9 Comments

Peter Lynch – One up on Wall Street

One Up On Wall Street tar for seg investeringfilosofiene til Peter Lynch, en av verdens beste fondsforvaltere. Kanskje viktigst av alt handler denne boken om hvordan du selv kan ta i bruk de samme filosofiene for å finne vinneraksjene.

Peter Lynch regnes som en legende i finansmiljøet, noe som i all hovedsak skyldes hans enorme suksess med Fidelity’s Magellan mutual funds hvor han i løpet av sine 13 år som money manager i fondet, fra 1977 til 1990, skapte en gjennomsnittlig årlig avkastning på hele 29,2 %. Totalt steg fondet 900 % i løpet av de 13 årene. Denne imponerende avkastningen plasserer Lynch i toppen av verdens beste fondsforvaltere og når verdens beste fondsforvalter skriver bok, ja da skal det vel bare mangle at boken selger over 1 million eksemplarer verden over.

I One Up On Wall Street går Lynch gjennom sin egen investeringsfilosofi og hvordan du selv kan bruke denne til å gjøre gode investeringer. Boken handler i bunn og grunn om hvordan du som privatperson har gode muligheter til å plukke vinneraksjene ved å bruke den kunnskapen du allerede innhar. Ved å følge med på det som skjer rundt deg kan du oppdage selskaper som i det stille er i ferd med å vokse seg store, og han kommer også med mange gode eksempler på slike selskaper og hvordan han selv oppdaget dem.

Spesielt er Lynch opptatt av å fange opp de aksjene som både dobler, tripler og tidobler seg. Han kaller disse for henholdsvis twobaggers, threebaggers og tenbaggers, med referanse til baseball. Å greie å fange opp slike aksjer er en sjeldenhet selv for Peter Lynch, men det er også en del av filosofien hans, du trenger ikke mange slike aksjer for å få en enorm avkastning. Som han selv sier det, hvis du kjøper seks aksjer og fem av dem går til null, og en er en tenbagger, så har du fortsatt en avkastning på totalt 66%.

Når du har funnet potensielle selskaper fra ditt eget hverdagsliv som du kunne tenke deg å investere i, så er neste steg ifølge Lynch’s filosofi å gjøre research, å gjøre hjemmeleksen din. Du må lære deg det du kan om selsskapet. Hvordan ledelsen operere, hvordan regnskapet ser ut, hvordan selskapet gjør det i forhold til lignende selskaper osv. Han nevner også noen viktige tegn å se etter når du leter etter en vinneraksje, blant annet at få institusjonelle eiere (aksjefond etc), innsidekjøp, tilbakekjøp av egne aksjer og lav P/E og gjeld i forhold til lignende selskaper.

Men avgjørelsen om å investere i et selskap bør aldri falle på grunn av tallene alene ifølge Lynch, du bør kunne beskrive hvorfor dette er et godt selskap å eie, og du skal heller ikke selge før denne grunnen faller bort. F. eks hvis et godt lederskap er en av grunnene til at du kjøpte, så skal du først selge hvis ledelsen byttes ut. Et annet tegn på at det er på tide å selge aksjen er når den dukker opp som hete aksjetips i finansmediene. Du skal aldri selge bare for å ta gevinst, da kan du potensielt gå glipp av en twobagger eller kanskje til og med en tenbagger, og som sagt, skal det bare et fåtall av dem til for at du skal få en enorm avkastning. Men kanskje viktigs av alt ifølge Lynch; vær tolmodig, det er nemlig de kjedelige aksjene, de som ingen er interessert i til å begynne med, som ender opp som vinneraksjene, men det kan ta flere år før det skjer noe.

Jeg skal innrømme at One Up On Wall Street ble liggende lenge i bokhyllen min før den ble lest, for hvor interessant kunne en fondsforvalter egentlig skrive? Jeg satt med inntrykket av at dette var en bok jeg måtte tvinge meg gjennom. Men når boken først var åpnet, var den vanskelig å legge fra seg igjen.  Peter Lynch skriver på en svært engasjerende måte, som gir mersmak for hver eneste side i boken. Dette er uten tvil den beste investeringsboken jeg har lest hittil og som jeg mener er en bok som burde ligge i bokhyllen til enhver investor uansett hvor mye eller lite erfaring vedkommende måtte ha.

Boken kan kjøpes hos Tanum.no


“Invest in what you know” – Peter Lynch

Flere anbefalte bøker

 


9 Comments

  1. Enig i at dette er en god aksjebok. Media har ofte framstilt Lynch sine strategier som mye mer lettvindte enn det de faktisk er. Å ta en tur på et shoppingsenter og se hva som selger, er ikke nok. Lynch var meget hardtarbeidende og det å fange opp trender før alle andre var bare én av teknikkene han brukte for å skaffe seg en “edge”.

  2. Tusen takk, veldig bra at du anmelder bøker du har lest! Faktisk gir en anmeldelse fra en “vanlig” leser et bedre inntrykk enn fra en fyr som lever av å anmelde bøker. Fortsett å anmelde er vel mitt poeng 🙂

  3. @ Vidde: Ja, du har helt rett i det. Men de fleste oppegående personer skjønner vel sikkert det at det ikke er så enkelt, hadde det vært det så hadde jo alle vært rike 😉 Det jeg liker med denne boken er hele tankegangen hans om å fokusere fullt og helt på selskapet og finne gode selskaper, og ikke minst undervurderte selskaper. Det er nok ikke like lett å gjennomføre samme strategi i et lite land som Norge vil jeg tro. Der havner de fleste selskapene ikke på børs før de er store og kjente. Så er ikke all verdens av utvalg av selskaper å ta av. Men tankegangen er der og jeg fikk ihvertfall et litt nytt syn på investeringer etter å ha lest denne boken.

  4. @ STBAB: Bare hyggelig, det skulle bare mangle, og jeg er helt enig. Jeg leser stort sett alltid anmeldelser fra privatpersoner før jeg kjøper en bok, da spesielt av personer jeg vet har samme boksmak som meg som f. eks Vidde 😉

  5. Snufs, kom til å tenke på at jeg aldri har hatt en tenbagger 🙁 Men, er optimist og tror fullt og helt det vil skje meg en gang i framtiden 😉

  6. Hehe.. Ja, tenbagger er vel mer en once in a lifetime 🙂 Og det bare hvis en greier å motstå fristelsen i å ta gevinst. Jeg tror det ville vært vanskelig å la vær å ta litt gevinst når den har doblet/triplet seg, dermed vil en ikke få en tenbagger. Dessuten vil det vel være naturlig for oss vanlige dødelige som ikke har millioner/millarder å forvalte, å selge ned for å disverifisere litt. Blir litt rart å ha en portefølje hvor en aksje utgjør 90%.

  7. Tilbaketråkk: Passivt vs. aktivt forvaltede aksjefond | nordnetbloggen.no
  8. Tilbaketråkk: Anonym

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *