Valutahandel – handle med «Smart Money»

Dette er et gjesteinnlegget skrevet av Håkon Fuglaas, en ung mann som har gjort det skarpt på valutatrading. Allerede som 19-åring fikk Håkon viet stor plass i selveste Dagens Næringsliv.

Takk til Aksjebloggen for at jeg får skrive et innlegg. Jeg driver selskapet K2 Trading AS som spesialiserer seg på valutahandel og har tidligere erfaring som valutamegler og er en aktiv valutatrader i dag.

I dette innlegget vil jeg gi deg en rask introduksjon til en indikator jeg tror du vil kunne få fantastisk utbytte av, dersom du driver med valutahandel. Indikatoren lar deg handle med «smart money» og er helt gratis.

COT indikatoren

Commitment of Traders (COT) indikatoren er etter min erfaring, svært lite brukt av tradere, men et utrolig kraftig verktøy.

Den baserer seg på rapporter som utgis av Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i USA hver fredag. Hensikten med rapportene er å overvåke futures markedet og forebygge markedsmanipulasjon.Den viser hvordan ulike aktører er posisjonert i futures markedene.

Rapporten kan hentes her, og vil se slik ut for f.eks. Euroen:  

   Bilde1

Her ser du tre grupper; Non-Commercials (ikke-kommersielle), Commercials (Kommersielle) og Non-Reportable Positions (Vanlige tradere). Sistnevnte ser vi bort i fra, siden volumene er så små.

De ikke-kommersielle er vanligvis hedge fond, store tradere og investeringsbanker. De handler kun for økonomisk gevinst og er dermed påvirket av følelser som grådighet og frykt. Den store majoriteten av disse vil tape på sikt.

De kommersielle er store selskaper som benytter valutamarkedet for hedgeing (valutasikring) om de driver med internasjonal handel.

Om f.eks. Apple skal kjøpe produkter fra Europa, vil vekslingskursen mellom Euro og Dollar (EURUSD) være en risiko, om de ikke bruker en hedge.

De har ofte en god formening om hva som er riktig verdi for en valuta og er som sagt, ikke påvirket av psykologi i den grad som de ikke-kommersielle.

Hvordan bruker jeg COT?

Jeg bruker nettstedet COTBase.com for å få et raskt overblikk over dataene. Skal du manuelt lese rapportene, vil det ta mye tid, så jeg anbefaler å benytte COTBase.

Det som gjør disse rapportene så interessant, er at når de oppstår store forskjeller mellom de to gruppene, altså kommersielle er enten kraftig long eller short, mens de ikke-kommersielle ligger helt motsatt, har de kommersielle nesten alltid rett.

Ta et nylig eksempel med Japanske Yen:

Bilde2

Her har jeg markert med svarte streker hvor det oppstår store forskjeller mellom de to gruppene. Den røde linjen representer de kommersielle, mens den grønne representer de ikke-kommersielle.

Hver gang det oppstår en stor forskjell, har de kommersielle rett og Japanske Yen beveger seg i deres favør.

Et annet nylig eksempel med Sveitsiske franc:

Bilde3

Som du ser, har de kommersielle rett hver gang det oppstår en stor forskjell.

Så, hvordan bruker du denne informasjonen?

Du burde ikke handle utelukkende basert på informasjonen fra kun én valuta, men kombinere to par. Altså, om f.eks. det er en stor forskjell mellom gruppene i Euroen og Japanske Yen, skal du se på valutakrysset EURJPY.

Vi har nylig hatt en betydelig nedgang i CADJPY:

Bilde4

La oss nå se på hvordan COT dataene så ut:

Kanadisk dollar:

Bilde5

Japanske Yen:

Bilde6

Når CADJPY falt, lå de kommersielle i praksis kraftig short, mens de ikke-kommersielle lå kraftig long. De kommersielle hadde rett igjen, og markedet bevegde seg i deres favør.

Mange benytter et Excel ark for å holde oversikt over alle valutakryssene. Du kan da regne ut hvilke kryss som har størst divergens. Vanligvis anser vi en divergens over 10 som svært bra.

Unngå daytrading

Daytrading er bare tull etter min mening, spesielt når det gjelder valutahandel. Valutamarkedet er påvirket av «støy» i mye større grad en andre markeder.

Denne indikatoren vil ikke fungere dersom du handler kortsiktig.

For en mer grundigere forklaring av indikatoren, kan jeg anbefale denne videoen.

Oppsummert:

  • Bruk indikatoren i samråd med teknisk analyse
  • Ingenting fungerer 100% i trading, COT er intet unntak
  • Se etter divergens over 10 mellom to valutaer
  • Unngå daytrading

Dette var en kjapp introduksjon til COT indikatoren. Håper du likte innlegget, og gjerne ta kontakt med meg om du har noen spørsmål om COT eller valutahandel.

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *