6 Comments

Vinnerne vs. Taperne uke 5

Halvveis i eksperimentet viser taperporteføljen nok en gang styrke og øker ledelsen mot vinnerporteføljen og hovedindeksen.

I eksperimentets femte uke spratt taperporteføljen opp hele 9,08 % mot hovedindeksens 4,19 %. Vinnerporteføljen henger som vanlig etter og falt med 0,70 %. Denne uken var det Marine Harvest, Electromagnetic Geoservice og Crew Gold Corp. som sørget for hoppet i taperporteføljen. I vinnerporteføljen var det ingen store bevegelser.

Taperporteføljen med stopploss har vært den beste porteføljen hittil i dette eksperimentet og med denne ukens oppgangen er denne porteføljen opp totalt 18,85 %. I andre enden finner vi vinnerporteføljen uten stopploss som hittil er ned hele 22,41 %. Taperporteføljen har dermed på 5 uker gitt en meravkastning på hele 41,26 %. Kanskje porteføljene burde bytte navn?

For å si det med kroner og øre. Hadde du startet med 100 000 kr og fulgt strategien ved å plukke fire av ukens taperaksjer og brukt stoploss på 10%, så hadde du hatt 118 500 kr. Hadde du derimot valgt fire av ukens vinnere, hadde du kun satt igjen med 77 590 kr.


Last ned Excelfilen hvis du vil ha flere detaljer og ikke minst hvis du ønsker å prøve ut med ulike stop-loss og startbeløp.

Nedenfor finner du porteføljen for denne uken og resultatene for de ulike aksjene, og under der igjen finner du neste ukes porteføljer. (Blå er vinnerne og oransje er taperne).

Porteføljene uke 5

Porteføljene uke 6

6 Comments

 1. Dette er jo egentlig ganske så bra spør du meg. Kan vi kanskje konkluere med at dette er en veldig god strategi? Hvor lenge har du tenkt å kjøre dette prosjektet? Kan være spennende å se utviklingen over tid.

  Flott blogg! Du ligger allerede i min RSS leser.

 2. Takk for det Kenneth

  Ja, det er jo ekstrem bra avkastning for 5 uker. Men jeg vil neppe konkludere med at dette er en veldig bra strategi generelt. Kanskje er det en god strategi i det markedsklimaet vi er inne i nå? Det har jo vært såpass nervøst på børsen i det siste at de mest risikable aksjene gruses raskt med en gang markedet snur ned, noe som gir muligheten til å plukke opp aksjer som har fallt for mye for fort, med denne strategien. Men her er det mye risiko, og i et annet markedsklima kan resultatet bli noe helt annet, da bevegelsene er store i disse porteføljene. Så det blir spennende å følge med. Planen var å kjøre dette eksperimentet over 10 uker. Men du skal ikke se bort ifra at jeg tester dette eksperimentet igjen ved en senere anledning i et annet markedsklima.

 3. Interessant eksperiment dette 🙂

  På en måte er det jo to “skoler” når det gjelder aksjeplukking. På den ene siden har man de “verdiorienterte” aksjeplukkerne. Disse liker gode aksjer på billigsalg. Tanken er at det alltid lønner seg å kjøpe kvalitet på sikt, så solide selskaper som selges billig er gode kjøp. Skagen- og Odin-fondenes investeringsfilosofi er basert på denne tankegangen.

  På den andre siden har vi “trendfølgerne”. Disse kjøper aksjer som allerede har steget endel i verdi. Tanken her er at aksjer som er inne i en positiv trend, har en tendens til å fortsette i denne trenden videre. Det var i hovedsak denne teknikken som Darvas ble rik på 🙂

  Hva som er den riktige tilnærmingen, vil det nok være en evig uenighet om. Jeg tror derimot at begge skolene har noe for seg. I perioder der markedsklimaet generelt er dårlig, vil det ofte være smart å kjøpe aksjer i solide selskaper som er priset lavt. Så kan man sitte på aksjene til markedsklimaet blir bedre, og selge med pen gevinst. Man må dog holde seg til solide selskaper, slik at man unngår at man kjøper aksjer i selskaper som går konkurs.

  I perioder der markedsklimaet generelt er meget godt derimot, er ofte trendfølging en smart måte å tjene relativt raske penger på. Da kan man kjøpe aksjer som allerede har steget mye, og selge dem når de har steget enda mer. Når markedet er inne i en skikkelig optimistisk periode, vil jo mange aksjer stige mye mer i verdi enn det tradisjonelle fundamentale analyser skulle tilsi.

 4. I tilegg til de som er tilhengere av hver av de to “skolene” så har vi også de som innser at begge deler har noe for seg. At begge deler fungerer er bevist nok av ganger opp gjennom årene.

  Selv liker jeg denne tankegangen, og holder på å implementere dette i strategien til den langsiktige porteføljen min (Som ikke kommer med her). Da velger jeg ut gode, solide aksjer som ser billige ut fra regnskapsanalyse. Av disse aksjene ser jeg etter tekniske signaler, og da spesielt etter lange bunnformasjoner. Finner jeg noen godbiter som passer, så kjøper jeg og holder til aksjen begynner å se dyr ut, eller det kommer noen stygge toppformasjoner. Tanken bak dette er at uansett hvor mye en analyserer en aksje, så har det ingenting å si hva en selv mener om selskapet så lenge markedet ikke er enig. En er tross alt bare en av mange tusen som analyserer aksjen.

  Her liker jeg spesielt William O’Neil sin fremgangsmåte med CANSLIM strategien, og det er nok denne jeg vil hente inspirasjon fra når jeg skal bygge opp min egne langsiktige stratagi. Den og selvsagt Peter Lynch sitt syn på selskaper og aksjer.

  Men når det kommer til tradingporteføljen min, så går jeg sjelden dypt inn i regnskapstall eller fundamentalanalyse, da dette har mindre å si på kort sikt. Men selv om jeg bruker teknisk analyse, så prøver jeg å holde meg unna de aller verste selskapene uten at dette står skrevet i strategien.

 5. Tror det er fornuftig å ha to porteføljer. Én langsiktig investeringsportefølje og én mer kortsiktig tradingportefølje. Målet på sikt er selvsagt at tradingporteføljen skal knuse investeringsporteføljen 😉

  Jeg syns også CAN SLIM-strategien til O’Neil virker solid og god, dog ganske arbeidskrevende hvis man skal finne fram til all informasjonen manuelt. For amerikanske aksjer finnes det jo aviser og nettsider som velger ut aksjer etter denne strategien, men jeg vet ikke om noen som gjør dette for norske aksjer. Men, samtidig er det jo slik at jo flere som bruker en strategi, jo mer svekket blir den.

 6. Ja, helt enig 😉

  Når det gjelder CAN SLIM så tenkte jeg ikke å bruke selve denne strategien, nettopp på grunn av dette som du skriver her, for arbeidskrevende. Men tanken var å bygge opp et eget system med inspirasjon fra dette.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *