2 Comments

Skal du bare gjøre et grep i din økonomi, så gjør dette: Betal deg selv først, alltid!

Foto: Sharon McCutcheon / Unsplash

Hele 1 av 3 nordmenn er tom på lønnskonto før måneden er omme (1) og nordmenn sparer i snitt bare 10 % av disponibel inntekt (2). Skal du gjøre bare et grep for å spare mer så er det å  betale deg selv først på lønningsdagen!

Les også: Hvordan jeg sparte over halve lønnen i 2 år

Er du en av dem som sliter med at du ikke får spart så mye som du ønsker? Er kontoen skrapt mot slutten av måneden slik at du ikke får overført noe til sparekonto? Da sparer du på feil måte!

Istedet for å se om det er noe igjen til deg selv mot slutten av måneden, sett av pengene til deg selv på selveste lønningsdagen, gjerne på autopilot rett inn på sparekonto. Da er du ferdigspart og kan kose deg så mye du vil med det du har igjen på lønnskonto.

Les også: Den sikreste måten å bygge formue for deg i 20-årene

Dette er rådet du kan lese fra de fleste storsparere der ute og det med god grunn! Det er kanskje en av de mest effektive måtene å spare mer penger. Ikke la sparingen måtte tilpasse seg forbruket ditt. La heller forbruket måtte tilpasse seg sparingen din. 

Ikke la sparingen måtte tilpasse seg forbruket ditt. La heller forbruket tilpasse seg sparingen din.

Hvorfor fungerer dette? – Fordi forbruket har en tendens til å tilpasse seg det disponible beløpet. Har du mindre å bruke, så bruker du også mindre og blir mer bevisst på hva du velger å bruke det på.

Hvorfor heter det “å betale seg selv først”? – Når du forbruker lønningen din så betaler du den i praksis bort til andre, de som tilbyr deg varer og tjenester for å få tak i dine hardt tjente penger. Å betale seg selv betyr rett og slett at du gir deg selv disse pengene og tar vare på de, istedet for å betale dem til noen andre.

Hva om jeg ikke har noe å spare? – “Alle har noe å spare” Ja, jeg vet at det er mange der ute med trang økonomi, men selv her kan det være penger å spare ved å ta ulike kreative grep i økonomien. Og kanskje her er det nettopp de med trang økonomi hvor det er viktigst å tenke på potensielle sparemuligheter. Begynn i det små, løft hver stein. Om du så bare få satt av en hundrelapp eller to i måneden, så er det en begynnelse!

Les også: Ta et raid i økonomien din og spar mye penger med disse 100 sparerådene

Så om jeg bare skulle gitt et råd til noen som sliter med å få til å spare penger jevnlig så er det altså dette – Betal deg selv først og kos deg med resten! Her er en liten steg for steg om hvordan komme i gang med dette:

Hvordan begynne å betale deg selv først

1. Finn ut hvordan forbruket ditt er i dag

Det første du må gjøre er å få full oversikt over hvordan forbruket ditt faktisk har vært de siste 6-12 mnd. Hent ut kontoutskriften fra alle steder hvor penger går ut av økonomien din og begynn å kategoriser dette. Du kan fort bli overrasket over hvor mye ubevisst forbruk, selv en bevisst forbruket kan ha.

Anbefalt bok: Lene Drange fra luksusfellen har gitt ut bok: Snaponomi – Bli supergod på egen økonomi

2. Filtrer bort sløseriet

Nå som du har oversikt, så ser du gjerne fort poster du kanskje helst skulle vært foruten. Filtrer bort alt fra kontoutskriften som ikke er nødvendig (eller som du virkelig ønsker å prioritere ovenfor å spare mer).

3. Finn ut hvor mye du må ha

Nå som alt sløseriet er filtrert bort står du igjen med det faktisk beløpet du trenger i måneden for å klare deg med god margin.

4. Sett deg et sparetall

Basert på hvor mye du trenger per måned og hvor mye inntekt du får utbetalt, sett deg et sparetall på hvor mye du kan spare hver måned. Her er det greit å ha litt margin. Det er aldri lurt å sette opp en for ambisiøs sparing som gjør at du blir tvunget til å ta ut igjen av sparekontoen. Sparekonto er ikke til for vanlig forbruk.

5. Sett på automatisk trekk til sparing på lønningsdag

Nå som du har et sparetall gjenstår bare å sette opp et automatisk trekk til sparing hver måned på lønningsdag. Dette kan veldig enkelt gjøres i nettbanken. Skal du spare kortsiktig (F. eks til en reise), så er det selvsagt best å sette dette rett inn på sparekonto. Har du derimot en lengre tidshorisont, kan du sette opp trekk til aksjefond, f. eks via den anbefalte appen Kron – Les mer her: Hvordan enkelt spare penger i aksjefond med Kron. 

 


(1) – En av tre har skrapt lønnskonto (VG.no)

(2) – SSB Økonomiske analyser 3/2011; Norske husholdningers sparing

2 Comments

  1. Folk er dessverre altfor glade å leve her og nå og tenker ikke langt nok frem. Jeg er nå 32 og har spart til pensjon/ FI i flere år. Jeg er nok en del mer opptatt av det enn hvermannsen vel å merke, men jeg håper folk etterhvert forstår at ansvaret for egen pensjon vil bli mer og mer overført fra stat og arbeidsgiver til en selv. Jeg har hatt noe suksess i øke venners fokus på sparing og investering, men det er generelt veldig mange som slår seg selv på skulderen av å spare 500kr pr mnd i fond og tenker at da er de sikret Håper de har rett, men jeg tror det er for lite.

  2. Ja, det er dessverre blitt litt slik med mange har jeg inntrykk av. Nordmenn har fått en av de virkelig store økonomiske gullbillettene her i verden, så bare sløses det bort av mange på fjas og tull. I forbindelse med et annet innlegg jeg skulle skrive tenkte jeg å sjekke hva nordmenn søker mest på rundt sparing. Helt i toppsjiktet finner jeg søkene: “Hva er sparekonto?”, “Hvorfor spare?” og ikke minst “Er det lurt å spare?”.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *