6 Comments

Vinnerne vs. Taperne – En oppsummering

I sommer utførte jeg et uhøytidlig lite eksperiment hvor jeg testet en portefølje av aksjene som hadde falt mest en uke mot aksjene som hadde steget mest en uke gjennom 10 uker. Her kommer en noe forsinket oppsummering av papirtradingeksperimentet.

Målet med eksperimentet var å se hvordan en portefølje bestående av ukens taperaksjer ville gjøre det mot en portefølje bestående av en ukes vinneraksjer. Dette ble utført ved å starte med 100 000 fiktive kroner for hver av porteføljene for så å velge ut 4 av ukens tapere og vinnere i hver sin portefølje. Aksjene i en portefølje ble alltid likt fordelt. Aksjene ble holdt i en uke før de ble byttet ut med den aktuelle ukens vinnere og tapere. Det ble gjort eksperiment både meg og uten stop-loss på 10% (Dvs. aksjen selges om faller mer enn 10%). Det ble gjort noen krav til aksjene om blant annet at omsetningen i aksjen måtte være på et fornuftig nivå (over 200 000 kr siste dag).  Du finner alle innleggene om eksperimentet her.

Resultatet var et overraskende stort avvik mellom vinnerne og taperne. I løpet av de 10 ukene eksperimentet pågikk var det veldig vinglete på Oslo Børs og verden forøvrig. Hovedindeksen endte til slutt  ned 3,14 %. Vinnerne gjorde det betraktelig dårligere og falt med hele 34 % i løpet av perioden (31,7 % med stop-loss). Men her kommer den store overraskelsen (ihvertfall for de som ikke fulgte eksperimentet), taperaksjene endte opp hele 25 %, og taperaksjene med stop-loss endte opp fantastiske 40,4 %. Altså en helt vannvittig forskjell mellom taperporteføljene og vinnerporteføljene. Den beste porteføljen, altså taperne med stop-loss hadde altså en meravkastning på hele 74,4 % i forhold til den dårligste porteføljen, vinnerne uten stop-loss. Utviklingen i kapital ser du i grafen nedenfor (Artikkelen fortsetter under grafen)


Last ned excelfilen for å se eksperimentet i sin helhet

Noen interessante observasjoner fra tallmaterialet:

 • Taperporteføljen med og uten stop-loss hadde en gjennomsnittlig ukentlig avkastning på henholdsvis 3,69 % og 2,64 %.
 • Vinnerporteføljen med og uten stop-loss hadde en gjennomsnittlig ukentlig avkastning på heholdsvis -3,69 % og -4,02 %.
 • Aksjene som ble tatt inn i vinnerporteføljen hadde steget i gjennomsnitt 18,31 % uken før de ble tatt inn og falt i gjennomsnitt med 3,96 % den påfølgende uken.
 • Aksjene som ble tatt inn i taperporteføljen hadde falt i gjennomsnitt 17,46 % uken før de ble tatt inn og steg i gjennomsnitt 2,64 % den påfølgende uken.
 • Aksjen som steg mest før den ble tatt inn i vinnerporteføljen hadde steget hele 81,1 % og falt 15,9 % den påfølgende uken (Electromagnetic Geoservices uke 2).
 • Aksjen som falt mest før den ble tatt inn i taperporteføljen hadde falt hele 61,8 % før den ble tatt inn og steg 33,3 % den påfølgende uken (Green Reefers uke 4).
 • 42,5 % av aksjene som ble tatt inn i taperporteføljen gav positiv avkastning i gjennomsnitt 15,5 %, mens 57,5 % enten gav null eller negativ avkastning i gjennomsnitt -7,18 % .
 • Av aksjene som ble tatt inn i vinnerporteføljen derimot så var det kun 20 % som gav positiv avkastning i gjennomsnitt 2,51 %, mens 80 % gav null eller negativ avkastning i gjennomsnitt 5,39 %.
 • Panoro Energy var den aksjen som desidert var med flest uker med sine 8 av 10 uker inne i en av porteføljene.
 • Den største positive bidragsyteren for noen av porteføljene var Interoil Exploration and Production som etter å ha falt hele 33,2 % en uke ble tatt inn i taperporteføljen og steg med 54 %.

Fra tallene over ser vi blant annet hvor stor påvirkning stop-loss har, særlig på taperporteføljen. Stop-loss gir en meravkastning for taperporteføljen på hele 15,4 % i forhold til taperporteføljen uten stop-loss. For vinnerporteføljen er denne forskjellen bare 2,3 %. Vi ser også at selv om kun 42,5 % av aksjene i taperporteføljen gir en positiv avkastning så er den gjennomsnittlige avkastningen for disse så stor (15,5 %) at de overstiger alle de negative bidragsyterne. Det er altså få aksjer i taperporteføljen som bidrar til mye av avkastningen. Her er jo Interoil Exploration and Production et godt eksempel.

Dette eksperimentet har vært veldig interessant å gjennomføre, og det er jo fristende å kommed med en konklusjon om at en kanskje bør begynne å snuse litt på ukens tapere. Men det er mange svakheter med dette eksperimentet som jeg mener er veldig viktige å ta med:

 • Tallmaterialet er lavt. Eksperimentet gikk bare over 10 uker og kan ikke kalles en grundig undersøkelse. Eksperimentet ble også gjort over en veldig volatil periode hvor aksjene svingte mye på kort tid, noe som kan ha vært en stor fordel for dette eksperimentet.
 • Aksjene ble kjøpt/solgt til fredagens sluttkurs. Hvor realistisk det er å oppnå denne kursen er vanskelig å avgjøre.
 • Stop-loss ble kun beregnet ut ifra fredagens sluttkurs. Hvis denne var under 10% så ble det antatt at aksjen ble solgt 10% under kjøpskurs i løpet av uken. I realiteten kan flere av aksjene for eksempel ha falt over 10% i løpet av uken for så å stige igjen mot fredagen og dermed ikke utløst stop-lossen i dette eksperimentet. Men ser vi bort i fra stop-loss så er realiteten fortsatt en stor meravkastning for taperne i forhold til vinnerne.
 • Kurtasjekostnader ble ikke tatt med i eksperimentet, dette ser jeg på som mindre relevant ettersom forsøket gikk ut på å finne forskjellen mellom vinnerne og taperne. Begge porteføljene vil ha like mye kurtasje. 

Alt i alt var dette et spennende eksperiment med et svært overraskende resultat. Selv om taperne knuste vinnerne og gav en fantastisk avkastning over perioden på 10 uker, så vil jeg ikke anbefale noe å løpe å kjøpe taperaksjene hver uke. Det er mye tilfeldigheter inne i bildet og aksjemarkedet var inne i en volatil periode som var svært gunstig for taperaksjene i dette eksperimentet. I tilegg er aksjene som havner på taper og vinnerlistene ofte såkalte pennystocks som normalt er veldig volatile og risikable, selv om jeg forsøkte å ta bort noen av disse. Dette er nok ikke det siste papirtradingeksperimentet jeg kommer til å ha på Aksjebloggen. Jeg har allerede noen idéer til fremtidige eksperimenter, men vil gjerne også høre om du har noen forslag som du vil at jeg skal teste ut, legg igjen i kommentarfeltet.

Last ned excelfilen for å se eksperimentet i sin helhet

6 Comments

 1. Morsomt ekspriment dette. Selfølgelig vil det være tilfeldigheter som spiller inn, men synes det er interessant at “taperne” gjør det såppas mye bedre enn “vinnerne”. Godt innlegg!

 2. Ja, det var et morsomt lite eksperiment med noen facinerende resultater. Hadde ikke trodd at forskjellen skulle være så stor. Men satser nok på å gjøre det igjen under litt andre markedsforhold. Få testet flere ganger 🙂

 3. Jo, takk Stbab! 🙂 Og joda, det ligger jo en god del tid og krefter brukt bak dette her, men det føles ikke som arbeid når det er så interessant 😉

 4. Hm. Dette var interessant lesning. Gjorde selv en lignende “grundig” undersøkelse av hvor stort avvik man må kunne påregne på kurs kjøp av de aksjene som selges og kjøpes av Delphi sine råd i Dine Penger. Det tok tid, men det var j…. moro og spennende også å se resultatet :-). Resultatet her var spennende og litt uventet da jeg selv har lest at man skal “ride the waves”. Altså kjøpe aksjer som allerede er i en stigende trend. Nå er nok de STØRSTE taperene og vinnerene veldig volatile og det er vel kanskje en motreaksjon til den observerte ukessvingningen i forkant man her treffer. Hvem vet 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *