11 Comments

Snart i mål med boligsparing – Aksjesparing igjen i fokus

Gjennom de siste to årene har jeg hatt full økonomisk fokus på boligsparing. Ved å leve på tilnærmet studentbudsjett selv med full jobb har jeg turbospart opp egenkapital til fremtidig boligkjøp. Nå er jeg snart i mål og kan da endelig igjen sette aksjesparing i fokus.

 
Les også: Hvordan utnytte universets sterkeste kraft
 
Sivilingeniør på studentbudsjett
“Bor du i kollektiv? Har du ikke bil? Jammen jobber ikke du som sivilingeniør?”, disse spørsmålene fikk jeg stadig vekk, gjerne da sammen med et forundret blikk. Da jeg var ferdig med å studere bestemte jeg meg nemlig for å fortsette å leve på et tilnærmet studentbudsjett. Etter 5 år som student var jeg vant med å leve enkelt, alle vennene mine var fortsatt studenter og jeg hadde ikke behov for noe mer for å ha det bra. Jeg så det rett og slett som en unik mulighet til å turbospare opp egenkapital til boligkjøp uten å føle at jeg ofret noe.

Målet er å spare opp nok til å kunne kjøpe en leilighet uten å måtte knekke BSU-kontoen

Etter første året fikk jeg blod på tannen da jeg så hvor mye bolikapitalkontoen hadde vokst. Jeg oppgraderte riktignok boligsituasjonen ved å flytte inn i en liten leieleilighet rett ved jobben. Jeg betalte mer i leie, men til gjengjeld sparte jeg både tid og penger på transport og ikke minst slapp jeg å måtte eie bil. Ja, for mens mange betrakter det å ha bil som en frihet, så ser jeg det litt anderledes. Hvis jeg er avhengig av bil, så føler jeg meg ikke fri. Nå spaserer jeg til jobben på 3 minutter og føler meg friere enn noengang! Og det viktigste av alt, jeg driver fortsatt med turbosparing. Målet er å spare opp nok til å kunne kjøpe en leilighet uten å måtte knekke BSU-kontoen (Fordelene er for gode til å ikke utnyttes til det fulle). Ifølge planen min vil jeg nå dette målet i desember.

 
Fra boligsparing til aksjesparing
Med fullt fokus på boligsparing de siste to årene, har aksjekontoen ikke bare stått på stedet hvil, men også blitt spist litt av boligsparingen. Dette har gitt lite rom til å drive aktivt med aksjetrading, noe som igjen har gitt meg lite å skrive om (og tilhørende liten interesse) på Aksjebloggen. Men nå mine damer og herrer, nå nærmer det seg en ny økonomisk periode for meg hvor jeg kan gå fra å fokusere fullt og helt på boligsparing til å kunne bygge opp en langsiktig aksjeportefølje.

Jeg har begynte å gjøre meg noen tanker om hvordan jeg ønsker å ha det på lang sikt. Med mine 26 runder rundt solen er jeg enda såpass ung og med såpass lang tidshorisont at jeg kan ta på meg relativt høy risiko. Jeg ser for meg en fordeling omtrentlig slik:
 
Indeksfond/aksjefond
Halvparten av aksjekapitalen ønsker jeg å investere i indeksfond med lave kostnader som bare følger aksjemarkedet uten at jeg trenger å gjøre noe annet enn å la pengene jobbe i fred. Tanken er at dette er penger som i all overskuelig fremtid skal være investert (kall det gjerne pensjonsparing hvis du vil). Fordelingen av indeksfond er ikke endelig. Jeg valgte å ikke ha med et norsk indeksfond ettersom jeg ser for meg at eksponeringen mot Norge vil bli høy i aksje- og tradingporteføljen. Tidshorisont: 5-50 år
 
Aksjeportefølje
I aksjeporteføljen vil jeg velge ut en til to håndfull aksjer basert på ulike verdsettelsesmetoder. Mens jeg enda er ung kommer jeg nok til å hovedsaklig satse på spennende vekstaksjer i denne porteføljen, men vil forsøke å disverifisere over ulike bransjer. Tidshorisonten til de ulike investeringene kommer selvsagt helt an på hvordan de utvikler seg, men jeg ser for meg en tidshorisont på 1-10 år
 
Tradingportefølje
I tradingporteføljen min ønsker jeg å ha litt mer frihet. Dette vil rett og slett være hobbyporteføljen min. Med denne vil jeg hovedsaklig velge ut aksjer basert på teknisk analyse med en tidshoristont på rundt 3-18 mnd.
 
Hvordan har du fordelt din aksjeinvesteringer?
 

11 Comments

 1. Sparer også i indeksfond. 55% i global og resterende er fordelt på vekst, teknologi og litt i Norge. Ettersom jeg ikke driver med enkeltaksjer ennå så har jeg en liten andel i norskt indeksfond også. Fondene har vokst bra i år også.

  Å leve tilnærmet som student i den stilling du har er imponerende. Fler burde gjøre det. 🙂

 2. Høres ut som en fornuftig fordeling 🙂 Har spart litt i fond de siste par årene jeg også og det har jo gått knakanes bra. Men tok ut det meste i juni for å bygge på boligkapitalkontoen.

  Ja, det er sikkert mange som ville hatt stor nytte av det. Er mye lettere å fortsette levestandarden enn å kutte ned på den senere. Men skjønner at det kan være vanskelig å motstå å heve levestandarden etter fem magre år.

 3. Fornufitg valg av deg. Men det blir mer spennende for oss lesere nå som du kaster deg ut i aksjemarkedet igjen, å spare i bolig er ikke like interessant lesestoff (hvertfall for meg) 🙂

 4. Det blir nok mer spennende for meg også du. Å spare til bolig er veeeeeldig kjedelig. Eneste action er det ene minuttet i måneden jeg overfører penger fra lønnskonto til sparekonto 😉 Det som har gjort det ekstra kjedelig er at aksjemarkedet har gått så mye opp i løpet av tiden jeg har spart og jeg måtte stå på sidelinjen med mye kapital uten å kunne investere (For kort horisont til det er behov for pengene til at jeg var villig til å ta de inn i markedet).

 5. Skal du rebalensere porteføljen? Eller mener du at ny kapital fordeles med nevnte prosenter?

  Hvorfor vil du ha en overvekt av nordiske aksjer og vekstaksjer, altså gjennom indeksfond-allokeringen din.

 6. Hei Tomas,

  Jeg må bare først nevne at dette er en enkel litt skisse og ikke en fastsatt plan. Tanken er at ny kapital (etter at boligsparing er helt ferdig) skal brukes til å bygge opp en portefølje på sikt. Her lekte jeg meg litt med tanken på hvordan denne vil fordeles. Jeg tenker at ny kapital vil fordeles med at et fast beløp hver måned går til indeksfonddelen, mens resterende av sparekapitalen går til aksje og tradingporteføljen.

  Grunnen til at jeg ønsker å ha en andel i vekstaksjer er at jeg er veldig ung, har veldig lang horisont og har tro på at særlig BRIC-landene vil ha et større potensiale for vekst enn den globale økonomien generelt. Det er ikke akkurat noen dyp analyse bak dette. Nordiske aksjer er det jeg følger mest med på, derfor ble det også litt naturlig for meg å ha en liten andel her, men vurderer her om jeg skal gå for superfond for danmark og sverige her. Vi får se hvordan det blir når jeg først begynner byggingen.

  Ha en fin kveld 🙂

 7. Hei,

  Lurer litt. Først må jeg si at jeg ikke driver aksjehandel selv (foreløpig) men er nysgjerrig og har begynt å lese litt om det. Kan du si litt mer om hvorfor du ikke brukte boligsparemidlene i aksjeporteføljen, men sparte på vanlig bankkonto? Må du brå-kjøpe bolig? Er det så tregt å få omsatt aksjene når du vil ha ut kapitalen? Dette skjønte ikke jeg helt, men som sagt så har jeg ikke startet ennå, men har VPS konto både i Skandiabanken og Netfonds. 🙂
  Stig

 8. Heisann Stig 🙂

  Det kan jeg selvsagt. Dette handler rett og slett om risiko. Normalt vil aksjemarkedet svinge mye mer enn det har gjort nå de siste 5 årene. Aksjemarkedet kan fint falle 20% det ene året og stige 30% det andre året, mens den langsiktige forventede avkastningen sies å være 8-12%. Med 2 års horisont før pengene skal brukes ser jeg ingen grunn til å ta denne risikoen med pengene som er øremerket til bolig. Det er jo selvfølgelig lett å se i ettertid at det hadde lønnet seg å ha de i aksjemarkedet disse 2 årene, men det er altså langt ifra noen selvfølge. For alt vi vet stuper børsen i morgen slik det gjorde en oktober for 6 år siden (ikke at jeg tror det skjer med det første). Og nei, jeg er nok ikke i en situasjon hvor jeg MÅ kjøpe bolig, men jeg er i en situasjon hvor jeg ønsker å kjøpe meg bolig, så jeg kan slutte å subsidiere en annen sitt boliglån gjennom å leie og heller betale på min egen bolig og i samme slengen få mye høyere standard for det samme jeg betaler for å leie nå.

  Veldig spennende at du begynner å snuse på aksjer Stig! 🙂 Det er bare å ta kontakt hvis du skulle lure på noe underveis.

 9. Mange takk for svaret.
  Og ellers glemte jeg å takke for en flott blog med masse godt skrevet info.
  En fryd å lese alt her. 🙂

  Stig

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *