3 Comments

Tekniske signaler – Hvilke gir deg størst meravkastning ifølge forskning?

Det finnes et hav av ulike tekniske signaler og indikatorer i teknisk analyse. Hvilke gir deg størst meravkastning?

Les også: En veldig enkel investeringsstrategi basert på forskning på teknisk analyse

I det store utvalget av tekniske signaler kan det være lett å henge seg opp for mange eller å bruke dem galt. Noen tekniske signaler bruker du kanskje bare fordi du har lest om dem, men som egentlig ikke gir deg noen meravkastning.

I dette innlegget har jeg sett litt på forskningen til Investtech. Investtech er et selskap som tilbyr automatisert teknisk analyse basert på deres forskning på teknisk analyse.

Meravkastning for et utvalg tekniske signaler

Hvilke tekniske signaler gir størst meravkastning? Under finner du svaret, ihvertfall slik det har vært de siste 20 årene på de nordiske børsene.

I listen under finner du resultatet av studier på over 350 000 tekniske signaler over en 20 årsperiode. Meravkastningen vises som den gjennomsnittlige meravkastning i forhold til indeks i 3 måneder etter signalet ble utløst.

Legg merke til at det her også er store variasjoner mellom de ulike landene og mellom kort, mellomlang og lang horisont. Se mer detaljer på Investtech sine nettsider for forskning.

[supsystic-tables id=6]

Denne formasjonen bør du se etter

Av tabellen over er det særlig ett teknisk signal som lyser ut, nemlig hode-skulder-formasjonene.

I løpet av de 3 månedene etter et kjøp eller salgssignal er gitt fra en hode-skulder-formasjon har aksjene henholdsvis steget i snitt 10,6 % mer enn indeks  og fallt i snitt 7,7 % relativt til indeks.

tekniske signaler

Det kan med andre ord være veldig verdifullt å følge med på denne type tekniske formasjoner.

I grafen under kan du se den absolutte avkastningen gitt i perioden etter signalene er utløst:

Merkavkastning hode skulder formasjon

Les også: Dette hadde mine mest profitable aksjetrades til felles! – Se etter dette når du kjøper en aksje

Disste tekniske signalene er ikke slik du trodde

I tabellen dukker det også noe annet iøyefallende opp, nemlig tekniske signaler som gir motsatt resultat enn det teorien sier. Dette gjelder RSI og kortsiktige dobbelt bunner og topper.

RSI er en momentum indikator som teoretisk sett har blitt beskrevet slik at en aksje er overkjøpt når den bryter over 70 og gir dermed et salgssignal. Aksjen er oversolgt når den bryter under 30 og gir da et kjøpssignal. Men resultatet viser at det er omvendt og at dette heller kan brukes som en styrkeindikator. Brudd over 70 har gitt i snitt en meravkastning på 2,8 % de påfølgende 3 månedene og brudd under 30 har gitt i snitt et relativt fall på 3,3 %. Dette er lurt å være obs på om du bruker RSI i teknisk analyse.

Dobbeltbunner og -topper skal i teorien gi en indikasjon på at trenden er i ferd med å snu. Likevel viser disse resultatene det motsatte, særlig i det kortere bilde.

Hvordan bruke tekniske signaler i en aksjestrategi?

Å bygge opp en egen aksjestrategi er viktig for å lykkes, men hvordan skal du velge ut i havet av tekniske indikatorer?

Et godt sted å begynne er å se hva som faktisk fungerer. Les deg opp, rot deg gjennom forskningsresultater og gjør gjerne også din egen backtesting. Finn noen enkle kraftfulle indikatorer og hold deg til disse. Ikke bruk for mange indikatorer, dette kan fort gi en rotete strategi som gir blandede signaler og er vanskelig å håndtere i praksis.

3 Comments

 1. Hei!

  Har aldri brukt TA og har mest sannsynligvis ikke bruk for det, men jeg har hørt en del om det. Har både hørt at det er svada og at det er brukbart. Skal innrømme at jeg bare skumleste innlegget, men jeg kikket på listen fra studiet, noe som indikerer at dette ikke bare er tull. Regner med at du har gjort noe research på det, hva sier forskningen?

 2. Heisann Investorbloggen,

  Hyggelig at du stikker innom 🙂

  Ja, det er mange ulike meninger om teknisk analyse der ute. Men det er ikke til å komme foruten at det er mange tradere/daytrdere der ute som lever utelukkende av teknisk analyse og markedspsykologi. Og tallene over i forskningen til Investtech (Som dette innlegget baserer seg på) viser jo også tydelig at det ligger noe i dette.

  Teknisk analyse er ikke noe mer enn en analyse av markedspsykologien, altså tilbud/etterspørsel av en aksje. Istedet for å analyse regnskapet og gjøre opp sin subjektive mening om selskapet, så ser enn på markedets mening om aksjen som til syvende og sist er det som avgjør aksjekursen. Øker eller faller interessen for aksjen? Her vil en som regel kunne fange opp store endringer i et selskap leeeenge før det dukker opp i et kvartallregnskap og det er nok her noe av verdien i teknisk analyse ligger, særlig for mer kortsiktige tradere som vil utnytte markedspsykologien til sin fordel.

  Personlig bruker jeg enkelte fundamentale nøkkeltall for å filtrere ut potensielle aksjer, mens jeg lar teknisk analyse avgjøre når jeg skal kjøpe/selge en aksje.

  Det er mange tradere/daytradere som lever utelukkende av å trade basert på teknisk analyse. Så svada elle

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *