11 Comments

Slik sparte jeg over halve lønnen i 2 år

© Torian Dixon | Dreamstime.com
© Torian Dixon | Dreamstime.com

Nordmenn sparer i gjennomsnitt rundt 10 % av inntekten sin. De siste to årene har jeg spart og investert 51 % av inntekten, helt uten å leve på pasta og havregryn.

Les også: Hvordan det å utsette bilkjøpet noen år kan gjøre deg til millionær!

Sparte over halve lønnen de siste 2 årene

Under ser du utviklingen i min sparerate de siste 2 årene i blått og 6-mnd glidende gjennomsnitt i rødt. Denne sier noe om hvor stor andel av utbetalt inntekt jeg betalte meg selv framfor å forbruke. I snitt over de siste 2 årene har denne vært på 51 %.

Som du kan se av grafen varierer spareraten veldig fra måned til måned, dette skyldes variasjonene i både utbetalinger og forbruk. Høyest sparerate kommer naturligvis ved utbetalinger av feriepenger og halv skatt i desember.

Sparerate over de siste 24 månedene
Sparerate over de siste 24 månedene

Slik sparte jeg halve lønnen

Så hvordan har jeg egentlig klart å spare over halve lønnen de siste 2 årene? Her er noen av de punktene som har gjort dette mulig for meg.

1. God lønn

Det er ingen hemmlighet. Å spare en stor andel av lønnen, krever gjerne også en romslig lønn. Heldigvis bor vi i et land hvor høyere utdannelse er gratis og alle har mer eller mindre de samme mulighetene. Disse mulighetene har jeg benyttet meg av og har med det en god sivilingeniørlønn å ta utgangspunkt i.

2. Lar ikke lønnen ese ut i forbruk

Men det hjelper ikke å bare ha en god lønn for å spare mye. Høyere lønn gir ikke automatisk en romsligere økonomi hvis du lar forbruket ese ut sammen med økningen i lønnen. Det hjelper ikke å hele tiden oppgradere alt du har hver gang lønnen øker.

Selv lever jeg med betraktelig lavere materialistisk standard enn lønnen kanskje skulle tilsi. Jeg levde i kollektiv mitt første arbeidsår og kjører fortsatt kollektivtransport i mitt fjerde arbeidsår.

3. Betaler alltid meg selv først

Jeg betaler alltid meg selv først. Punktum. På lønningsdagen har jeg automatiske overføringen til spare- og investeringskontoer. Jeg sparer først, så forbruker jeg resten. Å forbruke først for å spare resten fører ofte til at lønnen eser ut i forbruk.

4. Takknemlighet for det jeg allerede har

Dette er kanskje det viktigste punktet for at jeg aldri føler at jeg ofrer noe for å spare. Jeg har alt jeg trenger og vel så det. Jeg trenger egentlig ikke noe mer (bortsett fra mat på bordet også i morgen). Når du er fornøyd med alt du har, så faller alle behov for å stadig oppgradere fra og det blir automatisk en billigere livsstil uten at du trenger å føle at du ofrer så mye. Du kan ikke ofre noe du ikke har.

5. Fokuserer ikke bare på kost/nytte, men også kos/nyte

Når du leser at jeg har spart over halve lønnen, får du kanskje et inntrykk av at jeg er en onkel skrue som gråter for hver tapte 50-øring, dette er langt fra sannheten. Jeg har ingen problem med å bruke penger som gir meg opplevelser. Det handler ikke bare om kost og nytte for meg, men også kos og nyte. Livet er for kort til å være gniten, men også for langt til å sløse bort alt. Det handler om moderasjon. Så da spør du deg selv kanskje hvordan dette har hjulpet meg å spare mye? Motivasjon! Både ved å ikke gjøre livet dørkende kjedelig, da hadde jeg nok sprukket raskt, men også som en motivasjon til å spare mer for å kunne oppleve mer også i framtiden.

6. Ekstra inntekter inn går rett til sparing

Jeg tar alltid utgangspunkt i å leve av min vanlige lønn. Skulle det komme inn mer én måned, enten gjennom bi-inntekter, skattepenger eller feriepenger så går det mer eller mindre rett til sparing og investering.

7. Genererer ekstra inntekter (Prosjekt Pengetre)

Og selvfølgelig, jeg ser alltid etter å tilføre nye inntekter inn i kontantstrømmen, for eksempel “Prosjekt Pengetre“. Hittil har det ikke vært snakk om store summer, men som de sier “Mange bekker små..” og særlig da gjelder det mange bekker små investert over tid.

Hvor mye sparer du av inntekten din?

Se resultat

Loading ... Loading ...

 

11 Comments

 1. Med sparing og investering, anser du da boliglån som en form for sparing? Eller utelukker du det i dette regnestykke – så det kun er snakk om spare- og/eller investeringskonto? Veldig spennende å lese innleggene dine. Forsett sånn 🙂

 2. Mye fornuftig her, altså, men å bo i kollektiv og kjøre kollektivt? Nei, eget bosted og egen bil er tingen.

 3. Gundersen: Takk. Haha, hver sin prioritering. Å bo i kollektiv var rett og slett en veldig gøy tid for meg som jeg ikke ville vært foruten 🙂 Faktisk savner jeg det litt til tider, men bor nå med samboer. Bil trenger jeg ikke enda.

 4. Mathias: Har ikke boliglån enda. All sparing er cash inn på konto (hovedsakelig aksjekontoer). Men kommer antagelig til å regne med avdrag når jeg får boliglån.

  Takk for det ????

 5. Flott innlegg. Jeg tror også at punkt 4 er det viktigste. Hvis det å spare oppleves som en månedlig kamp, så blir det vanskelig å opprettholde en høy sparerate på lang sikt.

  De fleste eldre mennesker erkjenner at det ikke er noen sammenheng mellom det antallet ting man eier og hvor tilfreds man er med tilværelsen (etter at basisbehovene er dekket). Mange unge innbiller seg imidlertid at det er en slik sammenheng, og markedskreftene og reklamen hiver bensin på dette bålet.

 6. Takk Vidde. Ja takknemlighet er kraftfullt. Er lite vits å stappe huset fullt med dingser om en ikke er takknemlig for det en allerede har, og er man takknemlig for det man har så forsvinner plutselig også behovet for å stappe huset fullt av dingser.

 7. Bra innlegg! Prøver og ha samme mindset, selv om jeg valgte og prioritere bolig først (alene) og derfor går brorparten til avdrag og renter, setter så av resterende til aksjesparing. Hvordan har du laget grafen du viser øverst? Kult å se glidende snitt!

 8. Hei Ole, takk for det. Spennende. Å prioritere bolig først har vel neppe vært noen dum investering for deg regner jeg med? Det er kjekkere å betale avdrag enn leie 🙂

  Grafen er laget i et excelark hvor jeg holder øye med noen nøkkeltall i økonomien min hver måned. Saldo, inntekt, utgifter, sparerate etc. Her har jeg bare laget enn graf med månedens sparerate og en graf som tar gjennomsnittet siste 6 mnd. Ikke noe fancy greier her, kun en excelformel som regner ut i cellen ved siden av månedens sparerate average av de siste 6 mnd.

 9. Okey, er dette noe du ville delt? Hadde vært supert! Morsomt å sette litt i system. Valgte å kjøpe i Oslo for ca. et år siden, og so far er jeg godt fornøyd! Lener meg godt tilbake hver gang boligstatestikken legges frem! Selv om dette klart ikke kan fortsette i evig tid.

 10. Ole: Jeg har tenkt tanken på å lage litt ulike regneark som jeg kan dele her 🙂 Akkurat arket jeg bruker er såpass personlig tilpasset og noe utforståelig for de som ikke har laget det. Men skal se om jeg ikke får laget noen andre litt mer egnede ark etterhvert 🙂

  Ja, det regner jeg med du nyter 🙂 Men ja, det vil nok være begrenset hvor lenge boligprisene kan vokse fortere enn lønningene, eller med andre ord hvor mye gjeld befolkningen kan ta opp.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *