1 Comment

Unngå nybegynnertabbene

I en artikkel i Dine Penger gir investeringscoach Magne Solberg deg råd om hvordan du kan unngå de vangliste nybegynnertabbene i aksjemarkedet.

-Det aller viktigste er at du før du går inn på børsen bestemmer deg for hvilken type investor du vil være. Investerer du på kortsiktig eller langsiktig basis? sier Magne Solberg til Dine Penger.

Her kan jeg ikke gjøre annet enn å si meg helt enig med Solberg. I begynnelsen er det gjerne mange som sliter litt med å finne hva målet skal være og ikke minst hvilke fremgangsmåte en skal bruke i aksjemarkedet. Jeg har selv vært der og jeg vet hvor lett det er å tape penger uten en konkret plan eller tidshorisont. F. eks er det veldig lett for å bli kortsiktig når en har en liten gevinst, selv om investeringen i utgangspunktet var ment å være langsiktig. Det viktigste her er at du skriver ned en konkret plan og holder deg til den. Les mer i Investor, trader eller noe i mellom?

Videre sier Solberg, “Grunnen til at de fleste taper, er at de taper mer på sine taperaksjer enn de tjener på sine vinneraksjer“. Og her kan vel de aller fleste som en gang har vært ny i aksjemarkedet kjenne seg igjen. Kanskje har du litt erfaring med akjer og likevel gjør denne feilen? Du er ihvertfall ikke alene. Det er rett og slett mennesket i oss som får oss til å gjøre denne tabben. Det føles naturlig å ville sikre gevinst og det føles naturlig å unngå å selge med tap. Det er altså naturlig å frykte å tape gevinsten og å håpe at tapet snur til pluss. Men det burde være omvendt, du bør frykte at tapet blir større og håpe det samme for gevinstene dine. Dette er investerings- og tradingregel nummer 1 for veldig mange av de store investorene og traderne i verden. Selg unna tap og ri på vinnerne. Du kan lese mer om første gang jeg oppdaget denne nybegynnerfeilen i innlegget: I aksjemarkedet uten mål og mening.

Magne Solberg kommer i tilegg med 3 råd til den kortsiktige og den langsiktige investoren. Les mer på Dine Sider.

1 Comment

  1. Egentlig er det bare halve regelen “selg taperne og ri på vinnerne” som er nødvendig for å gjøre det bra i aksjemarkedet, nemlig det med å selge taperne. Klarer man det, vil man sitte kun med vinneraksjer, og disse passer seg selv, helt til de selv blir tapere 😉

    Men akk, vi simple mennesker, klarer ofte ikke å følge en halv regel en gang 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *