1 Comment

Sjekker du aksjekursene litt for ofte? Bruk heller tiden på strategi, aksjeanalyse og egenanalyse

Det er lett for å falle i fellen med å følge litt for mye med på aksjekursene på aksjene du har. Hva om du heller brukte denne tiden på strategi, aksjeanalyse og egenanalyse?

Du har akkurat kjøpt en aksje. Hvor lang tid tar det før du sjekker aksjekursen igjen? Og så igjen? og igjen? og igjen? 

Med mindre du er en daytrader, så er det kanskje noe av det minst produktive du kan bruke tiden din på. Dette er den ene perioden hvor du faktisk IKKE har kontrollen. Du bare sitter passivt og følger med på en aksjekurs som svinger opp og ned. Nesten like produktivt som å sjekke nettavisen.

Hva om du heller brukte denne tiden og fokuset på å utvikle og perfeksjonere aksjestrategien din? På å analysere potensielle aksjekjøp? På å analysere din egne aksjehandler og lære av dine feil?

Helt oppheng i å sjekke aksjekursene

Det er litt flaut å si det, men jeg tror det er altfor mange som gjør det samme, så det er jo bare å stå fram og innrømme. I de første årene mine i aksjemarkedet, var jeg helt opphengt i å sjekke aksjekursen på aksjene mine. 

Etter at jeg hadde kjøpt en aksje ble aksjekursen sjekket, tidvis med bare minutters mellomrom. Refresh, refresh, refresh… Jeg fikk et lite rush bare aksjen beveget seg bittelitt opp, og kjente følelsen av frykt hver gang aksjen beveget seg bittelitt ned. Plutselig hadde jeg solgt aksjen basert på en eller annen ubetydelig bevegelse. Omtrent slik var mitt fordeling av fokus på den tiden:

2018-07-20 21_30_21-Bok1 - Excel

Det var rett og slett meningsløst og jeg ser mange andre som gjør det samme stadig vekk. Selv personer som sier de kjøper en aksje for å “legge den i skuffen i mange år”, er plutselig hyperaktiv på forumer for å snakke om aksjen sin, hvordan den utvikler seg og er åpenbart på søken etter bekreftelse og forklaring på hver minste lille bevegelse aksjen gjør gjennom dagen. Ikke særlig produktivt. Lukk skuffen for svarte svingende!

Verdien av å fokusere på aksjestrategi og aksjeanalyse

Etter å ha tullet rundt i aksjemarkedet en stund som den amatøren jeg var (og strengt tatt fortsatt er),skjønte jeg etterhvert at den virkelig verdien ligger i å jobbe med egen aksjestrategi, analysere potensielle aksjer (basert på strategien) og lære av mine handler (For å forbedre meg i henhold til strategien)

Etterhvert skjønte jeg (Det tok sin tid…) at den tiden jeg bruker på å sjekke aksjekursen er så godt som verdiløs for meg. Mens jeg sitter å sjekker aksjekursen på aksjene jeg allerede har, går jeg glipp av nye potensielle muligheter som ligger å lurer i bakgrunnen. Å kjøpe og selge en aksje tar tross alt bare noen sekunder, det er ikke noe mer jeg skal gjøre i perioden i mellom.

Dermed gikk jeg inn for å endre fokuset og leste meg opp på hvordan bygge opp en aksjestrategi. Særlig boken “Trade your way to financial freedom” var en øyeåpner for meg når det kom til viktigheten av strategien. Ikke minst var boken en god hjelp på veien til å bygge opp strategien min.  Fokuset mitt endret seg (ideellt sett..) til mer i retning av denne grafen:

2018-07-20 21_32_36-Bok1 - Excel

Jeg er selvsagt ikke perfekt. Selv jeg synes det tidvis er litt for fristende å sjekke aksjekursen oftere enn jeg trenger, men hovedpoenget er at jeg ikke lenger sitter å nistirrer og lar meg rive med av kortsiktige bevegelser som ikke har noe med min strategi å gjøre. Som erfaringsmessig kan føre til handling uten rot i strategien. Istedet vil nå en kursalarm gir beskjed når jeg trenger å gjøre noe med posisjonene jeg har. I mellomtiden fokuserer jeg mest mulig på å analysere nye potensielle aksjer.

Finn ut hvor du bør investere fokuset og tiden din for å få mest mulig igjen for det, så slipper du å sløse bort et langt liv av å stirre på noen tall som beveger seg opp og ned.

 

 

 

1 Comment

  1. Føler meg veldig igjen i dette i perioder, og du har nok rett. Mer fornuftig å bruke tid på selektering og analyser enn overvåking, men så utrolig lett å havne tilbake til overvåkingsavhengigheten. Det krever en god dose disiplin!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *