10 Comments

Vinnerne vs. Taperne uke 6

For fjerde uke på rad leverer taperporteføljen en avkastning på over 7%, mens vinnerporteføljen fortsetter å henge etter.

Nok en gang har altså taperporteføljen levert en knallavkastning, denne gang på hele 7,64%. Dette skyldes i hovedsak aksjene Panoro Energy, BWG Homes og DiaGenic som hadde en oppgang på henholdsvis 15,38 %, 14,29 % og 10,89 %. Bare Funcom holdt seg unna festen da den fallt med hele 13,16 % forrige uke.

Mens festen fortsetter å herje i taperporteføljen, så fikk altså vinnerporteføljen nok en gang en nedtur med et fall på 2,98 % forrige uke, hvor Marine Harvest står for mye av nedgangen, med et fall på 7,29%. Ellers er det lite å rappotere. Detaljene finner du i tabellene nedenfor.

I løpet av de seks ukene eksperimentet har vart har hovedindeksen falt med knappe 1%, mens taperporteføljen har gitt en avkastning på utrolige 27,93 %. Vinnerporteføljen har fallt hele 24,72 %. En meravkastning på hele 52,65 % til taperporteføljen med andre ord.

I kroner og øre ville du altså ha satt igjen med bare 75 000 kr om du hadde valgt vinnerporteføljene, mens du hadde hatt hele 128 000 kr ved å bruke taperporteføljestrategien, om du hadde startet med 100 000 kr for seks uker siden.

Hvis dette er første gang du leser om dette eksperimentet, så foreslår jeg at du leser “Vinnerne vs. Taperne” for å finne ut hva dette eksperimentet går ut på.

Legg merke til hvor stor forskjell det er mellom taperporteføljene med og uten stop-loss. Dette er med 10% stop-loss. Hadde du benyttet 5% istedet ville altså taperporteføljen vært oppe i hele 37,32 % avkastning. Men dette er kun i teorien. I virkeligheten er det vanskelig å få så små tap, spesielt i aksjer som er så volatile som de aksjene i disse porteføljene har en tendens til å være. Men det viser altså godt  hvor viktig regel nummer en i aksjetrading er,  nemlig å kutte tapene raskt, og beholde vinnerne.  Du kan prøve deg med ulike stop-loss og startbeløp ved å laste ned Excelfilen.

Nedenfor finner du porteføljen for denne uken og resultatene for de ulike aksjene, og under der igjen finner du neste ukes porteføljer. (Blå er vinnerne og oransje er taperne).

Porteføljene uke 6

Porteføljene uke 7

10 Comments

 1. Er det nå man skal angre på at dette er fiksjonelle penger?

  Jeg er spent på å se hvor lenge denne strategien holder. Med litt tilpasninger kunne man jo tjent enda mer ved å holde litt lengre på aksjer med økning og ikke kjøpe aksjer som nesten garantert synker, som Funcom.

 2. Hehe, ja det kan jo være fristende å tenke slik 😉

  Jeg er også spent på denne strategien fremover. Litt tilpasninger hadde nok gjort denne strategien betydelig tryggere ja. Men faren er at hvis en begynner å se mer i dybden av hvorfor de har fallt så mye, så er det fort gjort å ikke ha handlekraft nok til å utføre handelen pga alle beskymringene rundt aksje og frykten for videre fall. Det er nesten det samme som investorer gjør i det lange, nemlig å kjøpe når alle andre flykter i frykt for undergang, men med et mye mindre tidsrom.

 3. Du har rett. Da ender det vel fort opp med at man ikke kjører noe i nærheten av denne strategien lengre!

  Har du noen teorier til hvorfor det har vært samme mønster i alle disse 6 ukene på denne strategien?

 4. Det jeg tror er at det har vært (og er) svært turbulente tider på aksjemarkedet med store opp og nedsvingninger. Frykt i det ene øyeblikket og jubelrus i det andre. Ved frykt vil de mest usikre og risikable aksjene dumpes ut først og dermed faller de raskt i verdi, og fordi de faller i verdi skapes det mer frykt og folk vil sikre seg og selger seg derfor enda mer ned i disse aksjene. Straks det snur med litt positive nyheter i markedet hiver folk seg inn igjen i aksjene fordi de har “fallt for mye for fort” og dermed spretter de opp igjen. Det er ihvertfall min teori, men det gjelder jo selvsagt ikke alle aksjene. Andre aksjer får kanskje dårlige nyheter som får dem til å falle fort pga usikkerheten om hvor stor påvirkning denne nyheten egenelig har og hvor store konsekvenser det får for selskapet. Også her kan den sprette raskt opp igjen når markedet innser at nyheten kanskje ikke var så negativ som først fryktet. Dette gjelder jo også i andre enden, hvor aksjer fyker i taket på gode nyheter for så å falle raskt igjen i verdi, noe blant annet QEC og EMGS har vært gode eksempler på i vår/sommer.

  Jeg tror jeg er nødt, av nyskjerrighetens skyld å fortsette dette eksperimentet over en lengre periode enn de 10 ukene jeg har satt. Men gjerne heller rapportere hver måned istedet 🙂 Blir spennende å følge med fremover.

 5. Jeg tror også du er nødt til det.. hehe!

  Kanskje dra inn noen andre strategier også? Ufattelig spennende blogg er dette uansett. Jeg har ikke tid til å drive med aksjer ved siden av studiene slik som deg når jeg samtidig har et lite firma å drive, men går nå inn i siste semester og etter det er fullført blir det aksjer på meg også 🙂

 6. Jeg må slutte å lese denne bloggen, får mest lyst å bare kaste meg inn i aksjemarkedet uten mål og mening og bare shoppe og håpe på det beste.

  Men det er nok ikke så lurt.

  Jeg har iallfall bestillt denne boken nå. Gleder meg til å bla gjennom den når den kommer.

  Aksjebloggeren: Bruker du NordNet når du trader? Jeg har Skandiabanken selv men vurderer å flytte fond og resten til min ubrukte nordnet konto.

 7. Hehe.. Nei, du har helt rett i at det ikke er så lurt. Det var jo det jeg gjorde da jeg begynte, og det gikk jo ikke så altfor bra 😉 Bedre å bygge opp litt kunnskap først og være klar over hvilke fallgruver som ligger der ute. Så den boken kommer nok godt med 🙂

  Jeg bruker Nordnet ja. Jeg begynte i Skandiabanken jeg også, men oppdaget fort at Nordnet var uhyre mye mer brukervennlig når det kom til aksjer og fond. Så jeg kan virkelig anbefale deg å bruke Nordnet.

 8. Hei.

  Bra nettside du har her. 🙂

  Meget, meget interssant artikkel. Kan jo tjene litt penger på dette 🙂
  Hvordan finner du ut hvem som er ukens tapere på slutten av dagen på fredagen? Hvis dette viser seg å holde mål er det en strategi som kan brukes. Tror først og fremst at det er et ustabilt aksjemarked som er årsaken til at du har truffet så bra uke etter uke. Og at dette gjenspeiler nervøsiteten i markede.

 9. Heisann

  Takk skal du ha 🙂

  I teorien ser jo denne strategien ut til å fungere i dette markedsklimaet vi er inne i nå. Det er imidlertid noen faktorer som gjør det vanskelig å gjennomføre like bra i praksis.

  – Aksjene på vinner og taperlistene er ofte volatile, har lite volum og stor spread mellom kjøper og selger. Dermed kan det være svært vanskelig å få kjøpt eller solgt på de kursene en ser i dette eksperimentet.
  – Stop-loss: Som sagt er aksjene her volatile. Da kan de i løpet av uken ha utløst stop-loss og dermed blitt solgt ut før en evt stor oppgang på slutten av uken. Dette blir ikke tatt hensyn til her.
  – Følelser. Det er vanskelig å handle etter system med aksjer som er så vannvittig volatile. Følelser vil sannsynligvis kunne påvirke resultatet i stor grad.

  Men ja, jeg er enig med deg. Det at dette fungerer er nok antagligvis på grunn av nervøstiteten som råder i markedet nå. Så jeg kommer sikkert til å teste ut dette eksperimentet ved en annen anledning også, for det var jo interessant 🙂

  Jeg kom forresten over en annen som har testet noe lignende men med betydelig større data (tilbaketesting) og med variasjon i periode: http://aksjen.no/martin/2009/aksjer/skal-du-kjope-en-aksje-som-gikk-opp-eller-ned-i-forrige-periode

  Er litt sen ute med resultat fra uke 7 pga litt mange baller i luften. Så resultatet av uke 7 og 8 kan du lese om i løpet av helgen. Kan allerede avsløre at taperne vant over vinnerne i uke 7 også. Suprise, suprise 😉 Dog ikke med like stor margin.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *