2 Comments

Hvordan valutakurser kan legge en demper på avkastningen

Noen ganger, mens aksjekursen kryper sakte, men sikkert oppover grafen, kan avkastningen stå i null. Her er hvorfor du må ta valutakurser med i betraktningen.

Stort sett handler jeg aksjer på de nordiske børsene, et stort nok tradingunivers til å finne gode tradingkandidater og samtidig lite nok til å holde en viss oversikt. Men dette gir meg samtidig en ekstra risiko i forhold til valutakurser. Vanligvis er ikke svingningene i valutakurser store nok til at jeg bryr meg særlig om dem, men av og til gjør de utslag i avkastningen.

Den siste måneden har jeg sett noen eksempler på hvordan valutakursene gir utslag på avkastningen. En svensk aksje jeg har i porteføljen har steget rundt 4% den siste måneden, likevel lyser rødtallet mot meg avkastning = -0,89 %.

Når jeg sjekket ut den svenske valutakursen, er det ganske tydelig hvorfor. Slik hadde den nemlig utviklet seg den siste måneden:

valuta kurser

Innlegget er laget i samarbeid med Valuta-kurser.no

En metode for å sikre seg mot bevegelser i valutakursen er å belåne tilsvarende beløp i valutaen når du handler aksjer. Da betaler du selvsagt renter, som kanskje kan være en liten pris på betale for å unngå støyen med bevegelser i valutakurser og kunne konsentrere seg om aksjekursene?

Personlig kommer jeg nok fortsatt til å bry meg lite om valutakursene, annet enn å være bevisst på dem. I det lange løp så svinger de stort sett rundt det sammeområdet og vil i perioder gi meg en boost i avkastningen, mens den i andre perioder vil legge en demper på avkastningen. Det kan jeg fint leve med.

Valutakonto for å unngå høy valutaspread

Et annet aspekt å være obs på når du handler aksjer på utenlandske børser med en norsk konto er at nettmegleren tar seg betalt en god spread  for å gjøre vekslingsjobben for deg. 

I skrivende stund tar min nettmegler, Nordnet 0,5 % spread for veksling. Dermed går jeg umiddelbart litt i minus når jeg handler i utenlandske aksjer. Hvis du bruker valutakonto og veksler selv får du dette for 0,15 %. Dermed kan det lønne seg å bruke valutakonto og veksle selv hvis du handler mye i utenlandske aksjer. Dette er noe jeg nok kommer til å gjøre, MEEEEN, jeg må nok vente litt før denne blir tilgjengelig på Aksjesparekonto (ASK), skal vi tro sjefen selv:

Vi jobber med å lansere aksjekreditt på aksjesparekonto, og har samtidig oppdaget visse tekniske utfordringer tilknyttet valutakonti. Vi kan derfor i en periode, før vi får løst problemet, ikke tilby valutakonto på aksjesparekontoen. Sorry for det – vi jobber med å få på plass mulighet for valutakonto igjen så snart som mulig.

2 Comments

  1. Grei ting å ha i bakhodet, en ting man kan tenke litt over er vel om denne aksjen du vil investere i kommer til å ha en positivt eller negativt korrelasjon med valutaen i landet. Hvis alt det de tjener og eier er i lokal valuta, kan man anta at det vil være en positiv korrelasjon. Men hvis de har mye kostnader i lokal valuta og de har inntekter i utenlandske valuta, da vil jo en svekket lokal valuta få en dempet effekt siden selskapet vil også få lavere kostnader sett i forhold til inntektene, så det er lite trolig at kursen vil falle med valutaen.

    Tror ikke dette skal være en grunn til å frykte å investere i utlandet. Jeg lurer egentlig mer på hva du tenker om dette med “home market bias”? Det at vi pleier å investere mest i vårt eget market (typ på Oslo børs, eller utleiebolig i samme område som der du bor) .
    Og også det å investere i samme bransje som man jobber i?

  2. Gode innspill her 🙂 Men ja absolutt ingen grunn til å frykte utlandet. Tror nok mange kunne hatt fordel av å løfte blikket litt utenfor sin egen boble. Det kan selvsagt ha noen fordeler med å investere i en bransje man kjenner ekstra godt, men min tanke er her at jeg allerede er i veldig stor overvekt i min bransje ved at jeg har jobben min her. Går det dårlig i min bransje eller norges økononomi generelt, så faller ikke bare aksjene mine, men inntekten min står da også i fare.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *