Hva er shorting og hvordan shorte en aksje?

Å shorte en aksje vil si at du selger en aksje du ikke eier. Du låner aksjene (mot en rentesats), selger aksjene på markedet og leverer aksjene tilbake etter at du har kjøpt aksjene igjen. Dette gjør at du kan kunne kjøpe aksjer til en lavere kurs enn du solgte dem for ved en kursnedgang.

Shorting av aksjer er altså en strategi for å profittere på en kursnedgang. Dette kan fungere som en motvekt til lange posisjoner i markedet ved at du i visse tider kan sikre deg mot kursfall. Når du har solgt en aksje short har du det som kalles en short posisjon eller “å sitte short”.

Hopp direkte til seksjonen

Dekket og udekket shortsalg

Shortsalg deles hovedsakelig inn i dekket og udekket. Dekket shortsalg vil si at investorene har lånt (eller har en sikker avtale om å låne) aksjene før de selges aksjemarkedet, mens udekket shortsalg vil si at investoren ikke har aksjene på salgstidspunktet, men planlegger å skaffe disse senere før levering av aksjene. Dette er mulig i noen markeder der levering av aksjene ikke skjer før en tid etter salgstidspunktet. På aksjemarkedet er det vanlig med 3 dager leveringstid (altså at aksjene overleveres til ny eier 3 dager etter handelen fant sted). 

Aksjene lånes som oftest av et meglerhus, en bank eller av større investorer. Når långiveren låner bort aksjene vil alle rettighetene til aksjene tilfalle investoren som til enhver tid eier aksjene (investoren som låner eller evt. den investoren måtte selge til), deriblant stemmerett og rett på dividendene. I tillegg vil långiver ha begrensninger på hvor fort aksjene kan kreves tilbake. Dette blir ngiver kompensert for med en rente. 

Eksempel på shortsalg

Mens du i en long posisjon (vanlig aksjeinvestering) kan tape maksimalt det du har investert (100%), vil du ved shortsalg i teorien kunne tape ubegrensede summer ettersom kursen hypotetisk sett kan stige i det uendelige før du rekker å kjøpe tilbake. Shortselger du f. eks en aksje til 1 kr aksjen og den plutselig skyter fart til 100 kr aksjen, så må du kjøpe den tilbake for 100 kr. Hadde du 5000 aksjer her, så vil du måtte kjøpe aksjer for 500 000 kroner, aksjer du opprinnelig solgte for 5000 kr.

Eksempel:
En investor låner 500 aksjer i Statoil og selger dem i aksjemarkedet til en kurs på 153 kroner og får 76500 kroner for dem. Kursen faller og han kjøper 500 aksjer i aksjemarkedet til kurs 116 kr, altså til 58000 kroner. Han har dermed profittert på at kursen falt. 76500 kr – 58000 kr – rente = 18500 kr – rente.

En forenklet forklaring på shorting kan være at du får låne en bil av en venn i 1 år, mot en liten avgift. Du velger å selge bilen til markedspris 120 000 kroner. 1 år senere når det er på tide å levere tilbake bilen kjøper du en helt lik bil av samme årsmodell, turtall og tilstand. Den kan du nå kjøpe betraktelig billigere på bruktmarkedet, la oss si 90 000 kr. Du har dermed profittert på mellomlegget – 30 000 kr – avgiften til vennen din.

Guide: Hvordan shorte aksjer

Her guider vi deg hele veien slik at du kan begynne å shorte aksjer.

Denne guiden handler ikke om hvilke aksjer du bør shorte, men hvordan du lærer hvordan du gjør ting og hvordan du kan shorte aksjer.

Guiden er strukturert i 4 trinn som du ser nedenfor. Du kan fullføre dem alle på ca. 1 time, men du kan også spre dem ut over flere kvelder.

Klar til å lære hvordan du kan shorte de først aksjene dine?

Fortsett deretter til trinn 1.

Trinn 1: Velg en handelsplattform

I dag er den enkleste måten å kjøpe, selge og shorte aksjer gjennom en online handelsplattform.

Men det er en stor forskjell mellom de enkelte handelsplattformene. Her vil jeg gjennomgå hvordan du generelt velger en god handelsplattform og hvilken vi anbefaler når du ønsker å shorte aksjer.

Du bør alltid vurdere en handelsplattform basert på følgende kategorier:

Hva koster det å kjøpe aksjer på plattformen?

Generelt er de mange online handelsplattformene betydelig billigere enn banken. Det er fordi de bare fokuserer på å investere, der banken din har mange produkter de prøver å selge deg. Ved å velge en online plattform holder du deg allerede på den billige siden, men det er fremdeles noe du trenger å være klar over.

Hvor stort er deres aksjetilbud?

I tillegg til prisen på aksjehandel, bør du også velge en handelsplattform der du har tilgang til mange aksjer.

For amerikanske aksjer og en rekke utenlandske aksjer anbefaler jeg eToro, som vi gjennomgår her, da det er bra å ha en handelskonto. Hvis du vil shorte norske aksjer, vil jeg gjøre det på Nordnet.

Har de norsk kundesupport?

Ikke alle trenger dette. Trenger du mye hjelp, kan det være fint å velge en handelsplattform med norsk kundesupport. Hvis du er komfortabel med engelsk, kan du velge praktisk talt hvilken som helst handelsplattform.

Rapporterer de automatisk til Skatteetaten?

Det er mange utenlandske handelsplattformer som ikke automatisk sender inn til Skatteetaten. Hos eToro kan du få en årsoppgave, så det er relativt enkelt hvis du følger delen vår om skatt senere i innlegget. En plattform som Nordnet gir automatisk rapport til Skatteetaten.

Kan du shorte på selve plattformen?

Det er nesten litt selvfølgelig, men hvis du ønsker å shorte aksjer, bør du være klar over om du kan shorte på plattformen eller ikke. I tillegg er det også en god idé å sette seg inn i de spesifikke reglene for shorting på den pågjeldende plattformen.

Valget vårt er eToro – Opprett en konto på 5 minutter

EToro er en god handelsplattform fordi de ofte er de billigste på utenlandske aksjer fordi du ikke betaler kurtasje. Plattformen er på norsk.

Det er helt klart også en av de mest innovative handelsplattformene. De kaller seg en sosial handelsplattform fordi du kan få råd fra andre og til og med kopiere andre investorer, såkalt CopyTrading.

I neste trinn vil vi guide deg gjennom hvordan du konfigurerer plattformen slik at du kan komme i gang med av shorte aksjer.

Valget vårt er eToro - Opprett en konto på 5 minutter

EToro er en god handelsplattform fordi de ofte er de billigste på en utenlandsk aksje fordi du ikke betaler megling. Deres plattform er på norsk.

De er også en av de mest innovative handelsplattformene. De kaller seg en sosial handelsplattform fordi du kan få råd fra andre og til og med kopiere andre investorer.

I neste trinn vil vi lede deg gjennom hvordan du konfigurerer dem, slik at du kan komme i gang med av shorte aksjer.

Opprett en konto med eToro

  1. Gå til eToro-nettstedet, klikk her
  2. Fyll ut informasjonen din og klikk på “Begynn å handle”
  3. Bekreft e-posten din
  4. I kontrollpanelet velger du “Sett inn penger.”
  5. Sett inn penger på kontoen din med debitkort, PayPal eller bankoverføring, min. er $ 200

Trinn 2: Kom i gang

Her vil jeg gjennomgå hvordan du shorter andeler på EToro. Å velge en annen handelsplattform vil foregå ut ifra omtrent det samme prinsippet.

1. Søk etter din aksje

Jeg vil anbefale deg å starte med et firma som du kjenner allerede.

Hos eToro finner du søkefeltet øverst på kontrollpanelet når du er logget inn. Når du søker etter “Ama”, ser det ut som jeg har vist på bildet.

2. Klikk på “Handel”

Allerede fra søket ditt har du muligheten til å kjøpe en Amazon-aksje. For å gjøre dette, klikk på “Handel”.

Du kan også velge å klikke der Amazon sier hvis du vil se nøkkeltall om selskapet. Eller hva andre brukere sier om Amazon som en investering.

På samme måte kan du finne andre aksjer.

3. Velg selg

Når du trykker på “handel” kommer du til en side hvor du kan kjøpe den valgte aksjen.

For å shorte trykk ganske enkelt på “selg” øverst på siden.

Hvis du er klar til å gjøre en bestilling, kan du gå videre til neste trinn.

Trinn 3: Short aksjer

Før du trykker på den store blå knappen, er det noen innstillinger du må huske på.

Beløp

Dette er det åpenbare. Hvor mye penger vil du investere for?

Basert på de kommende innstillingene, velger du din risiko.

Hvis du investerer med høy risiko, vil jeg anbefale å investere et lavt beløp. – På denne måten unngår du å tape mye penger hvis markedet går en annen vei enn du forventer.

STOP-LOSS

Denne funksjonen er veldig viktig når du shorter aksjer. Det er en funksjon som automatisk kjøper og returnerer den valgte aksjen hvis prisen overgår forventningene.

Du kan velge nøyaktig hva prisen vil ramme for investeringen din skal trekkes ut, eller du kan velge hvor mye du er villig til å tape.

Uansett hva, bør du være klar over at beløpet ved STOPP-TAP er det beløpet du kan risikere å miste.

TAKE PROFIT

Du angir en pris eller et beløp, og hvis prisen treffer dette punktet, trekker plattformen ut investeringen.

Dette er ikke så viktig som STOP-LOSS, men det kan fortsatt være en god hjelp hvis du ikke ønsker å følge med på utviklingen i markedet selv.

LÅNEGRAD

Lånegrad er også det som kalles gearing. Dette betyr at du multipliserer investeringen din ved å låne penger fra plattformen du vil investere i.

Det øker risikoen for investeringen betydelig, og er derfor noe jeg vil fraråde med mindre du er godt kjent med den og vet nøyaktig hva du gjør.

Hvis du bare lar innstillingen være uberørt på X1, investerer du vanligvis under gearing.

Når du har angitt innstillingene, trykker du bare på den store knappen, og deretter begynner du å shorte aksjer!

Trinn 4: Vent og samle overskuddet ditt

Når du har fullført handelen, kan du finne den under porteføljen.

Etter dette er det ikke annet å gjøre enn å vente og håpe at prisen på den valgte aksjen faller.

Når du shorter, er du generelt ute etter kortsiktig gevinst fordi du forventer at markedet, eller en enkelt aksje, vil falle. Det motsatte når du investerer ved å kjøpe aksjer. Derfor er det spesielt viktig her at du husker å følge markedet og trekke investeringen din hvis markedet faller tilstrekkelig.

Selvfølgelig, hvis du har satt en STOP-LOSS og TAKE-PROFIT, trenger du selvfølgelig ikke gjøre noe. Og det kan være en fordel for mange.

Opprett en konto med eToro

  1. Gå til eToro-nettstedet, klikk her
  2. Fyll ut informasjonen din og klikk på “Begynn å handle”
  3. Bekreft e-posten din
  4. I kontrollpanelet velger du “Sett inn penger.”
  5. Sett inn penger på kontoen din med debitkort, PayPal eller bankoverføring, min. er $ 200

Andre måter å profittere på kursfall

Det finnes flere alternative metoder å profittere på kursfall. Dette kan blant annet være:

Opsjoner og derviater

Opsjoner og derivater hører sammen når det kommer til metoder å profittere på kursfall. Derivater er nemlig en fellesbetegnelse på de finansielle instrumenter som det handles med. Opsjoner og såkalte warranter er typer av derivater.

Opsjoner har du sikker hørt om i forbindelse med fotballklubber som gjerne vil ha en opsjon på en spiller og det fungerer faktisk litt på samme med måte, når det handler om aksjer. En salgsopsjon er på mange måter en slags forsikring mot verdifall. Opsjoner er en veldig risikabel måte å handle med aksjer på. En opsjon gir deg altså en fremtidig rett til å kjøpe en aksje innenfor et bestemt tidsrom til en forhåndsavtalt pris. Du spekulerer altså i et underliggende verdipapir, varigheten på opsjonen er det du som bestemmer når du kjøper den. Den kan variere mellom alt fra sekunder til dager.

Hvis du vil handle med opsjoner skal du finne en handelsplattform som tilbyr dette som en mulighet. Det er verdt å vite at du skal betale kurtasje og en spesiell clearingavgift til Norsk opsjonssentral. Dette er avgifter du unngår når du handler på en utenlandsk plattform. Skatt av opsjonshandel ligger på 28% og all inntekt på denne formen for handel er skattepliktig. Du betaler altså kun skatt av det beløpet du har tjent, ikke av hele investeringen. Hvis du taper penger på opsjonshandelen, er du berettiget til et fradrag.

Les mer om aksjer opsjoner og derviater

Børsnoterte fond

Børnsnoterte fond, såkalt ETF, er fond som du kan handle med på børs. Dette skiller seg fra alminnelige fond ved at de er børsnoterte. ETF minner om det som man kaller indeksfond. Du kan handle med mange forskjellige ETF på for eksempel handelsplattformen Nordnet, som er en populær plattform for nordiske aksjer og ETF’er. Du kan utelukkende kjøpe hele andeler, og ikke deler som med vanlige fond.

Når du investerer i en ETF er det som regel snakk om kortsiktige vinninger man har for øyet. Denne type fond har nemlig en tendens til å stige når markedet faller, og er da du kan profittere på kursfall, hvis du spiller kortene dine riktig – såkalt invers eksponering.

Les mer om aksjer børsnoterte fond 

FAQ

Hvordan shorte aksjer?

Du shorter aksjer ved å selge aksjer du ikke eier, men som du låner, selger på markedet og leverer tilbake. Så kan du kjøpe aksjer til en lavere kurs enn det du solgte dem for ved kursnedgang.

Hvilke norske aksjer kan man shorte?

Det finnes mange eksempler på norske aksjer man kan shorte, men det beste er å finne en handelsplattform på nettet og se hvilke aksjer du tror det kan lønne seg å shorte 

Hva betyr shorte aksjer?

Å shorte aksjer betyr at man selger aksjer man ikke eier. Man låner aksjen, selger den på markedet og leverer den tilbake. Ved kursnedgang kan man kjøpe aksjer til en lavere kurs enn det du solgte dem for.  

Hvordan shorte aksjer på eToro?

Du kan shorte aksjer på eToro ved å følge guiden i denne artikkelen. Du oppretter en konto på eToro, trykker på handel og velger selg.  

Hvordan shorte askjer på Nordnet?

Du kan shorte aksjer på Nordnet ved å opprette en konto på siden. Du legger en vanlig salgsordre og Nordnet låner inn aksjen for deg. Når du vil lukke posisjonen din kan du kjøpe tilbake de aksjer du ligger short 

Konklusjon

Å shorte aksjer innebærer generelt mer risiko enn andre former for aksjehandel. Det er allikevel noe som mange har lyst til å prøve og som man kan få gode investeringer ut av.

Det er som vi har nevnt billigere å investere gjennom en onlineplattform enn det er å handle med aksjer gjennom banken. Opprett derfor en konto på eToro, hvis du er interessert i å shorte aksjer og handle med utelandske aksjer generelt, fordi du ikke betaler kurtasje på plattformen.

Det finnes flere metoder enn shortsalg å tjene penger på kursnedgang, du kan for eksempel investere i opsjoner eller ETF’er.

Hvis du har grunnprinsippene ved shorting som vi har presentert i denne artikkelen i bakhodet når du investerer, kan du komme i gang med å shorte aksjer og gjøre gode investeringer.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *