryktelig usikkert aksjemarket

Det er lett å bli revet med. Når du har gjort deg opp en vurdering og ikke minst har investert egne penger på denne vurderingen, da kan det bli tøft å innse at ting har endret seg. En klassisk nybegynnertabbe er å holde en aksje som faller og faller og fortsetter å falle, mens du tviholder på ditt syn om at den skal opp . Da er det kanskje på tide å spørre seg selv hva resten av aksjemarkedet ser som ikke du ser?

Aksjemarkedet er hele tiden i bevegelse, hvis du står fast ved et markedssyn og går mot strømmen vil du fort kunne få svi om du ikke snur i tide.

Søker du bekreftelse – så vil du finne den

Noe av faren ved å holde fast på et markedssyn er at du kan havne inn i en søken etter bekreftelse – og den vil du finne.

Du elsker alt som gir deg bekreftelse! Men du er ikke alene, vi søker alle ubevisst (og bevisst) bekreftelse. Når du har gjort deg opp en mening så vil din store flotte hjerne febrilsk lete og filtrere ut all informasjon som kan bekrefte meningen din.

Hvis du er pessimistisk til aksjemarkedet og tror det skal gå på en kjempesmell, så vil du også være mer tilbøyelig til å legge merke til og legge en viktighet på informasjon eller andres meninger som bekrefter dette. Det mest skremmende er likevel, at det viser seg at det er uvesentlig hvor reell denne informasjonen faktisk er ifølge forskning presentert i boken «Den lille boken om adferdsinvestering» av James Montier.

Anbefalt bok om emnet (Tanum.no):

adferdsinvestering

Ha en aksjestrategi som holder deg nøytral

Så hva kan du gjøre for å unngå å klore deg fast med sterke meningen mot markedsretningen? Ha en aksjestrategi som holder deg nøytral og dynamisk i forhold til aksjemarkedet.

Når du låser deg til et markedssyn er det ofte følelser involvert (og igjen da som oftest at du har penger investert i markedssynet du har). Dette og alt annet som har med følelser å gjøre  bort fra dine investeringsbeslutninger.

Derfor bør du også ha en nedskrevet aksjestrategi med hva som skal være de avgjørende faktorene for deg for å kjøpe og selge aksjer. Det kan være noe så enkelt som å innføre automatiske stop-loss for å unngå at du blir en optimist hele veien ned til bunnen.

1 Comment

  1. Hei Aksjebloggeren,

    Hyggelig å se deg ute med nytt innlegg.

    Jeg var optimisten som tapte penger i oppgangsmarkedet i kjølvannet av finanskrisen. Dret meg ut ved å ikke holde kontanter i bakhånd til å gripe mitt livs kjøpsmulighet. Vel, antar at det er slik vi lærer hvor viktig det er å ha en plan. Skrudd sammen vel, burde det ruste en til å håndtere medgang, så vel som motgang i aksjemarkedet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *