Aksjesparekonto

Aksjesparekonto er en kontotype hvor du kan handle aksjer og aksjefond innenfor EØS. Det spesielle med aksjesparekonto er at du ikke betaler skatt av gevinst før du tar pengene ut av kontoen.

Aksjesparekonto ble lansert høsten 2017 som en stor nyhet for aksjesparere. Endelig kan private aksjesparere nyte godt av noen av de samme fordelene som de som handler gjennom eget AS. Du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond fra EØS uten å utløse skatt før du tar gevinsten ut av kontoen. Du kan altså ta ut hele innskuddet uten å skatte. Det er først når du tar ut gevinsten at du må skatte av denne. Dermed kan du kjøpte, selge og bytte aksjer og aksjefond så mye du ønsker uten å skatte før du faktisk tar pengene ut av kontoen.

Eksempel: Du har satt inn og kjøpt aksjer for 100 000 kroner. I løpet av 3 år har verdien vokst til 140 000 kroner. Du kan nå ta ut 100 000 kroner uten å utløse skatt. Når du tar ut til 40 000 kroner må du skatte vanlig skatt for kapitalinntekt for disse (29,76 % i 2017).

Se også: De viktigste reglene for aksjesparekonto (Nordnet)

I tilegg til at du slipper å skatte kontinuerlig av avkastningen og dermed nyte godt av renters rente effekten, så er også rapporteringen til skattemeldingen betydelig enklere. Banken/nettmegler du har aksjesparekonto hos rapporterer inn alt av nødvendig informasjon til skattemeldingen uten at du trenger å gjøre noe annet enn å dobbeltsjekke at tallene er korrekt.

Les mer om anbefalte nettmegleren Nordnet

Du kan opprette aksjesparekonto hos de fleste banker og nettmeglere og du kan også opprette flere kontoer. Her kan det være lurt å se på hvilket utvalg av aksjer og aksjefond som tilbys hos den enkelte aktør i tilegg til å se på eventuelle kostnader knyttet til kontoen og til handel (kurtasje).

Noen ulemper med aksjesparekonto

Selvom Aksjesparekonto er en stor og etterlengtet nyhet for privatinvestorer, så er det ikke bare fryd og gammern. Det er noen ulemper som kan være verdt å ta med i vurderingen. Hvis du går i tap på en aksjesparekonto, så vil du ikke få fradrag på skatten med mindre du stenger kontoen. Du får ikke renter på kapital på aksjekonto og utbytte skattes underveis (Se/hør mer fordeler og ulemper i podcasten og foredraget under).

 

– Alt du vil vite om Aksjesparekonto (Pengerådet Pocast)

– Foredrag om Aksjesparekonto (Nordnet)