Starte aksjesparing når aksjemarkedet stuper!

Foto: Austin Distel / Unsplash

Er det en ting jeg angrer på da jeg startet med aksjeinteressen midt under finanskrisen, så var det at jeg ikke startet fast spareavtale for aksjesparing. Nå stuper aksjemarkedet igjen –  byr dette på en nye muligheter for dem som ikke har startet med aksjesparing enda?

Les også: Hvordan spare penger i aksjefond med Kron

Nå var det ikke slik at jeg hadde så mye penger da jeg startet med aksjer, jeg var jo tross alt student. Men det viktigste hadde vært å bare komme i gang med fast aksjesparing, om det så bare var snakk om noen hundrelapper i måneden. Det er tross alt når aksjemarkedet stuper det virkelig kan by på en fin inngangsbillett for dem som enda ikke har penger i aksjer. 

Istedet for å komme i gang med fast aksjesparing da de blodrøde overskriftene preget avisforsidene, så hang jeg meg opp i de korte men den gang STORE svingningene i aksjemarkedet. Jeg prøvde meg som hobbytrader og det med svært varierende hell. De første par årene etter finanskrisen ble jeg derfor hengende bak indeksene, mens jeg febrilsk prøvde å lære meg aksjetrading. I etterpåklokskapens ånd, så skulle jeg selvsagt ha opprettet en fast spareavtale i aksjefond den gang og heller sette aksjetradingen litt mer på si.

Les også: 10 lærdommer fra min første tid i aksjemarkedet

I ettertid, etter aksjemarkedet allerede hadde steget mye så startet jeg med fast aksjesparing i fond i tillegg til aksjetradingen. Dette har vært en god kombinasjon for meg de siste årene helt til jeg gikk mer eller mindre helt over til kontanter i påvente av et større fall i aksjemarkedet. Nå er vi inne i en tid med stor usikkerhet og mange fallende kurser, en perfekt tid for å se på å starte nye spareavtaler for aksjefond, både for min egen del, samboeren og for felles aksjesparing.

Den beste tiden, etter min mening, å starte med aksjesparing er nemlig når aksjemarkedene stuper. Da er det bare å plukke andeler i aksjefond hele veien ned til bunnen og hele veien opp igjen, du trenger ikke å vite nøyaktig når det snur når du sparer fast i spareavtale. 

Hvordan komme i gang med aksjesparing?

Å starte med aksjesparing er blitt veldig enkelt. Du trenger bare å velge hvor du ønsker å starte sparingen (Helst med lave forvaltningskostnader), hva du ønsker å investere i og hvor mye og vipps så er du i gang. Jeg har skrevet litt mer detaljert om dette her: Aksjefond og indeksfond – Hvordan velge, hvordan kjøpe og andre vanlige spørsmål om aksjefond

Hovedsaklig er det to retningen jeg kan anbefale deg, basert på hvor aktiv du ønsker å være i aksjeinvesteringene dine (Jeg bruker selv begge disse anbefalte tjenestene). 

  • Nettmegleren Nordnet – Nordnet er nordens største nettmegler. Her kan du aktivt velge i det som er norges største utvalg av aksjefond, indeksfond, sertifikater og annet. Her kan du også investere i enkeltaksjer. Men i en enkel spareavtale anbefaler jeg å velge ut et billig indeksfond (Se på forvaltningskostnadene før du setter opp spareavtalen)
  • Spareroboten KronDette er en såkalt sparerobot som basert på dine preferanser, din risikoprofil og tidshorisont kan lage en god spareavtale for deg med lave kostnader. Når du har begynt å spare i aksjer, vil du her få oppdateringer på hvordan aksjefondene dine utvikler seg og ikke minst nyheter som påvirker akkurat dine aksjeinvesteringer. Perfekt for deg som ønsker å følge med utviklingen av aksjefondene dine, men som ikke ønsker å sette deg så mye inn i alle de ulike aksjefondene som finnes der ute. (Også her anbefales Kron Indeks som har de laveste kostnadene). Les mer i mine erfaringer med Kron

Så hvis du er en av de heldige som ikke hadde aksjer de siste ukene, så kan tiden framover kanskje være din mulighet til å starte med aksjesparing!

Disclaimer: Dette er helt generelle råd i å starte med aksjesparing basert på at dette historisk sett har gitt best avkastning på lengre perspektiv. Vær oppmerksom og sett deg inn i risikoen det innebærer å investere i aksjer. Generelt vil jeg ikke anbefale å prøve å time aksjemarkedet og selv om aksjemarkedet har falt mye, så kan det likefullt fortsatt falle mye mer. Ikke invester penger du ikke har råd til å tape og ikke invester penger som du trenger de neste årene. Aksjesparing bør være for et langsiktig perspektiv.