Vær din egen saueflokk i aksjemarkedet

Foto: © Dmitry Pichugin | Dreamstime

I innlegget “Du blir ikke rik av aksjetips” kunne du lese noen av mine tanker om det å investere basert på aksjetips. Bloomberg gjorde i 2009 en undersøkelse som viser hvordan det ville gått om du fulgte analytikernes anbefalinger. Jeg kan allerede avsløre at du ikke hadde blitt rik.

Bloomberg undersøkte hvordan analytikernes favorittaksjer gjorde det i forhold til aksjene som analytikerne anbefalte minst i perioden fra mars 2009 til år 2011. Resultatet var at de amerikanske analytikernes favorittaksjer steg med 73 % i perioden, mens aksjene de likte minst hadde steget hele 165 %. Analytikernes anbefalinger gjorde det dessuten langt verre enn S&P 500-indeksen, som klatret 88 % i perioden.

Les også: Analysts Prove Hazardous as Contrarian Stocks Surge (Bloomberg)

Hvorfor er ikke dette overraskende? For det første har jeg sett en lignende undersøkelse fra 80-tallet som gav samme resultat, for det andre er dette for meg mer eller mindre logisk. En analytiker er bare et menneske, eller i dette tilfellet, en sau. De liker seg i flokk som alle andre. Hvorfor være annerledes og ta feil og fremstå som en kjip sau, når du kan følge flokken og ta feil sammen med dem? Da er du fremdeles med i det gode selskap, du er fremdeles omgitt av ull fra alle kanter i den varme gode flokken. Ingen trenger å bli slaktet. Det er nettopp denne gruppementaliteten Kevin St. Pierre i meglerhuset Sanford C. Bernstein peker på når han forsøker å forklare resultatet av undersøkelsen. Han sier følgende: Gjennom 2009 og 2010 var det veldig lett og trygt å være negativ til finansaksjer. Det var ifølge ham fallende kniver overalt, ingen ville forsøke å ta tak i dem, ingen ville bli slaktet, ihvertfall ikke alene.

Hvorfor være annerledes og ta feil og fremstå som en kjip sau, når du kan følge flokken og ta feil sammen med dem? Da er du fremdeles med i det gode selskap, du er fremdeles omgitt av ull fra alle kanter i den varme gode flokken. Ingen trenger å bli slaktet.

Sammen med gruppementaliteten er det et annet aspekt som også gjør at dette resultatet ikke kommer som noen stor overraskelse, nemlig en av grunnreglene for smarte investeringer. Når alle er positive så bør en selge, når alle er negative? Jo, helt riktig, da bør en kjøpe. Så hva når 10 av 10 analytikere anbefaler kjøp av en aksje? Er det da et godt kjøp? Kan det da være en høy oppside? Ikke ifølge forvalteren Don Wordell som ikke kan forestille seg at en aksje hvor 15 av 15 analytikere anbefaler kjøp har mye meravkastning igjen. Og jeg er selvsagt helt enig med Wordell. Om alle er positive til en aksje hva er det eneste mulige neste utfallet annet enn at de fortsetter å være positive? Jo at en blir negativ. Sannsynligvis er det da bjellesauen som ikke liker beitet og synes gresset ser grønnere ut på andres siden. Flokken følger etter.

I år 2010 steg enkeltaksjene med flest kjøpsanbefalinger 8,7 %, altså betydelig lavere enn markedet som steg 13 % på samme tid. Kanskje enda mer interessant er det at de aksjene som var minst likt steg hele 20 %. Hans Thrane-Nielsen, leder for norske aksjer i Storebrand Kapitalforvaltning kommenterer resultatet på følgende måte til Finansavisen: De beste investeringene våre har vi historisk gjort når vi er mest uenig med analytikerkonsensus.  Kanskje det er dette som er grunnen til den store suksessen til SKAGEN Fondene som leter etter nettopp upopulære, undervurderte og underanalyserte selskaper?

Så hva bør en liten sau som deg og meg gjøre? Vel, du bør prøve å finne dine egne beiteområder, der hvor flokken enda ikke har vært, der hvor gresset fremdeles er grønt og friskt. Det er selvsagt ikke enkelt for en enslig og uerfaren liten sau å finne veien til de store flotte beiteområdene, men en lærer så lenge en beiter. Du vil jo lære ikke sant? Hvis det er slik at du ikke ønsker å lære, men bare vil ha avkastning på pengene dine, ja så har du i det minste lært i dag at å følge analytikerne ikke er veien å gå.

Vær din egen saueflokk!


Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *