10 Comments

Skilpaddetraderne – Et legendarisk tradingeksperiment

Kan trading læres? Eller er det medfødte evner som gjør en god trader til en god trader? Dette var spørsmålet som skulle bli til et veddemål og til et av tidenes mest kjente, mystiske og legendariske tradingeksperiment; de såkalte skilpaddetraderne.

På en strand i Singapore på begynnelsen av 80-tallet. Den kjente og velykkede traderen Richard Dennis står og diskuterer med sin gode venn og trader William Eckhardt. Hadde de store vellykkede traderne en medfødt evne? Eller var dette noe som kunne læres? Richard Dennis mente at det skulle være fullt mulig å lære og ale opp velykkede tradere. Dette var derimot Eckhardt uenig i, og dermed var veddemålet et faktum.

“Vi skal ale opp tradere akkurat som de aler opp skilpadder i Singapore” – Richard Dennis

En helsides annonse dukket opp i de store avisene hvor Richard proklamerte at han ville velge ut ti personer. Disse personene skulle så få opplæring i hans egne tradingmetoder og ikke minst skulle hver av dem få 1 million dollar av hans egne penger til å trade med.

Den da 19 år gamle Curtis M. Faith var en av dem som ble utvalgt sammen med blant annet en revisor, en profesjonell black-jack spiller, en kornhandler som også var sjakkmester, noen tradere og en mann med doktorgrad i lingvistikk. I boken “Skilpaddemetoden” er det Curtis som forteller sine opplevelser som en av skilpaddene. Han avslører tradingsystemet som ble brukt, og som lenge var mystifisert og solgt i dyre dommer og ikke minst får du hans tanker om hvorfor de ulike skilpaddene ikke var like vellykkede når de har lært nøyaktig de samme reglene og har nøyaktig den samme strategien som han.

Den originale skilpaddemetoden (PDF)(Gratis) (Dette er ikke boken, kun metoden)

Etter to uker med opplæring i sannsynlighet, risiko og tradingstrategien som skulle benyttes fikk skilpaddene en konto på rundt 100 000 dollar hver til å trade med. Del to av opplæringen var i gang og her skulle Curtis raskt bevise at han var den beste skilpadden. Han var nemlig den eneste som fulgte strategien til punkt og prikke og allerde etter første trade hadde han økt kontoen med 78 000 dollar. Ved månedens slutt ble kontoene på 1 millioner dollar delt ut. Curtis hadde imidlertid imponert så mye at han fikk en konto på hele 2 millioner dollar å trade med. Dette skulle i ettertid vise seg å være en riktig vurdering for Curtis endte opp med å tjene inn hele 31 millioner dollar for Richard i Skilpaddeperioden. Men hvorfor ble Curtis så mye mer vellykket enn de andre skilpaddene? Og hvem vant egentlig veddemålet?


“Skilpaddemetoden” er en bok som ikke bare anbefales på det varmeste, men som jeg også personlig mener burde være obligatorisk lesning for enhver som ønsker å trade eller investere med aksjer eller andre verdipapirer. I tilegg til å fortelle en fantastisk facinerende og inspirerende historie om en som har lykkes som trader så belyser den også et veldig viktig tema, nemlig hvor viktig det er å uvikle en aksjestrategi og konsekvent holde seg til den. En aksjestrategi er nemlig ikke bedre enn den som benytter den. Det er dette som gjorde Curtis til en mye bedre trader enn de andre skilpaddene, han holdt seg til strategien, uten unntak. “Skilpaddemetoden” venter på deg. Hva venter du på?

Boken kan kjøpes hos Bokkilden:

 

Se flere anbefalte bøker

 

10 Comments

 1. Tradingmetoden som er brukt i Skilpaddemetoden er en helt vanlig tradingmetode som brukes i dag ja, og sikkert vellykket for mange. (Donchian channel).

  Det som avgjør om den funker er vel egentlig om du greier å følge den til punkt prikke, noe de færreste ser ut til å greie. Den kan fungere veldig godt for noen, og ikke fungere i det hele tatt for noen.

  Da han skrev boken tilbaketestet han ulike vanlige strategier som brukes i dag og da leverte ihvertfall den aktuelle strategien en god avkastning. Det er ingenting som tilsier at dette har forandret seg nevneverdig.

 2. Jeg har lest om flere som hevder at trendene i markedet var tydeligere og mer langvarige på 70- og 80-tallet enn de er i dag. Dette skyldes blant annet at antall aktører i markedet har økt betydelig. Det er derfor ikke gitt at et system som fungerte bra for noen tiår tilbake vil fungere like bra i dag.

  Viktigheten av disiplin og følelsesmessig kontroll derimot, er selvsagt akkurat like viktig nå som da 🙂

 3. Ja, det kan godt hende. Også har vi også hatt inntreden av disse robothandlene som jo tar opp noen titalls prosent av volumet i disse dager som kanskje påvirker litt. Men så lenge markedet fortsetter å trende slik det har en tendens til å gjøre så vil nok trendstrategier fungere om enn ikke like bra. Hadde vært interessant å se en undersøkelse på dette.

  Tommel opp for siste utsagn 😉

 4. Er det noe jeg tror er viktig med trading så er det bl.a. to ting; det ene er tålmodighet og det andre er timing.

  Tålmodighet til å kunne vente med en inntreden i aksjemarkedet og kombinere dette med riktig timing. Det å være bevisst på når du vil gå inn i en aksje, vente til det “rette” tidspunktet kommer og samtidig ha et klart fokus på forhånd når du skal ut igjen.

  Noen får kanskje abstinenser av å sitte med ledig kapital over en periode, og velger å hoppe inn i markedet for raskt, uten å ha en klar plan for når man skal ut igjen. Å trade for spenningens skyld i håp om å tjene noen eksta penger kan fort snu seg til tap. Kanksje er det bedre å vente litt, ta seg litt tid og sikre seg.

  Som Vidde er inne på er aksjemarkedet annerledes idag enn tidligere. Noe av det vi har sett de siste 10 år er at korreksjonene kommer hyppigere, og at svingningene i markedet er større. Dette skaper større utfordringer, men også større muligheter.

  Har man tålmodighet til å sitte på ledig kapital til korreksjonene kommer, og gå inn i markedet da, så øker selvsagt muligheten til å kjøpe billigere og selge ut til en høyere pris.

  På et år er det nå flere større eller mindre korreksjoner, så man trenger ikke å vente så veldig lenge mellom hver mulighet. Denne metoden gir kanskje ikke størst avkastning, men muligens en større mulighet for å sikre seg avkastning.

 5. @JM: En veldig god kommentar! 🙂 Tålmodighet er definitvt en av de viktigste egenskapene til en god trader og jeg har nok selv vært der hvor jeg føler at jeg MÅ være inne i markedet til enhver tid. En vil jo ikke gå glipp av festen. I det siste føler jeg at jeg har blitt flinkere på akkurat det området og jeg ser på kontanter som også en posisjon, en viktig posisjon for å beskytte kapitalen og redusere risikoen i urolige tider.

 6. @Jens: Å finne korreksjonene før de skjer er desverre ingen enkel sak, for hvis alle hadde funnet ut at en korreksjon var rett rundt hjørnet så hadde man solgt og korreksjonen hadde blitt et faktum uansett. Korreksjoner er gjerne store fall på svært kort tid og er dermed vanskelig å være forberedt på.

  Det finnes imidlertid enkelte tekniske indikatorer som i visse tilfeller kan kunne gi en visse indikasjon på at en nedtur med noe større sannsynlighet kan være rundt hjørnet. Men det er selvsagt aldri noen garanti på noen som helst måte og indikatorene kan peke mot nedtur mange ganger uten at en nedtur forekommer.

  Noen eksempler som brukes er visse formasjoner som indikerer at det kan være noe større sannsynlighet for nedtur enn opptur. (https://aksjebloggen.com/chart-patterns-bruce-m-kamich/)

  Det kan være som fra CANSLIM metoden hvor såkalte distribution-days benyttes. En distribution day er en dag hvor markedet faller og volumet er betydelig høyere enn dagen før. Forekommer 3-6 slike dager den siste måneden så skal det ifølge denne metoden være et tegn på at større aktører selger seg ned og at en nedtur kan være rundt hjørnet (Større aktører bruker lang tid på å selge seg ned).
  (Denne har jeg benyttet med hell ved et par anledninger).

 7. Ja, er fult klar over at det ikke finnes noe fasit, men kanskje en måte sånn at man kan ligge foran de fleste andre slik at man gjerne kommer greit ut eller inn.

  Da skal jeg sjekke ut den boka til Bruce Kamich og lese litt om CANSLIM metoden!

  Andre lignende metoder å sjekke ut?

  Takk for en utrolig bra blogg, veldig interessant å følge med for meg som har lyst å lære mer om dette!

 8. Takk for det Jens 🙂

  De fleste tradere er ute etter å få en edge ovenfor resten av markedet, så de fleste tradingmetoder er vel verdt å sjekke ut. Er lurt å sjekke ut mange forskjellige for å kunne tilpasse en metode som passer for deg. Holder på å skrive en artikkelserie om dette. Dette kan imidlertid ta litt tid, men håper du følger med videre.

  Ellers vil jeg anbefale deg å plukke opp boken: “Tidenes største aksjetradere”. Denne tar for seg 5 tradere og deres metoder (inkludert CANSLIM).

  Hvis du vil undersøke CANSLIM nærmere bør du lese boken “How to make money in stocks” av O´neil.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *