7 Comments

Vinnerne vs. Taperne uke 7 og 8

Åtte uker inn i eksperimentet har vinnerporteføljen enda ikke hatt en positiv uke. Taperporteføljen derimot har vist styrke nok en gang og har økt en allerede solid ledelse. På tide at porteføljene bytter navn?

På de to ukene siden forrige oppdatering av dette eksperimentet har taperporteføljen økt ledelsen betraktelig mot vinnerporteføljen. Den første av de to, altså uke 7, fikk vinnerporteføljen en negativ avkastning på 1,78% mens taperporføljen som vanlig gikk i pluss, det med en avkastning på 3,32%. Begge porteføljene må imidlertid se seg slått av hovedindeksen med en avkastning på 4,39%.

Uke 8 var en svært turbulent uke på børsen, og hovedindeksen endte ned 4,46%. Tidligere i eksperimentet har tilsvarende turbulens og nervøsitet ført til store bevegelser i vinner- og taperporteføljene. Denne uken var intet unntak. Mens vinnerporteføljen falt hele 7,44 %, så hoppet taperporteføljen opp med pene 10,70%, en oppgang som i all hovedsak skyldes Interoil Exploration and Production (IOX) som gikk opp hele 54% i løpet av uken. Se lenger nede for mer informasjon om hvilke aksjer som inngikk i porteføljene og hvilke avkastning de gav.

Etter åtte uker har altså taperporteføljen gitt en avkastning på 46,3 % , mens vinnerporteføljen har en negativ avkastning på hele 31,6 %. Med en meravkastning på 77,9 % og med kun to uker igjen av dette lille eksperimentet er vel ikke spenningen lenger knyttet til hvilke portefølje som vil gjøre det best, men derimot om hvorvidt denne trenden vil vedvare. Jeg kommer derfor til å vurdere å enten fortsette eksperimentet utover de ti ukene, men ikke rappotere like ofte som før, eller å utføre eksperimentet igjen når markedsklimaet har endret seg noe.

Til slutt må jeg selvsagt ta med resultatet i kroner og øre, og tar som vanlig utgangspunkt i at vi begynner med 100 000 kr. (Du kan prøve deg frem selv med ulike beløp og stop-loss ved å laste ned Excel filen). Du ville da satt igjen med 68 441 kr om du valgte å satse på vinneraksjene, og hele 146 313 kr ved å velge taperaksjene.

Jeg må også få ta med at jeg i uke 6 satset nettopp på en taperaksje, nemlig Panoro Energy som hadde falt over 10% den foregående uken. Det endte med en avkastning på nesten 16%. Så kanskje det ligger noe i dette i det aktuelle markedsklimaet? Kanskje en burde holde øynene åpne for aksjer som gruses i løpet av en uke?

Har du vært fristet til å se på eller plukke opp taperaksjer etter å ha lest dette eksperimentet?


Last ned excelfilen

Nedenfor finner du porteføljen for denne uken og resultatene for de ulike aksjene, og under der igjen finner du neste ukes porteføljer. (Blå er vinnerne og oransje er taperne).

Porteføljene uke 7

Porteføljene uke 8

Porteføljene uke 9

7 Comments

 1. Dette er en veldig fin artikkel-serie. Dette er jo en traders våte drøm og finne systemer som kan funke på denne måten. Det hadde vært interessant og sett hvilke aksjer som gjør det best over litt tid. Her har du hatt én og én uke, men jeg tror det hadde vært anderledes hvis man hadde tatt for eksempel hele måneder. Hva tror du? Revansje for vinnerporteføljen?

 2. Hei igjen. Det hadde også vært interessant å gjort et lignende forsøk med OBX aksjer. Vinnerne og taperne er jo som oftest små aksjer som er orienterte mot nyheter i aksjene for å få volum på enten nedsiden eller oppsiden. Dette er ofte forbundet med overreaksjoner, noe som også forklarer hvorfor porteføljene dine går som de gjør. OBX aksjer er noe mer robuste mot slikt. Vet ikke hvor mye du vil legge i dette, men dette er jo forskning 🙂

 3. Spennende lesing, og jeg forsto nesten det meste også! Holder på å lese boken du anbefalte, det går tregt men jeg har allrede fått noen aha-opplevelser. 🙂

 4. @ Aksjehandleren: Takk for gode forslag:) Det hadde vært veldig interessant å utføre begge disse foslagene dine. Så kanskje jeg skal gjøre to parallelle forsøk, hvor jeg plukker ut vinnerne og taperne for en måned, og samtidig også plukker vinnerne og taperne fra OBX for en måned. Hva sier du?

  @Formyebygging: Flotte greier. Ja, du får nok mange aha-opplevelser fremover med den boken 😉

 5. @ Aksjebloggen: Det hadde i hvert fall vært bra forsøk som jeg vil tro kan få veldig mye bra oppmerksomhet. Kanskje Hegnar, DN, Nordnetbloggen og andre vil være interesserte i noe slikt. Da får du jo masse bra omtale OG vi andre får vite resultatene av forsøkene 🙂

  Hadde i hvert fall vært kult å se et forsøk på dette.

  Si fra hvis jeg skal bidra med noe 🙂

 6. Haha.. 🙂 Jeg tror neppe oppmerksomheten hadde blitt så stort rundt dette egentlig. Men det hadde vært interessant å se resultatet av et slikt eksperiment. 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *