2 Comments

Pokerspilleren og aksjetraderen – Del 2

Det finnes mange likhetstrekk mellom aksjetrading og et pokerspill. Gjennom dette innlegget vil du kunne følge den fiktive pokerspilleren Per og den fiktive aksjetraderen Are. Du vil få et innblikk i noen av likheten mellom det å trade med aksjer og det å spille poker og hva som kjennetegner en god pokerspiller og aksjetrader.

Du er nå havnet på del 2 i en innleggserie i to deler. Hvis du ikke allerede har gjort det, les del 1 først!

Psykologi – Å holde følelsene i sjakk

“In order to win you should analyze the play, you need to analyse the player, and you must above all, analyze yourself”

Per er sist til å satse, men følger godt med idet de andre spillerne begynner å satse. Innsatsen blir høyere og høyere for hver spiller som satser og stemningen begynner å bli intens rundt bordet. Alle prøver å lese hverandre. Er det noen som bløffer? Enkelte av spillerene greier ikke å skjule følelsene sine godt nok og viser tegn til nervøsitet idet de skyver store deler av sjetongene sine inn på bordet. Per derimot, har steinansikt. Han vet gjennom erfaring at følelser ikke har noen plass i en vellykket pokerstrategi og legger derfor igjen alt av følelser lenge før han setter seg ved pokerbordet.

Are følger godt med i aksjemarkedet. Det er kommet inn dårliger nyheter om den aksjen som Are har kjøpt og nervøse investorer selger unna i frykt. Aksjen er ned 7 % allerede dagen etter han kjøpte den. Analytikere og aksjemeglere nedjusterer sine estimater og utrykker seg negativt om selskapet. Stemningen er intens og omsetningsvolumet er høyere enn på lenge. Are derimot, tar det helt med ro. Han bestemte seg allerede på forhånd om når aksjen eventuelt skulle selges. Følelser har ingen plass i en vellykket tradingstrategi.

Både Per og Are har skjønt at følelser kan være et forstyrrende element. De har derfor begge analysert sine egne følelser og adferd gjennom lang erfaring og laget en strategi som hindrer at følelser får en innvirkning på tradingen eller pokerspillet deres. De lar strategien styre, fremfor følelsene.

Disiplin og tolmodighet – Å følge strategien

“Now and then a patient player will win, mainly on strength of a single virtue. Don’t underrate patience”

Det er endelig Per sin tur til å satse. Innsatsen er nå kommet opp i tilsvarende halve beholdning av sjetongene han har. Kortene hans er akkurat de samme, de er gode, men nå er risikoen blitt betraktelig høyere. Det er mange spillere som fortsatt er med rundt bordet og som potensielt kan ha bedre kort. Det kan være fristende å gamble, men Per nøler ikke et sekund; han kaster kortene sine. Per spiller nemlig hundre prosent disiplinert ovenfor strategien sin. I løpet av resten av kvelden må Per kaste nesten 95 % av kortene han får fordi de ikke passer inn i strategien hans og vinner dermed heller ikke noen flere store potter. Men det gjør ingenting, Per har tolmodighet og er klar for muligheten når den dukker opp.

Are ser at aksjen faller ytterligere dagen etter det dårlige nyheten. Papirtapet hans er nå oppe i 9%. Aksjekursen har nå gitt et teknisk negativ signal fra en teknisk indikator som Are bruker i strategien sin. Dette betyr at han anser risikoen for et større fall som stor. Strategien hans sier nå at han må selge og som den disiplinerte traderen Are er, selger han uten å nøle. I løpet av de neste tre månedene finner Are få tradingcase og alle aksjene han kjøper i denne perioden ender opp på et tap hver på opptil 10%. Men det gjør ingenting, Are har tolmodighet og vet at det alltid vil dukke opp nye muligheter, da gjelder det å være klar.

Både Per og Are har altså skjønt at det krever full disiplin ovenfor strategien sin for å lykkes. Det hjelper lite å ha en strategi om en ikke følger den. De vet også at det kan oppstå lange kjedelige perioder med dårlige kort eller få gode tradingmuligheter.  Men med tolmodighet som en av sine viktigste egenskaper, vet både Per og Are at de ville lykkes til slutt.

Selvanalyse – Å lære av egen erfaring

“The good player is the one who knows he will always have a lot to learn”

I motsetning til de andre spillerne er ikke Per ferdig når spillet er over. Det er nå han begynner sitt viktigste arbeid, nemlig å gjøre erfaringen om til kunnskap. Han tar en grundig selvanalyse av spillet sitt. Hvordan spilte han i forhold til strategien? Gjorde han noe feil? Er det noe han kunne gjort bedre? Trenger strategien en forandring basert på de nye erfaringene? I runden som ble skrevet om i disse innleggene kastet Per seg allerede i første runde. I ettertid viste det seg at han ville hatt de beste kortene og stukket av med hele potten. Betyr dette at han gjorde en feil? Ikke ifølge Per. Så lenge han fulgte strategien sin, har han handlet riktig uavhengig av hva resultatet ble eller ville ha blitt. Han må stole på at strategien han har bygget opp i det lange løp vil gjøre ham til en vinner.

Selvom aksjen er solgt er ikke Are helt ferdig med den enda, det er nemlig nå det viktigste arbeidet begynner, nemlig å notere ned erfaringene i notatboken før det går i glemmeboken. Are er opptatt av å alltid lære av seg selv og de erfaringene han gjør. Den viktigste kunnskapen for å utvikle strategien sin videre er nemlig kunnskapen om hvordan han faktisk forholder seg til strategien i virkeligheten og hva utfallet blir og denne kan han kunne skaffe seg gjennom erfaring. I den aktuelle aksjehandelen solgte Per allerede dager etter han kjøpte aksjen med et tap på 9%. I ettertid viser det seg at hvis han hadde beholdt aksjen hadde den falt 5% til for så å skyte opp som en rakett med nesten 40% etter noen uker. Betyr dette at han hadde gjort en feil? Ikke ifølge Are. Så lenge han fulgte strategien sin, har han handlet riktig. Hva resultet av handlen blir er uvesentlig. Han må stole på at strategien han selv har bygget opp vil gi ham god avkastning i det lange løp.

Å lære av egen erfaring er svært viktig i både aksjetrading og i pokerspill, dette har både Per og Are skjønt. Mens de fleste er ferdig med et spill eller med en aksjehandel så vil de rutinerte og gode spillerne og traderne jobbe videre med den for å gjøre erfaringen om til kunnskap, en riktig så verdifull kunnskap.

 


 

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *