Skal jeg spare i bank, investere i aksjer eller betale ned gjeld?

Spare på sparekonto, investere i aksjer eller betale ned gjeld? Hvordan skal jeg prioritere og fordele overskuddet av lønnen mellom disse?

Ettersom dette innlegget er sponset av Sambla, benytter jeg sjansen til å skrive litt om mine egne tanker rundt sparing vs. investering vs. betale ned gjeld i min egen økonomi.

På lønningsdag rekker jeg ikke å sjekke saldoen før pengene har forsvunnet ut av kontoen. Ikke fordi jeg bruker den opp raskere enn en deltager fra luksusfellen, men rett og slett fordi jeg betaler meg selv først.

Store deler av lønnen blir automatisk trukket fra konto på lønningsdagen og sluset rett inn i andre sparekontoer, aksjesparing og nedbetaling av gjeld. Men det er her dilemmaet mitt stadig dukker opp, hva skal jeg fokusere mest på av disse? Hvordan skal jeg fordele pengestrømmen ut av lønningskontoen?

En del av meg ønsker å bare gi bånn gass og blåse alt inn i aksjer, det er tross alt her den gode avkastningen ligger og her jeg kan utnytte universets sterkeste kraft – renters rente! Alder og tid er tross alt på min side, det er NÅ jeg skal ta risiko!

Men så kommer den litt mer forsiktige av meg fort inn i bilde “Du skal ikke heller spare litt på en trygg sparekonto da?” For økonomisk trygghet er også viktig for meg, og jeg ville nok følt litt på å tape halve formuen på de jevnlige store krakkene vi ser på børsene. Da er det liksom litt godt og stabilt å ha litt penger på en helt vanlig sparekonto til tross for at jeg blir snytt for avkastning. Ikke minst godt å ha muligheten til å kjøpe mer de gangene aksjene kommer på tilbud.

Så har vi sistemann som har lyst til å bare knuse bort enhver gjeld fra økonomien. Gjeld, særlig med den lave renten som er i dag, kan sees på som et verktøy for å oppnå høyere avkastning. Men for meg personlig anser jeg gjeld som ugress i økonomien min, lav rente eller ei, den er rett og slett uønsket i økonomien min (Selvom det for meg i dag kun er snakk om studielån, gjeld er gjeld).

Så hvem av disse skal jeg høre på? Den risikoperverse aksjeinvestoren? Den litt usikre bankspareren? Eller gjeldsutkreveren? Eventuelt hvordan skal jeg fordele overskuddet mellom dem?

Slik fordeles overskuddet fra lønningen

Når lønningen skal fordeles mellom mine internt ansatte, aksjeinvestoren, bankspareren og gjeldsutkreveren er det særlig et hensyn som må tas, nemlig hva jeg faktisk ønsker å få ut av økonomien min!

Og det er enkelt å svare på, jeg ønsker frihet, trygghet og muligheter. Dette oppnår jeg med kombinasjonen av penger på en trygg konto, minst mulig gjeld og penger som kan jobbe selvstendig for å øke framtidig inntekt. På den måten gjør jeg alle til lags.

Les også: Pengene strømmer endelig inn på aksjekonto

Dette er de som skal dele overskuddet:

  • Kortsiktig sparing (Typisk reiser og ferie)
  • Langsiktig sparing (Boligkjøp, bilkjøp?)
  • Veldig langsiktig sparing (Pensjonssparing altså)
  • Aksjesparing (Langsiktig Frihetssparing)
  • Betale ned kortsiktig gjeld (Har ingen!!!)
  • Betale ned langsiktig gjeld (Kun studielån per i dag)

Den kombinasjonen jeg har kommet fram til i dag ser noenlunde ut som i flytdiagrammet under (Jeeez så nerdete av meg!)

Fordeling

Aksjeinvestoren i meg blir tilfredsstilt ved å få en god porsjon av overskuddet fra lønningen (Ca. 40% av sparingen fra lønningen går hit). Denne blir igjen delt inn i sparing i indeksfond og aksjetrading.

Bankspareren i meg kan sove godt ved at han ikke bare får de resterende til langsiktig og kortsiktig sparing, men også får alle bi-inntektene (minus evt investering i ENK). Dette går til både BSU, annen langsiktig sparing, feriesparing og felles sparing med samboeren. Pensjonssparing har jeg enn så lenge kun gjennom jobben (Vil nok bytte ut BSU med IPS ved 34 år).

Gjeldsutkreveren derimot, er kanskje ikke helt fornøyd. Han får litt mer enn minimum, og må nok vente til etter bolig er kjøpt før han får en større del av kaken. Imens får den putle og gå på autotrekk ute av sinn.

Så sånn ser altså fordelingen av overskuddet fra lønnen min ut i dag. Den vil nok endre seg mange ganger gjennom livet, og særlig da ved større økonomiske veiskiller og omveltninger.

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *