6 Comments

Wall Street 2 – Money never sleeps

“Greed is good” utalte karakteren Gordon Gekko i den første Wall Street filmen på slutten av 80-tallet. Nå, 23 år etter, er Gordon Gekko tilbake i oppfølgeren, Wall Street 2 – Money never sleeps. Denne gang får vi også bli kjent med datteren til Gekko som er forlovet med en ung og lovende megler. Og hele handlingen, jo den er lagt til midt i finanskrisen. Store forvetninger var knyttet til filmen og tilsvarende lunkne anmeldelser. Det blir nok ikke helt den varme anmeldelsen fra meg heller.

I 1987 inntok Wall Street kinolerreter verden over. Filmen regissert av Oliver Stone ble ingen umiddelbar publikumsuksses, men har i ettertid, og da særlig i finansbransjen, fått nærmest en kultstatus. Karakteren Gordon Gekko spilt av Michael Douglas har nok mye av skylden for dette, noe som gav Mr. Douglas belønning i form av både Oscar og Golden Globe. Gordon Gekko kan i bunn grunn oppsummeres med sitt eget sitat: «The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works»

23 år etter tar altså Oliver Stone oss tilbake til Wall Street og serverer oss på ny Gordon Gekko, som nå er ute av fengselet etter at grådigheten fanget ham i forrige film. Pengelens og klar for en ny start, reiser han rundt og promoterer boken han fikk skrevet i løpet av tiden i fengselet “Is greed god?”. Han er ikke lenger inne i finansverdenen, og ser ut til å være en forandret mann etter alle årene i fengselet. I filmen møter vi også Jacob Moore (Shia LaBeouf) som er en ung og lovende  megler som også er en grønn energi idealist. Jacob skal gifte seg med kjæresten Winnie (Carey Mulligan) som tilfeldigvis også er datteren til selveste Gordon Gekko, og det er her dramat begynner uten at jeg skal avsløre for mye av handlingen.

Etter lange år med venting, utsettelser og enda mer venting, så skulle altså kultfilmen fra 1987 endelig få sin oppfølger. Det var selvsagt stor spenning knyttet til denne oppfølgeren og mange hadde nok håper å se igjen Gordon Gekko i sin gamle kjente stil. Faktisk var spenningen så stor at denne filmen hadde hele 13 førpremierer (Ny rekord?), da hovedsaklig for meglerhusene som gikk mann av huse for å se filmen. Men som med oppfølgere flest er forventningene kanskje litt for høye og resultatet blir nok en del lunkne anmeldelser, noe som også skjedde i dette tilfellet.

Etter å ha lest noen av disse anmeldelse så bestemte jeg meg for å gå inn i kinosalen uten de store forventningene til filmen, men jeg må likevel innrømme at jeg ble noe skuffet. Kanskje savnet jeg det nesten sjarmerende gamle Wall Street fra 80-tallet? Men hva kan en forvente, tidene har forandret seg og filmen er høyst aktuell i vår tid med en handling som foregår midt i finanskrisen. Det jeg tror kanskje gjorde at jeg satt igjen litt skuffet var vel at det rett og slett ikke var noen store høydepunkt eller store spenningsmomenter, jeg satt aldri på kanten av setet og tygget på negler for å si det slik. Når jeg tenker meg om så var det vel kanskje ikke de helt store spenningsmomentene i Wall Street heller, men da var hele konseptet med film med handling i Wall Street miljøet så nytt og spennende at den kanskje ikke trengte det. Kjærlighet og familiedrama er vel de to store stikkordene for oppfølgeren noe som får meg til å lure på om kanskje Mr. Stone prøver å gjøre filmen mer seervennlig for andre enn gutta på børsen? Filmen skal likevel ha pluss for stilig kameraarbeid (Noe Stone jo er kjent for) og ikke minst gode skuespillerpresentasjoner. Særlig Michael Douglas skal ha ros for sine skuespillerpresentasjon som Gordon Gekko, som både titt og ofte får deg til å smile idet du kjenner igjen den gode gamle Gekko vi kjenner så godt fra Wall Street.

Ikke ta meg feil når jeg skriver at jeg er noe skuffet, for filmen er absolutt underholdende og litt spennende var det jo at filmen tar oss med på innsiden av Wall Street midt under finanskrisens herjinger og at vi får et lite innblikk i hvordan det hele utspilte seg fra innsiden. Men om du greier å vente til filmen kommer på DVD og Blu-ray, så er det nok mange andre filmer som heller er verdt å se på kino før Wall Street 2.

Wall Street: Money Never Sleeps (Blu-ray + Digital Copy)
Wall Street: Money Never Sleeps [DVD]

Andre anmeldelser og artikler

6 Comments

  1. Har ikke sett filmen ennå, og har ikke noe bråhast med det, men skal selvsagt se den. Mye av grunnen til at den første ble så populær (og dermed ga grunnlag for en oppfølger) tror jeg skyldes at hovedpersonen hadde det kule navnet Gordon Gekko og at Douglas spilte han på en mesterlig måte 😉

  2. Nei, det er nok ingen hastverk 🙂 Men det hadde nok vært vanskelig å la være å se filmen når en har sett den første. En blir jo nyskjerrig. Og det er jo en underholdende film å se, særlig for oss som er interessert i finansmarkedene. Og jeg er helt enig i at Douglas aka. Mr. Gekko skal ha mye av skylden for at den første filmen ble så god og populær

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *