3 Comments

Vinnerne vs. Taperne

Har du noen gang lurt på hvordan det ville gå om du plukket ut aksjer fra vinner- eller taperlistene uten å ta hensyn til noen andre faktorer? Det er det vi skal forsøke på i denne serien. To ukesporteføljer på 100 000 kr hver, hvilken gjør det best etter 10 uker, vinnerne eller taperne?

Du har vel kanskje hørt om lignende strategier før?, hvor hensikten er å forsøke å få en meravkastning ved å plukke ut aksjer enten fra vinnerlisten eller taperlisten over en gitt periode uten å ta hensyn til noen andre faktorer. Noen vil kanskje hevde at en ved å velge vinneraksjene vil få meravkastning fordi vinnerne har en tendens til å fortsette oppturen, mens andre ser en mulighet til å plukke taperne som kan ha falt for mye og får en rekyl. Forklaringer som ikke får særlig stort medhold hos de som fortsatt går rundt og tror på et perfekt effisient marked. Selv for en trader fremstår dette som renspikka gambling, og det er kanskje derfor en aldri hører om noen som faktisk bruker en slik strategi, men la oss nå prøve det.

Ved å papirtrade, altså å følge markedet og gjøre fiktive kjøp og salg, kan denne strategien testes ut i praksis. Jeg aner ikke hvilke intervaller som er mest gunstig å bruke, men forsøker meg med en ukesportefølje hvor nye aksjer erstatter de gamle hver uke.

 • Porteføljene starter med 100 000 kr (fiktive penger såklart)
 • Hver uke plukkes 4 nye aksjer i hver portefølje fra henholdsvis vinner- og taperlisten fra foregående uke
 • De fire aksjene skal hver utgjøre en fjerdedel av porteføljen ved kjøpstidspunktet
 • Sluttkurs på fredag gjøres til salgskurs for gamle aksjer og kjøpskurs for nye aksjer i porteføljen
 • Tar ikke med aksjer hvor omsetningen er ekstremt lav

Fra forrige uke har vi vinnerne og taperne listet nedenfor, det er dette som da blir ukens aksjer i vinnerporteføljen og taperporteføljen. Kjøpssummen for hver aksje settes til 25 000 kr og kjøpskurs som gitt nedenfor. La eksperimentet begynne!

Vinnerpoteføljen

 • Nordic Semconductor (NOD) – 20,51 % – Kurs: 28,20
 • Eitzen Maritime Services (EMS) – 20,45 % – Kurs: 1,06
 • Questerre Energy Corporation (QEC) – 17,97 % – Kurs: 23,20
 • Seabird Exploration (SBX) – 14,29 % – Kurs: 3,20

Taperporteføljen

 • Pronova Biopharma (PRON) – 23,20 % – Kurs: 13,90
 • Panoro Energy (PEN) 14,30 % – Kurs: 7,79
 • IGE Resources (IGE) – 9,62 % – Kurs: 0,47
 • Bionor Pharma (BIONOR) – 9,20 % – Kurs: 1,48

Hvilken portefølje tror DU at gir størst avkastning etter 10 uker?

3 Comments

 1. Interessant eksperiment 🙂 Ville dog brukt stop-loss (ihvertfall på vinnerporteføljen) dersom det var snakk om ekte penger.

 2. Ja, der sa du noe 🙂 Ville nok brukt det jeg også. Kanskje jeg skal gjøre det todelt for å sjekke effekten av stop-loss også?

 3. Ja, det kan kanskje være en naturlig utvikling av “systemet”.

  For noen år tilbake brukte jeg faktisk et system som ligner litt på det du beskriver, og oppnådde god avkastning. Systemet var noe slikt:

  1. Først sjekket jeg at markedet totalt sett var inne i en stigende trend. Det gjorde jeg så enkelt som å sjekke at totalindeksen hadde steget siste uke og siste måned.
  2. Deretter valgte jeg ut aksjer blant dem som hadde steget mest i verdi sist måned, men fjernet dem som ikke hadde steget i verdi sist uke. Fjernet også aksjer som ikke var særlig likvide.
  3. Brukte så stop-loss (tror jeg brukte 10 %) og trailing-stop (20 %) for å bestemme når jeg skulle selge.

  Tror fortsatt dette systemet kan ha noe for seg, så lenge markedet er inne i en stigende trend. I et veldig volatilt markedet, vil opplagt slike trendfølgingssystemer ikke fungere så godt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *