1 Comment

Unngå impulshandling av aksjer basert på informasjonsstøy

Foto: © Robert Lerich | Dreamstime.com
Foto: © Robert Lerich | Dreamstime.com

Å følge med i aksjemarkedet kan til tider oppleves som overveldende. Hvis du ikke har en solid strategi å støtte deg til kan du fort havne i fellen med å impulshandle aksjer basert på informasjonsstøy.

Les også: Å ha en enkel aksjestrategi kan spare deg for tid, tabber og informasjonsoverdose!

Å investere basert på informasjonsstøy er ingen lur strategi

Som nybegynner med aksjehandel kan det være overveldende å skulle prøve å følge med på aksjemarkedet. Jeg husker selv hvordan dette var. Jo mer informasjon jeg søkte, jo større ble også omfanget og jeg oppdaget stadig nye kilder jeg “burde” følge med på som kunne påvirke aksjene min. Jeg fulgte meg på alle finansavisene på nett og papir, jeg fulgte på utenlandske nettaviser og forum. Jeg fulgte oljepriser, gullpriser, kvartalsrapportering, hva aksjefondsforvalterne gjorde og til og med aksjetips. Jeg hadde rett og slett fått det for meg at jo mer informasjon jeg hadde, jo bedre investeringer ville jeg gjøre, men faktum var at jeg fortsatt var i aksjemarkedet uten mål og mening, og uten en strategi.

Det er litt som å gå gjennom en stor folkemengde og alle står og roper og skriker ut diverse informasjon og meninger om aksjemarkedet, for så å prøve å ta en beslutning basert på det.

Uten en aksjestrategi, ville den aktuelle informasjonen jeg hadde i øyeblikket være avgjørende for om jeg skulle kjøpe eller selge en aksje. Ikke akkurat en lur strategi (og ikke akkurat en strategi i det hele tatt). Noe informasjon ville tilsi at jeg burde selge, mens annen informasjon tilsa at jeg burde kjøpe. Problemet med dette var at jeg den ene uken kunne lese noe som var veldig positivt for et selskap og velge å kjøpe, mens den neste uken kunne jeg kommer over noe informasjon (ikke nødvendigvis ny informasjon for markedet) som var negativt selskapet og dermed ble jeg nervøs og solgte. Det er litt som å gå gjennom en stor folkemengde og alle står og roper og skriker ut diverse informasjon og meninger om aksjemarkedet, for så å prøve å ta en beslutning basert på det.

Jeg fant heldigvis fort ut at dette var en dårlig fremgangsmåte som kunne minne mer om impulsshopping enn noe annet. Jeg innså fort at jeg aldri kunne få med meg alt som var å få med seg om aksjen, og at det alltid ville være positive og negative aspekter og nyheter rundt et selskap. Men kanskje viktigst av alt, jeg lærte meg at jeg måtte bygge en aksjestrategi slik at jeg baserte investeringene på noen få enkle parametre. Kontinuitet slår impulsivitet i aksjemarkedet.

Kontinuitet slår impulsivitet i aksjemarkedet.

 

Du vil alltid finne informasjon som støtter ditt synspunkt

En annen viktig ting å ta hensyn til når du følger meg på aksjemarkedet og tar til deg informasjon er å vite at du (jeg og alle andre) ikke vil greie å ta til deg informasjonen 100% nøytralt. Dette ligger i vår psykologiske natur hvor vi alltid vil søke etter informasjon som støtter vårt eget syn. Hvis du har et positivt syn på en aksje, så vil du legge særlig merke til nyheter og informasjon som støtter ditt positive syn, mens negativ informasjon vektlegges mindre. Dette er typisk for dette fenomenet som kalles å “forelske seg i en aksje”. Dette er nok en grunn til å ha en så spesifikk investeringsstrategi som mulig, slik at du kan luke ut deg og din psyokologi så godt du kan.

 

Tilpass og definer informasjonsgrunnlaget for din aksjestrategi

En annen ting jeg lærte etterhvert som jeg bygget meg opp en aksjestrategi var at jeg måtte tilpasse informasjonen og hyppigheten av den etter strategien jeg ønsket å handle etter. Det var ikke sjelden på den tiden som helt ny i aksjemarkedet at jeg kunne ta meg selv i å kjøpe basert på en langsiktig fundamental analyse og selge basert på en veldig kortsiktig teknisk indikator. Jeg lot kortsiktig informasjon ødelegge for den langsiktige strategien.

Det finnes mange måter å investere og trade i aksjemarkedet, men uansett om du er en kortsiktig trader, langsiktig investor eller noe i mellom så er det viktig at informasjonen du tar til deg er tilpasset den strategien du har og ikke lar deg påvirke av annen informasjon enn det strategien din tilsier. Er du en langsiktig investorer som baserer deg på fundamental analyse, så kan du ikke plutselig handle basert på noen tekniske indikatorer og omvendt og er du en langsiktig investor er det kanskje heller ikke lurt å sitte å oppdatere kursene hver dag. Tilpass og definer hvilke type informasjon som skal være grunnlag for din aksjestrategi. Du må gjerne lese alle mulige andre nyheter også.

Hvordan følger du med på aksjemarkedet?

Hvordan følger du med på aksjemarkedet?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Hvor nøye følger du aksjemarkedet?

Se resultat

Loading ... Loading ...

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *