3 Comments

Pokerspilleren og aksjetraderen – Del 1

Det finnes mange likhetstrekk mellom aksjetrading og et pokerspill. Gjennom dette innlegget vil du kunne følge den fiktive pokerspilleren Per og den fiktive aksjetraderen Are. Du vil få et innblikk i noen av likheten mellom det å trade med aksjer og det å spille poker og hva som kjennetegner en god pokerspiller og aksjetrader.

“Show me a great trader and I will show you someone who understands gambling” – Marty Schwartz

Per er en pokerspiller, han er riktignok bare en fiktiv figur skapt for dette innlegget, men se for deg dette: Per sitter ved et pokerbord omringet av et relativt fasjonabelt casino. Rundt bordet sitter også fem andre personer og tviholder på kortene sine mens de ser på hverandre med alvorspregede blikk. Per har hatt stor suksess i de fire siste rundene, noe som har resultert i høye sjetongstabler.

Are er en aksjetrader, han er også bare en fiktiv figur så du må fortsette å forestille. Are sitter hjemme foran et kontorbord, omringet av et relativt fasjonabelt hjem. Rundt ham har han tre skjermer som han bruker for å ha full oversikt over markedet. Are har hatt stor suksess med sine fire siste aksjetrades, noe som har resultert i høye tall på kontoen.

Strategi – Å gjøre jobben på forhånd

“When it comes to playing top games, the champions are workaholics, but ut is work they enjoy”

En ny runde med kort deles ut og Per betaler såkalt big-blind, en liten sum for å få lov til å være med i spillet. Han tar en rask titt på kortene sine og har allerede tatt en avgjørelse på hvordan han skal spille kortene før de andre rundt bordet engang har begynt å satse. Per er nemlig ingen fersking når det kommer til Poker, han har flere år bak seg hvor han har bygget opp en strategi basert på den kunnskapen og erfaringen han har tilegnet seg. Han har gjort jobben på forhånd og trenger nå bare å følge strategien sin til punkt og prikke.

Are finner en ny tradingcase, et relativt nytt og spennende selskap. Før Are kjøper aksjen og betaler kurtasje, har han allerede tatt en avgjørelse på hvordan han skal trade den aktuelle aksjen. Are er nemlig heller ingen fersking, og har brukt sin årelang erfaring og kunnskap til å bygge opp en aksjestrategi. Alt han trenger å gjøre nå er å følge denne strategien til punkt og prikke.

Både Per og Are har altså laget seg en strategi på forhånd basert på den erfaringen og kunnskapen de innehar. Dette gjør at de kan ta raske og bestemte avgjørelser. De har gjort den tyngste jobben på forhånd.

Risiko og moneymanagment – Å bevare kapitalen

“A game without danger, or doubt, or defeat, would hardly be worth the playing. You must risk the lsings and arrows of warfare to enjoy”

Kortene Per har fått utdelt er svært gode og vet noenlunde sannsynligheten for at han kan vinne med disse kortene, men dette alene avgjør ikke fremgangsmåte hans. Ifølge strategien sin må han nemlig også ta hensyn til hvilke posisjon han har når han skal satse og ikke minst hvor mange sjetonger han har til rådighet. Det viktigste for Per er at han bevarer sjetongene sine og ikke risikerer å tape alt sammen på en runde.

Are ser svært positive signaler i aksjen han nettopp har kjøpt, den potensielle oppsiden kan være svært stor. Men det er ikke bare dette som avgjør fremgangsmåten hans. Ifølge strategien må han nemlig også avgjøre hvor stor andel av den totale porteføljen denne aksjen skal utgjøre, hvor stort tap han er villig til å ta før han selger seg ut og ikke minst hvor stort potensialet er i forhold til risikoen han må ta. Regel nummer en for Are er å bevare kapitalen og ikke risikere å tape alt. Uten kapital, har han ingenting å handle aksjer for.

Både Per og Are har forstått viktigheten av å analysere forholdet mellom riskiko og potensiell oppside og styrer dette ved hjelp av moneymanagment. Altså hvor mye de kan satse i den aktuelle runden/tradingcaset avgjøres av risk/reward og av den totale kapitalen til rådighet. Blir risikoen for stor i forhold til potensiell gevinst, kastes kortene på bordene.

 

Pokerspilleren og aksjetraderen – Del 2

3 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *