Kjøp Aksjer 2020 – Lær Alt Om Aksjehandel Her

Dette er den ultimate guiden til hvordan du kjøper og selger aksjer i 2020. Her kan du lære alt om hvordan du handler med aksjer, hvordan du vurderer risiko og hvilken aksje strategi det kan lønne seg å velge.

Denne guiden er delt inn trinn for trinn, så du kan komme i gang med å investere i aksjer.

Denne artikkelen forklarer viktige nøkkelbegreper og danner grunnlaget for alt du trenger å vite for å kunne bli en suksessfull investor.

Hopp direkte til seksjonen

Ikke bare for profesjonelle

Mange nordmenn har fått øynene opp for investering i aksjer. Det som kanskje før ble oppfattet som noe som var forbeholdt profesjonelle investorer er på vei til å bli allemannseie.

Det er ikke så komplisert å investere smart i aksjer som du kanskje tror. Derfor har vi laget denne guiden så du som nybegynner kan få de beste forutsetningene for å gjøre gode investeringer i aksjer.

Hva er en aksje?

En aksje er i all enkelhet et verdipapir som representerer en andel i et aksjeselskap. Før internettet tok over, kunne man få utstedt et aksjebrev som et bevis på at man eide en aksje i et selskap.

Aksjebrevet hadde en fast verdi påskrevet, men kunne handles til over- eller underverdi. I dag får man ikke et aksjebrev når man handler med aksjer, men man eier like fullt en andel i selskapet man investerer i. Dette gir både rettigheter og plikter og gjør deg også berettiget til utbytte.

Jo større andel du eier i et aksjeselskap, jo flere rettigheter og forpliktelser har du. Som aksjonær i et selskap er du i prinsippet medier og selskapet jobber for deg og de andre aksjonærene, og du får ta del i den verdiskapning selskapet skaper – enten i form av et økonomisk utbytte eller en høyere aksjekurs.

Hva er aksjene mine verdt?

Så lurer du kanskje på hvem som bestemmer hva aksjene dine er verdt? I Norge er det Oslo børs som agerer som marked for aksjer. Før internettet tok over måtte du ringe til en børsmegler for å kjøpe aksjer på børsen, men det er heldigvis historie. Du må fortsatt gå gjennom en megler for å handle på Oslo børs, men i dag foregår denne prosessen på nettet. Dette gjør det lettere og mye mindre tidkrevende å kjøpe og selge aksjer.

Det er mange nordmenn som har fått øynene opp for investering, men ikke helt kan identifisere seg med å være på aksjemarkedet, Oslo børs kan. det hele tatt virke litt utilgjengelig og uoppnåelig for folk flest. Dette har internett snudd helt opp ned på. Aksjemarkedet ligger helt åpent – også for deg som er nybegynner.

Dette gjør det unektelig også lettere for deg som gjerne vil begynne å investere i aksjer, og videre i denne artikkelen, skal vi se nærmere på hvordan du kan investere i aksjer på internett. Hvordan kjøpe aksjer? Det får du svar på her. Her får du nemlig en utførlig guide til aksjer for nybegynnere.

Guide: Kjøpe aksjer for nybegynnere

Denne guiden til aksjer for nybegynnere guider deg gjennom hele prosessen så du kan gjøre din første aksjehandel.

Det største skrittet innebærer å kjøpe den første aksjen og det kan godt gjøres til ca. 3000 kr. I denne guiden handler ikke om hva du investerer i og hvilket selskap, men at du lærer hvordan aksjehandel fungerer og hvordan du kjøper aksjer.

Denne guiden er bygget opp i 4 trinn som du kan følge. Alle trinnene kan gjennomføres på rundt 1 time, men du kan også spre det over flere kvelder.

Er du klar til å lære hvordan du kjøper din første aksje?
Så går vi videre til trinn 1.

Trinn 1: Velg handelsplattform

Du kan enten kjøpe aksjer på en online handelsplattform eller i banken din. I nesten alle tilfeller er en handelsplattform på nettet billigere enn banken din. Det er faktisk ganske stor forskjell på de ulike handelsplattformene. Her går jeg gjennom hvordan du velger en god handelsplattform og hvilken vi kan anbefale.

Når du skal kjøpe aksjer på nett, bør du alltid vurdere handelsplattformer ut ifra disse kriteriene:

Hva koster aksjer på plattformen?

Aksjehandel gjennom banken din kan i mange tilfeller også foregå på nettet i dag, siden mange norske banker tilbyr nettløsninger for banktjenester, inkludert aksjehandel.

Banken er ofte mye dyrere enn andre steder online, derfor kan det lønne seg å finne andre plattformer på nettet der du kan handle med aksjer. Fordelen med dette er nemlig at de utelukkende har fokus på investering, mens banken helst vil prøve å selge deg masse andre produkter i tillegg.

Hvor stort utvalg av aksjer har de?

I tillegg til pris så bør du velge en handelsplattform som har et stort utvalg av aksjer å velge mellom.

Hvis du hovedsakelig er interessert i utenlandske og amerikanske aksjer, kan jeg anbefale eToro, som vi skal gjennomgå nærmere i denne artikkelen. Den er nemlig god å ha en konto på. Hvis du skal kjøpe norske aksjer generelt er Nordnet en god aksjeplattform.

Har de norsk kundeservice?

Vi lever i et samfunn der mange eller de aller fleste snakker engelsk i en eller annen forståelig grad, så dette er ikke et kritisk punkt for de fleste. Men hvis du trenger mye hjelp, kan det være lettere å snakke med en plattform som har norsk kundesupport, eller et annet skandinavisk språk du forstår godt.

Hvis du er god i engelsk og er komfortabel med kundeservice på engelsk, så kan du velge mellom stort sett alle plattformer.

Rapporterer de opplysninger til Skatteetaten automatisk?

Mange utenlandske handelsplattformer oppgir ikke opplysninger til Skatteetaten automatisk. Hos eToro kan man ta ut en årsoppgave, så det er ganske enkelt hvis du føler avsnittet om skatt senere i denne artikkelen. På en plattform som Nordnet blir alt rapportert for deg, men du må huske å kontrollere skattemeldingen.

Vi velger eToro- Lag en konto på 5 min.

EToro er en god handelsplattform fordi den ofte er billigst på utenlandske aksjer. Det er også en fordel at plattformen er på norsk. Det mange allikevel anser for å være en av de største fordelene med denne plattformen, er at det ikke er noen gebyrer. Mange plattformer pålegger brukeren påslag i form av administrasjonsgebyrer og engangsgebyrer, men med eToro får man 100% aksjer.

EToro kaller seg en sosial tradingplattform fordi du kan snakke med og få råd av andre investorer – du kan til og med kopiere hva de gjør for å lære og få mer suksess med din investering. På denne måten er eToro en relativt innovativ handelsplattform.

I neste trinn ser vi på hvordan du kan handle aksjer med eToro, så du kan begynne på din aksjeportefølje

Opprett en konto med eToro

 1. Gå til eToro-nettstedet, klikk her
 2. Fyll ut informasjonen din og klikk på “Begynn å handle”
 3. Bekreft e-posten din
 4. I kontrollpanelet velger du “Sett inn penger.”
 5. Sett inn penger på kontoen din med debitkort, PayPal eller bankoverføring, min. er $ 200

Litt informasjon om eToro

Som vi har nevnt kaller eToro seg selv for en sosial tradingplattform og oppfordrer til såkalt sosial trading. Det er som nevnt fordi kan følge andre investorer, dele hva du investerer selv og lage en nøyaktig kopi av det du kan se at andre investerer i. I anmeldelsen vi har gjort av denne plattformen, kan du se mer i dybden hva det betyr og hvordan du kan bruke dette til din egen fordel. Dette fungerer som en form for aksjeforum, der brukere kan utveksle erfaringer og oppnå mer suksess med investering.

Den andre fordelen med eToro er at de ikke tar provisjon. Dette gjør eToro til den ledende plattformen hvis du foretar mange aksjehandler i løpet av en dag, eller mange aksjehandler generelt.

På eToro kan du handle så og si alt. Det gjelder altså aksjer, råvarer som gull og olje, valuta, indeksfond og kryptovaluta. Du har altså flere gode muligheter for investering for hånden, og det er lett tilgang til å prøve seg på flere forskjellige ting. Hvis du er interessert i å prøve deg på investering i for eksempel kryptovaluta i tillegg til aksjer, er det en stor fordel at du kan handle med begge deler på en og samme plattform. Du kan også kjøpe norske, nordiske og utenlandske aksjer. Det er altså ikke noen forskjell på om du vil kjøpe aksjer i Apple eller Norwegian, begge deler kan du gjøre raskt og enkelt på denne plattformen.

Du kan også gjøre CFD handler på denne plattformen. Se disclaimer nederst på siden først og sett deg grundig inn i hvordan denne metoden fungerer, før du benytter deg av den.

Fordeler

 • En enkel og intuitiv plattform.
 • Norsk språk
 • Flere guider på norsk for blant annet å få hjelp til plattformen
 • Norsk kundesupport
 • Ingen gebyrer, ingen kommisjon og ingen administrasjonsgebyrer i forbindelse med aksjehandel
 • Sosial plattform hvor du kan interagere med andre investorer og få gode råd til investering
 • Mulighet for CopyTrading

Ulemper

 • Begrensede handelsmuligheter med ETF (børsnoterte fond)
 • Rapporterer ikke automatisk til Skatteetaten
 • Ikke mulig å få support telefonisk
 • Gebyr på 25$ for å ta ut penger

Opprett en konto med eToro

 1. Gå til eToro-nettstedet, klikk her
 2. Fyll ut informasjonen din og klikk på “Begynn å handle”
 3. Bekreft e-posten din
 4. I kontrollpanelet velger du “Sett inn penger.”
 5. Sett inn penger på kontoen din med debitkort, PayPal eller bankoverføring, min. er $ 200

Andre anbefalte plattformer for aksjehandel på nettet

Det finnes mange børsmeglere og handelsplattformer på markedet som egner seg for å kjøpe aksjer. Hvilken kan det egentlig lønne seg å velge? Dette kommer som vi har nevnt tidligere an på flere essensielle faktorer.

Vi har derfor videre valgt ut to handelsplattformer som du kan bruke som norsk statsborger.

På alle plattformene kan du handle med aksjer på alle de store børsene.

Nordnet
✅ Norsk kundeservice
✅ Norske og nordiske aksjer
✅ Pensjonssparing + månedlig sparing
✅ Rapporterer til Skatteetaten
✅ Aksjekurser Nordnet i realtid
Plus500
✅Små spreads
✅Ingen kommisjon
✅Rask og pålitelig service
✅Stort utvalg av CFD i aksjer, indekser, Forex og kryptovalutaer

76.4% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Trinn 2: Hur köper man aktier

Når du skal komme i gang med å investere i aksjer skal du begynne med å kjøpe din aller første aksje. Her gjennomgår vi hvordan du gjør det på plattformen eToro, men det vil faktisk være tilnærmet samme prinsipp på de andre handelsplattformene som vi anbefaler i denne artikkelen.

Allerede før du har aksjestrategien din på plass har du sikker noen aksjefavoritter som du er interessert i å kjøpe. De fleste har satt seg for øye noen selskaper som de er interessert i allerede før de begynner. Man begynner ofte med selskaper som man kjenner til i forveien og som man liker eller har et særlig godt forhold til. Det er alltid lurt allikevel å ha en insvesteringsstrategi på plass, men det kommer vi straks tilbake til.

1. Søk etter aksjen din

Vi anbefaler at du først finner det selskapet eller en bedrift som du allerede kjenner i forveien og som du tror på i fremtiden. Det kan for eksempel være store bedrifter som Amazon, Apple eller Facebook. Dette er alle aksjer som du kan finne på eToro.

Fra eToro: Søk etter aksje. Her Amazon.

Søkefeltet på eToro er øverst til høyre kontrollpanelet når du logger inn. Når du søker etter “Amazon” ser det ut som på bildet.  

2. Klikk på "Handle"

Du kan kjøpe en Apple-aksje rett fra søket, det gjør du ved å trykke på “handle” . Du kan også velge å klikke der det står Apple hvis du vil se nærmere på noen nøkkeltall om bedriften. Du kan samtidig også få et innblikk i hva andre brukere sier om Apple i forbindelse som investeringsobjekt.

Dette er den måten du finner aksjer på, det er altså ganske forskjellig fra å handle aksjer på Oslo Børs eller i Banken. Dette er en intuitiv plattform med fokus på brukervennlighet – og det merkes.

Hvis du er klar til å kjøpe kan vi gå videre til neste trinn.

Trinn 3: Kjøp din første aksje

Nå har du valgt Apple som din første aksje, og du er klar til å kjøpe. Hos eToro er dette ganske greit og enkelt – du velger bare et beløp du vil kjøpe for, så ordner eToro resten.

Du skal kjøpe aksjer for minimum 50$. Du skal aller helt velge å kjøpe dem uten lånefinansiering – da eier du aksjene. Med lånefinansiering vil det være snakk omen CFD-handel.

På eToro handler man i USD eller euro. Man kan velge mellom begge deler.
Hver gang du vil kjøpe en aksje, gjentar du bare denne prosessen. Så enkelt er det faktisk!

Nå skal vi se litt nærmere på investeringsstrategier. Som vi har nevnt tidligere, er det helt essensielt å ha en investeringsstrategi, når man skal investere i aksjer – dette kan hjelpe deg med å sette klare og tydelige mål og samtidig gjøre at du får mer suksess med investeringene dine. Neste trinn handler om investeringsstrategier.

Trinn 4: Legg en god strategi

Det finnes et utall forskjellige investeringsstrategier. Det er imidlertid ikke sånn at alle er like effektive eller fungerer like godt for alle. Hovedregelen er at det ikke finnes noe som er rett eller galt når det kommer til aksjestrategier. Til syvende og siste handler det om å finne ut av hva som fungerer for deg.

Investeringsstrategier handler i bunn og grunn om risiko. Hvor mye risiko liker du+ Risiko kan gi høyere belønning, men det kan også være nervepirrende. De gode investeringsstrategiene handler mer om avkastning – det er nemlig ingen som kan love deg høy avkastning, fordi ingen kan spå inn i fremtiden.

Et godt tips er å skrive ned strategien, så du husker den og holder fokus.

Det kan ta litt prøving og feiling å finne frem til den riktige investeringsstrategien. Det er ikke sånn at man umiddelbart finner den beste. Da jeg startet med å investere var jeg helt i villrede, jeg begynte derfor med et forholdsvis lite beløp og prøvde meg frem. Så finner man nemlig fort ut av hvilken strategi som passer til ens temperament og til hvor mye risiko man liker – eller for den saks skyld tåler. Her er det øvelse som gjør mester, som med så mye annet. Man kan ikke bli investeringsekspert over natten.

Mitt beste råd til en god investeringsstrategi er at man bruker god tid til å tenke over den. En prosess i flere steg kan lønne seg her. Start med å lage en personlig investeringsprofil der du tar stilling til de viktigste spørsmålene i forbindelse med strategien din.

Så gjelder det om å matche risikovillighet, tidshorisont og personlighetstype til investering med aksjer, obligasjoner, copytrading og lignende. Her er det veldig opp til den enkelte hva de føler er best, men man kan ta utgangspunkt i fem anerkjente investeringsstrategier som du kan bruke som inspirasjon.

Aksjestrategier

Når du skal legge strategien din, skal du ta stilling til om du skal investere eller spekulere i aksjemarkedet. Dette handler i stor grad om risiko og risikovillighet, men det handler også om tid. Hvis man kjøper og selger aksjer i et hyppig tempo kan det regnes som spekulasjon, mens hvis man investerer i aksjer som er ment til å gi avkastning over lenger tid, så snakker man om investering. Det er nemlig sånn med investeringer, at tid er en viktig faktor. Investeringer som er gjort med henblikk på å kunne gi avkastning over en årrekke, er ofte også de som lønner seg i det lange løp, fordi de får tid til å vokse over flere år.

Hvis du velger å spekulere i aksjer fremfor å investere er det en god ide å ikke bare basere det på tilfeldighet og magefølelse, aksjespekulasjon krever kunnskap om markedet med mindre du vil at det skal bli ren gjetting. I tillegg betaler du i mange tilfeller kurtasje, altså kostnaden for at megler skal kjøpe aksjer, og hvis du da kjøper og selger mange aksjer på kort tid, kan dette beløpet bli betydelig sammenlignet med hva du tjener på det.

Passiv investering - Passiv inntekt

Dette er den strategien du bruker minst tid på. Du skal bare velge deg ut 1-3 investeringsfond som rammer et veldig bredt marked for aksjer og obligasjoner og kjøpe deg inn i dem – så passer investeringen seg selv.

Strategien utnytte at aksjemarkedet i det store og hele rent historisk sett alltid går oppover. Et godt eksempel på dette er det amerikanske selskapet S&P indeks som er steget med ca 9,8% i året i de siste 90 år. De brede fondene er derfor en lett måte å oppnå en gjennomsnittlig avkastning fra aksjemarkedet. Dette er derfor en populær strategi.

Man kan investere i både obligasjons- og aksjebaserte fond, men med denne strategien kan man spre risikoen så mye ut at man sannsynligvis kan investere utelukkende i aksjebaserte fond så lenge du har en lang investeringshorisont.

Det finnes flere eksempler på denne formen for norske indeksfond som du kan investere i. Et norsk indeksfond vil typisk følge hovedindeksen på Oslo børs tett. Nordnet Superfond er et godt eksempel på et norsk indeksfond og hvis du vil investere mer globalt kan du se nærmere på KLP Aksje Global Indeks som er et av de aller billigste. Nordnet Superfond krever bare 100 kr som minsteinvestering, mens KLP Aksje Global Indeks krever minimum 3000 kr.

Hvis du er interessert i å investere passivt, så vil vi klart anbefale å lage en konto på Nordnet. Fordeler med å investere i indeksfond henger blant annet sammen med skatt. Du kan nemlig få utsatt skatt til du realiserer en eventuell gevinst på investeringen. Du kan med andre ord ha mer penger stående som blir regnet med i avkastningen.

Utbytteaksjer - Løpende utbetaling

Aksjer som betaler bytte eller foretar tilbakekjøp har historisk sett gitt høyere avkastning enn markedet og samtidig sikre deg utbetaling løpende.

Et lite eksempel: Hvis du fra 1957 til 2003 hadde investert i 10 aksjer fra Dow Jones hvert år som ga det største utbyttet, så vill du ha fått en meravkastning på 3% i forhold til det generelle markedet. Hvis du fokuserer på utbyttebetalende aksjer har det også den ytterligere fordel at du løpende kan få en passiv inntekt som du kan reinvestere for å utnytte renters rente.

Denne strategien er litt mer krevende fordi du skal søke om tilbakebetaling av skatt, løpende rebalansering og gjeninvestering av utbetalinger, men hvis du har pågangsmot er det en av de lettere strategier du kan følge.

Når det kommer til utbytteaksjer så kan du finne dem på alle handelsplattformene vi har nevnt så langt i denne artikkelen. 

Norske og nordiske utbytteaksjer vil vi anbefale at du kjøper gjennom Nordnet, mens utenlandske aksjer kan lønne seg å kjøpe gjennom eToro – siden du ikke betaler kurtasje der.

Value Investering - Få, men gode investeringer

Denne strategien er rett og slett ganske berømt. For å oppsummere kort for denne strategien, som Warren Buffett er fortaler for, handler value investering om å investere i selskaper som er mer verdt enn den verdien de handles for.

Det er en strategi som handler om å bruke fundamental analyse for å vurdere aksjeselskapene og markedet og foreta få, men utvalgte investeringer. Dermed er det en mye mer aktiv strategi enn de to første vi har introdusert deg for her.

Value investering er en strategi som tar tid, men hvis du er interessert i det er det en anerkjent strategi som det er mulig for alle å mestre – også nybegynnere. Det kan være en god ide å skaffe seg litt litteratur om emnet så du kan finne ut av hvordan du kan identifisere og velge ut valueaksjer. Det kan også anbefales å lese mer om det på engelske Wikipedia.

Her er det ikke handelsplattformen som er viktig, derfor kan du bruke denne strategien på tvers av flere forskjellige plattformer.

Impact investering - En etisk aksjestrategi

Kjøper du hovedsakelig økologiske varer? Kjører du elbil og prøver du å få ned forbruker ditt av plastikk?

Det finnes mange måter å gjøre en forskjell på og innerst inne ønsker vel alle å overlevere enn grønn jord til den neste generasjon.

Som investor kan du bruke pengene dine til å gjøre en forskjell, samtidig med at du tjener penger på det. Du får med andre ord både i pose og sekk. Etiske investeringer og metoden man kaller for impact investment er en populær trend innenfor investering og det kommer flere og flere muligheter på banen.

Du kan for eksempel finne investeringsforeninger med etiske retningslinjer, samtidig som du kan investere i indeksfond som fokuserer på bærekraftighet. Hvis du vil kjøpe enkeltaksjer, så kan du velge fra selskaper som ikke lever opp til dine idealer eller velge noen som faktisk gjør en aktiv forskjell. Mange velger for eksempel å holde seg fra aksjer i tobakksbransjen, våpenindustrien eller olje, gass og atomkraft – som jo er ekstremt stort i Norge, da det er en av våre viktigste inntektskilder på nasjonalt plan.

Denne metoden krever litt jobb når det kommer til å velge ut firmaer, men hvis du helst vil investere med ren samvittighet kan denne metoden gjørmen forskjell både for økonomien din og den verden du lever i. Selv om du investerer med fokus på for eksempel bærekraftighet behøver ikke det å bety at du får lavere avkastning. For eksempel er sektoren for fornybar energi en av de sektorene som har levert best avkastning de siste 30 årene.

Hos Nordnet kan du velge fond og ETF’er som investerer i selskaper som tar vare på miljøet. Det gjør du ved å velge kategorien fond eller ETF og så setter du et kryss i Lav Co2. Det betyr at de begrenser investeringer i bedrifter og selskaper som forårsaker et høyt forbruk av Co2.

Kombiner flere strategier

Uansett hvilken strategi du velger så er det viktig å huske på en ting. Du kan nemlig fint velge mer enn en strategi og til og med kombinere dem. Bærekraftig investering kan for eksempel lett kombineres med investering i brede fond, klodshansmetoden eller value investering og den utelukker heller ikke investering i utbytteaksjer. Jeg vil dog anbefale, at du starter med en strategi og prøver deg frem, så det ikke blir for mye.

Når du har gått gjennom trinnene vil jeg anbefale at du leser resten av artikkelen. Her har vi nemlig samlet sammen en del gullkorn så du kan få en bredere forståelse av hva aksjeinvestering går ut på. Med strategien på plass er du klar til å bygge din egen aksjeportefølje.

Aksjestrategier

Som vi allerede har vært inne på kan du tjene mest penger hvis du blir god til å velge aksjer. Det er vanskelig å velge vinnerne, men det betyr ikke at det er umulig. Den mest kjente aksjehandleren er i dag Warren Buffett som over flere år har bygget opp formuen sin ved å analysere selskaper.

Det kan nemlig være mye å tjene på å vite hvilke aksjer man skal investere i. Det kan du for eksempel se på figuren under med Amazon’s aksjekurs.

Det vanskelige er å vite hvordan man finner en aksje som Amazon, og det finnes det mange delte holdninger om. Hvis du vil vite hva Warren Buffett gjør, kan du lese Benjamin Grahams bok “The Intelligent Investor”. Det er nemlig den boken Warren Buffet har skapt formuen sin ut ifra.

Mange mener at boken har et gammeldags fokus på aksjehandel. Særlig hvis du er daytrader, kan du dagens tjene mange penger på å gå imot anbefalingene i boken. For value investing handler mye om å analysere regnskaper og finne de bedrifter som er verdisett for lavt av markedet.

Hvis vi for eksempel tar for oss noen av de moderne teknologiaksjene, er de ofte basert på massiv vekst fremfor det store fokuset på å få overskudd de første årene. Dette gir en daytrader gode muligheter for å tjene mye penger. Hvis du kan se hvor markedet går og hva som blir det nye store. Det er mulig at disse aksjene kanskje ikke eksisterer om 20 år, men det er en aktiv aksjeinvestor likeglad med, da de neppe har aksjene sine så lenge uansett. Du kan sagtens kombinere flere forskjellige aksjestrategier siden du kan sette av et beløp til aktiv aksjehandel og så ellers være passiv når det gjelder resten av porteføljen.

Med aksjer får du mulighet for høyere avkastning, men det er forbundet med en relativt høy risiko. Hvis du foretrekker mindre risiko, vil jeg anbefale et indeksfond i stedet.

Skal jeg være en aktiv eller passiv investor?

Det finnes mange holdninger til om man skal innta en passiv eller aktiv investorrolle. Til syvende og sist handler det om hva du vil med investeringene dine. Hvis du vil bruke minst mulig tid på det, er det en god ide å kjøpe seg inn i en indeksfond og så trenger man ikke tenke mer på det.

Mange synes dog ikke den metoden er den mest effektive, siden de gjerne vil a mulighet for høyere avkastning. De vil gjerne slå markedet og få en høyere avkastning enn den man kan få hvis man kjøper en aksjeindeks. Det kan man ikke når man kjøper seg inn i et indeksfond, den følger, som vi har forklart tidligere i denne artikkelen, indeksen.

Daytradere kan i oppgangsperioder oppnå mye høyere avkastning enn passive investorer. Dessuten kan man faktisk være både aktiv og passiv, siden de færreste daytradere investerer hele formuen sin daglig.

Hold hodet kaldt

Et godt tips hvis du vil komme langt på aksjemarkedet er hvis du kan holde hodet kaldt når alle går i panikk. Det er jo sånn at aksjemarkedet kan ha voldsomt store utvising og det har vært mange historiske kriser der kursene har falt med 50% eller mer. Utsving på 10-20% er helt normalt og derfor er det viktig at det ikke går utover nattesøvnen, hvis aksjene plutselig styrtdykker.

I en krise opplever man nemlig at aksjene styrtdykker, men de har alltid nådd nye høyder etter en kriseperiode. Her kan du ofte regne med å skulle ha tid og tålmodighet til å vente 5 eller kanskje 10 år på at det skjer og da sier det seg selv at panikk ikke er den beste løsningen.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det er en dårlig ide å foreta kortsiktige investeringer. Du skal bare være OBS på at det er en mye større risiko forbundet med denne typen investeringer. En daytrader vil foreta mange små handler på kort tid, mens en passiv investor gjør få handler over en lang periode – gjerne på flere år. Det handler altså om, som vi har nevnt tidligere, investering eller spekulasjon.

I de neste avsnittene kan du få gode råd til investeringsstrategier som du kan implementere. Her vil du også få noen gode råd til valg av handelsplattformer for hver enkelt investeringsstrategi.

CopyTrading – La andre handle for deg

I stedet for å velge mellom å være aktiv eller passiv, kan du velge begge deler. På en handelsplattform som eToro som vi laget en guide til tidligere i denne artikkelen kan du like lett som du investerer i en aksje, sette opp CopyTrading.

Du investerer i en annen investor og så føler eToro automatisk denne investorens handler. Kopierer dem – derav navnet CopyTrading.

På mange måter minner dette om p kjøpe en andel i en investeringsforening. Fordelen med CopyTrading er at du ikke betaler høye gebyrer. På eToro koster det for eksempel ingenting å kopiere andre så du betaler bare for de handlene som eToro står for automatisk.

Hvis du finner en god investor så kan du tjene mye penger på denne måten uten at du selv trenger å gjøre noe. Det beste er at du ikke betaler mer enn hvis du stod for handlene selv, men her trenger du ikke bruke tid på det i det hele tatt. Tid er penger, og derfor er det en verdifull ting å spare.

Du følger altså den strategien som din investor har valgt å følge. Det er helt opp til deg om du vil følge en aktiv eller passiv investor hos eToro. Vi vil anbefale at du sprer risikoen din over flere investorer så du kan være både passiv og aktiv samtidig.

Det beste med CopyTrading er at du kan tjene penger på et stigende marked og et fallende marked. Hvis du kjøpte deg inn i et indeksfond etter en passiv aksjestrategi, så ville du ha negativ avkastning når markedet er i krise. Hvis du har kopiert en aktiv investor så vil du derimot ha positiv avkastning i krise. På den måten kan CopyTrading øke formuen din uansett hvordan den generelle økonomien klarer seg.

Husk at gjøre din egen research

Hvis du utelukkende kjøper aksjer etter anbefalinger du leser på nettet, i avisen eller på Facebook, er det ofte en sikker vei til en risikofylt investering. Du kan bare bruke råd som det som inspirasjon, men generelt vil jeg anbefale at du bare investerer i selskaper som du kjenner til på forhånd. Hvis du ikke forstår det du kjøper, så la være med å handle.

Dette er et råd som gjelde for alle som velger aksjer selv. Det gjelder spesielt for daytrading der du kan tjene flest penger ved å holde deg innenfor noe som du forstår og har føling med. Du skal tenke over at når du handler så handler du rent faktisk mot andre. Hvis de vet mer enn det du vet, er det en risiko for at du ender opp med å gjøre dårlige handler.

Du kan helt klart forberede deg, selv om du driver med daytrading. Du skal vite hva som skjer på markedet og hva som kan påvirke din aksje i opp eller nedgående retning.

Med god research i bakhodet kan det være gode penger å hente på aksjemarkedet, siden du ender med en klar fordel i forhold til de investorene som ikke setter seg like godt inn i det som du har.

Husk strategien din

Du bør alltid ha en klar strategi for aksjeinvesteringene dine. Hvis du endrer på denne hele tiden, har du en mye større risiko for å miste mange penger. Særlig nye investorer går ofte i den fella at de lar vær med å følge strategien i perioder med stor opp- eller nedgang.

Norske aksjer

Når vi starter med å kjøpe aksjer er det mange som fokuserer på norske eller nordiske aksjer. Det er nemlig et godt utgangspunkt å begynne med aksjer man kjenner i forveien.

Det handler jo om å komme i gang. Det er altså bedre å gå i gang med å investere for et mindre beløp enn å utsette det til du føler at du har tid til å analysere aksjene. Det er bra å lære å investere et mindre beløp hver måned.

Start med noe du kjenner til, så får du en følelse av hvordan markedet fungerer. Nordnet forhandler norske og nordiske aksjer, og her kan du med sikkerhet finne et selskap å investere i, som du kjenner i forveien.

Aksjer og skatt

Det er viktig å få ordentlig oversikt over hvilke regler som gjelder for aksjer og skatt i Norge. Det er nemlig ditt ansvar å sørge for at dette blir riktig, og det er ikke noen vits i å snyte seg selv for skattefordeler eller fradrag, hvis det er noe du er berettiget til. Det er også uhyre viktig at dette blir innberettet til myndighetene korrekt. Her kan du lese det du trenger å vite om aksjer og skatt i Norge.

Hovedregelen for inntekt i Norge, er at all inntekt er skattepliktig. Dette omfatter altså inntekter du som tjener på aksjer. Det gis imidlertid fradrag for kostnader og tap i forbindelse med realisasjon av denne inntekten.

Salg av aksjer med positiv avkastning er altså inntektsberettiget og salg av aksjer med tap er fradragsberettiget.

Det er godt å vite at mye går automatisk når det kommer til aksjer og skatt, men det er viktig at du sjekker skattemeldingen for å se om dette er utfylt korrekt og om all informasjonen er kommet med.

Nøkkelbegreper i forbindelse med skatt og aksjer

Det er to nøkkelbegreper som blir essensielle i forbindelse med skatt og aksjer. Det er inngangsverdi og utgangsverdi. Dette betyr rett og slett at inngangsverdi er det du kjøpte aksjen for inkludert alle gebyrer og kostnader i forbindelse med dette og utgangsverdien er salgsprisen med gebyrer fratrukket.  

Du er skattepliktig av inntekten eller gevinsten i det øyeblikket inngangsverdien er lavere enn utgangsverdien. Motsatt så har man fradragsrett, hvis inngangsverdien viser seg å være høyere enn utgangsverdien.  

Det regelsettet som man bruker for å skatte av aksjehandel på kalles for aksjonærmodellen. Aksjeinntekter regnes som vanlig inntekt og beskattes til en sats på 22%. I tillegg kommer det en oppjusteringsfaktor på 1,44, som gjør den samlede satsen i forbindelse med aksjer til 31,68%.  

Du får også et skjermingsfradrag som er en årlig kompensasjon for risiko som myndigheten utsteder. Fradraget kompenserer for den avkastningen du kunne ha fått hvis du investerte i et produkt uten risiko.  

Les mer om skatt på aksjer og verdipapirer på Skatteetatens hjemmeside 

Aksjesparekonto

Hvis du vil investere i noe på lang sikt enten i aksjer eller fond kan det lønne seg å opprette en aksjesparekonto. En aksjesparekonto er viktig å ha for å kunne selge aksjer og fond uten å skulle betale skatt. Det skjer nemlig først når man velger å ta fortjenesten ut av kontoen. Det kan være lønnsomt å utsette skatt. Den delen som ellers ville gått til skatt kan man i stedet bruke for å reinvestere i nye fond og aksjer. Det kan være at du ikke umiddelbart kan se den kortsiktige gevinsten i dette, men på lang sikt kan det utgjøre en veldig stor forske. 

Gjør opp en årlig status

Det er en god ide å gjøre opp en årlig status for aksjesalg. Jeg setter alltid et kryss i kalenderen i november der jeg kan danne meg et overblikk over årets tap og gevinster i forhold til hva det vil koste i skatt. er det for eksempel gevinster jeg gjerne vil realisere skal det kanskje trekkes ut et større beløp til neste år. Er det kommet noen nye regler for skatt som trer i kraft året etter? Det gir meg nemlig mulighet for å planlegge og skape balanse uten at man får en kjedelig overraskelse fra skattevesenet etterfælgende. Det er en strategi som absolutt kan anbefales så du kan få mest mulig ut av både gevinst og eventuelt tap på aksjehandel.

Nå burde du være rustet med den helt grunnleggende kunnskapen du trenger om aksjehandel. Hvis du har fått blod på tann og gjerne vil lese mer om aksjer, så vil jeg anbefale at du går videre på denne siden og ser på våre utfyllende artikler om aksjehandel.

På noen plattformer skal du oppgi skatt selv, mens hos andre blir det rapportert automatisk. Hos eToro gjør du det ved å enkelt hente ut en årsoppgave.

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hva er aksjer?

En aksje er en andel du kan kjøpe deg til i en børsnotert bedrift.  

Hvilke aksjer skal jeg kjøpe i dag?

Det er ingen som kan si helt sikkert hva du bør kjøpe og selge. I stedet bør du lage en investeringsstrategi og følge denne, for å oppnå best mulig resultat.  

Hvordan handle aksjer?

Du kan kjøpe aksjer gjennom banken din eller på en handelsplattform. Det er verdt å vite at det ofte er mye billigere å kjøpe aksjer på en handelsplattform enn i banken.  

Hvordan tjene penger på aksjer?

Du tjener penger på aksjer hvis du selger aksjen eller aksjene når kursen stiger. Da sitter du igjen med det man kaller avkastning. En aksje vil alltid ha en markedsverdi basert på tilbud og etterspørsel.  

Når skal man betale skatt av aksjer?

All inntekt du tjener i forbindelse med aksjer er skattepliktig ifølge norske skatteregler, så fremt du har solgt dem til en høyere fortjeneste enn du kjøpte for.  

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *