11 Comments

Anbefalte bøker for nybegynnere i aksjemarkedet

Å lese er som å tenke med en annens hode i stedet for sitt eget

Med disse ordene, skrevet på 1800-tallet, fanger den tyske filosofen Arthur Schopenhauer virkelig essensen i den kraftfulle ressursen bøkene er. For tenk litt over det; Hvor fantastisk er det ikke at du kan sette deg ned med en bok og erfare, lære og tenke det samme som en annen person fra et annet sted fra en annen tid? Hvor fantastisk er det ikke at du kan fylle en hylle med erfaringer og kunnskap fra et helt liv og rekke å oppleve dette gjennom bøkene på en promilledel av livet ditt?

 


Oppdatert: Bøkene anbefalt i dette innlegget er ikke lenger i salg. Istedet anbefales boken “Aksjer og aksjehandel – Hvordan lykkes på børsen” av Stig Mikalsen. Dette er den mest komplette norske boken skrevet for deg som er ny i aksjemarkedet. Boken tar deg helt fra det å åpne aksjekonto, kjøpe og selge aksjer til det å bygge opp din egen aksjestrategi. Anbefales på det varmeste!


*Affiliatelenke til Tanum.no


 

Se flere anbefalte bøker

Det er ikke til å komme foruten at bøker er en av de beste ressursene du har tilgjengelig når du skal heve kunnskapsnivået om et emne. Det er selvsagt ikke noe unntak om du har tenkt å lære deg mer om økonomi, finans og aksjer. Så fyll opp bokhyllen din, fyll opp hodet ditt, berik deg på all den kunnskapen som ligger gjemt i bøkene. Tenk med hodene til de som har den kunnskapen du søker.

Om jeg har gjort det klart nok nå, vil jeg gjerne presentere de første bøkene jeg har tenkt å anbefale på denne siden. Du har kanskje vært borti noen av dem? De har ihvertfall solgt godt her i Norge, noe som ikke overrasker med tanke på hvor få norske aksjebøker som finnes der ute. Beveger du deg over på engelske aksjebøker vil du finne et tilbud av en helt annen dimensjon, men om du er helt fersk med aksjer vil jeg anbefale deg å kjøpe norske bøker for å få med deg den norske terminologien og de norske forholdene for aksjer.

De to første bøkene er begge skrevet av Finn Øystein Bergh som er redaksjonssjef i Kapital. Han er siviløkonom fra Bedriftsøkonomisk institutt og har MBA fra University of Wisconsin-Madison. I tilegg har han hovedfag i både statsvitenskap og samfunssøkonomi fra UiO.

Aksjekolen – Finn Øystein Bergh

Aksjeskolen er en bok som burde ligge i alle bokhyller med eiere som har et snev av interesse, eller i det minste nyskjerrighet for aksjer. Boken gir et godt og oversiktlig bilde av aksjemarkedet og hvordan det hele henger sammen. Du får innblikk i blant annet verdivurdering av aksjer, teknisk analyse, porteføljeteori, opsjoner, gode råd og tips får du også med på kjøpet. Boken er svært lettlest og det kreves ingen forkunnskaper for å få noe ut av den. Den passer rett og slett til alle. I tilegg er den svært underholdende å lese, får du ikke mersmak av denne så er kanskje ikke aksjemarkedet noe for deg? Men da har du i det minste lært mer om aksjer. Boken er på ingen måte utfyllende eller komplett, lang derifra, sannsynligvis vil kunnskapstørsten øke. Vil du ha et springbrett ut i aksjemarkedet? Eller er du kanskje bare nyskjerrig? Da er denne boken skrevet for deg.

Økonomiskolen – Finn Øystein Bergh

Økonomiskolen er i samme stil som aksjeskolen. Boken har vært en bestselger helt siden den ble gjort om til bok fra en artikkelserie i Kapital. I 1991 vant den populærvitenskapelige prisen fra “Selskapet til Vitenskapenes Fremme”. Juryens dom: “Lettlest, men ikke lettvint”. En beskrivelse som passer veldig bra. For boken tar opp emner fra økonomifagene som i utgangspunktet kan være tungvidt å skjønne, men boken forklarer på en så lettlest og underholdende måte at alle vil få noe ut av å lese denne boken, selv siviløkonomene ifølge forfatteren selv. Selv mener jeg denne boken burde være et minimum av hva en burde ha av økonomikunnskaper. Boken tar for seg følgende temaer: Forrentning, Bedrifstøkonomi, Regnskap, Finans, Markedsøkonomi og Samfunnsøkonomi.

Den siste boken er skrevet av Ole Thoresen som er siviløkonom fra NHH i Bergen, med bred erfaring innenfor finans. Han har blant annet jobbet i DnB NOR Markets, Handelsbanken Markets, Banco Santander i Spania og KPMG i London. På det nåværende tidspunkt er han Director i Thoresen Limited et London-basert konsulentselskap som gir råd til selskaper om finansstrategi, investeringsanalyser, verdsettelse av eiendeler og selskaper med mer. Han står også bak boken “Verdsettelse av aksjer“.

Markedspsykologi – Ole Thoresen

Denne boken tar steget videre fra det helt elementære. Den gir deg et innblikk i hva markedspsykologi er og hvordan det påvirker kursene. Markedspsykologi må aldri undervurderes og så lenge det er mennesker som kjøper og selger i markedet vil den alltid være der. Du kan enten ignorere den og la deg rive med eller du kan utnytte markedspsykologien til din fordel. I boken får vi møte syv fiktive personer med svært forskjellige investeringsstrategier. Strategiene blir testet mot ulike investeringscaser og opp mot hverandre. Boken er skrevet på en lettlest og underholdende måte og søker etter at du som leser skal gjøre deg opp noen tanker om hvilke investeringsstil som passer deg best.

Har du lest bøker om økonomi, aksjer og aksjermarkedet? I så fall hvilke har du lest? Om du har lest flere, hvilke fikk du mest nytte av?

11 Comments

 1. “Aksjeskolen” kjøpte jeg for ei stund siden, men har dessverre ikke hatt tid til å begynne med den ennå. Jeg sparer i aksjefond, og har lekt litt med ideen om å bevege meg over i aksjemarkedet “på egen hånd” etter hvert. Det skal i alle fall bli spennende å lese denne boka!

  Dette virker som en spennende blogg forresten 😉 keep it up!

 2. ja, Aksjeskolen er en god bok å begynne med 🙂 Det var den første boken jeg kjøpte Jeg skal innrømme at det tok veldig lang tid før jeg leste den ferdig, ikke fordi den ikke var interessant, tvert imot, jeg fant så mye i den som jeg ble mer nyskjerrig på at jeg endte opp med å stoppe hver sikkert hver 5 side for å lese mer om emnet. Det er sånn en nybergynnerbok bør være, en som sluker deg inn og gjør deg nyskjerrig og interessert 😉

  Takk for hyggelige ord Magnus 🙂 Setter pris på det.

 3. Tre gode startbøker det der 🙂

  Min personlige favorittbok om aksjemarkedet er “How I made $ 2.000.000 in the stock market”
  av Nicolas Darvas. Veldig godt skrevet, og selv om den er kortfattet, inneholder den svært mye nyttig informasjon.

  På norsk er “Aksjekjøp og daytrading” av Oddmund Grøtte også bra. Men man bør lese de tre du foreslår før man prøver seg på denne, for dette er en noe tyngre bok (både i innhold og i antall gram 😉 ).

 4. Vidde, jeg blir nesten litt skremt her jeg 😉 Det er uten tvil min favorittbok også. Har lest den 4 ganger nå. En herlig bok rett og slett, inspirerende. Regner med du har lest “The Anatomy of success” av Darvas også da?

  “Aksjekjøp og daytrading” er faktisk neste bok jeg har tenkt å anbefale 🙂 Jeg prøver å bygge opp anbefalingene etter en rekkefølge etter vanskelighetsgrad, og er enig med deg i at en bør kanskje lese disse tre (eller ihvertfall aksjeskolen) før en begynner på denne.

 5. “The anatomy of success” har jeg ikke lest ennå. Faktisk ikke så lenge siden jeg hørte om den. Men den står på lista mi over bøker jeg skal kjøpe, så regner med å ha den i hus om ikke så alt for lenge. Wall Street: The other Las Vegas av samme forfatter er også bra. Danseren Darvas var flink til å skrive 🙂

 6. Hehe, det tok altså over 2 år før noen la merke til skrivefeilen i overskriften. Takk skal du ha Tommy 😉 Er ikke bare bare å være ung bergenser.

 7. Aksjeskolen er kul umulig å få tak i. Ingen har den til salgs lenger. Enten utsolgt eller bare tatt av markedet. Noen som vil selge sin brukte? 😉 Hvorfor kan ikke bare alle bøker gjøres elektronisk….da går man i hvert fall ikke tom 😛

 8. Heisann,

  Takk for at du sa ifra. Det var kjedelig å høre at denne ikke lenger er tilgjengelig i bokhandelen :/ Her ville jeg forsøkt biblioteket, har sett den på flere bibliotek.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *