1 Comment

Supertrader Jesse Livermore

Jesse Livermore (1877 – 1940) var en legendarisk trader, som mange mener er en av tidenes aller beste aksjespekulanter.  På det personlige plan slet Livermore med store problemer deler av livet, noe som endte med at han begikk selvmord. I aksjemarkedet hadde han både sine oppturer og nedturer, men han hadde en uvanlig evne til å komme sterkt tilbake etter store tap.

Da Livermore levde, fantes det ikke tusenvis av bøker om aksjemarkedet slik som i dag, så Livermore lærte seg å mestre markedet hovedsakelig gjennom prøving og feiling. Han så på tradingen som en heltidsjobb og tok jobben veldig alvorlig, noe som etter hvert resulterte i at han tilegnet seg svært gode kunnskaper om aksjemarkedet. På det meste er det anslått at han hadde en personlig formue på om lag 100 millioner dollar. Med dagens dollarverdi ville dette ha gjort han til mangemilliardær.

Også tradere i dag har mye å lære av Livermore. Her er noen av hans erfaringer og råd:

  • Skal man tjene store penger i markedet, må man følge hovedtrendene. Trade aldri imot markedet. Livermore var vel så gjerne “short” som “long”, avhengig av trendene i markedet.
  • Historien gjentar seg i aksjemarkedet. Dette skyldes at det stadig kommer nye aktører til, og disse vil begå de samme tabbene som aktører før dem.
  • For å unngå å tape mye penger, bør du alltid bruke stop-loss.
  • Livermore pleide kun å kjøpe noen få aksjer i første omgang. Dersom han så fikk bekreftet at hans antagelse om en positiv trend stemte, kjøpte han flere aksjer. På denne måten begrenset han også tapene dersom hans antagelser var feil.
  • Dersom du eier aksjer som har falt i verdi etter at du kjøpte dem, ikke kjøp flere aksjer i dette selskapet. Innrøm overfor deg selv at du har kjøpt en taperaksje.
  • Vær tålmodig og vent med å trade til det er gode tradingmuligheter. Kjemp imot trangen til alltid å være inne i markedet.
  • Ha alltid kapital tilgjengelig, i tilfelle ekstra gode tradingmuligheter skulle dukke opp.
  • Livermore brukte hele livet på å studere hvordan den menneskelige natur påvirket markedet, og anså kunnskaper på feltet som helt vesentlig for å bli en god trader.

Ønsker du å lære mer om Livermore, er det særlig to bøker du bør lese. Den første er Livermores egen bok How to trade in stocks. Dette er en kortfattet bok, men den gir et godt innblikk i Livermores tanker om markedet. Den andre boken er Reminiscences of a stock operator av Edwin Lefèvre, som er en skikkelig klassiker i tradingsjangeren. Denne boken er skrevet som en roman og er spennende lesning for alle som er interessert i trading. Det er også skrevet en rekke andre bøker om legenden Jesse Livermore.

Innlegget er skrevet av Vidde forfatteren bak Pengebloggen.

Les mer om personlig økonomi og selvutvikling: http://pengeblogg.bloggnorge.com/

1 Comment

  1. God artikkel! Jeg har lest Reminiscences of a stock operator flere ganger og det er en veldig interessant og lærerik bok, uavhengig av om du er kortsiktig eller langsiktig.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *